Naftemporiki

21 τρισ. δολ. στον βωμό του Covid-19

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Η αιμορραγία για τις μετοχές συνεχίσθηκ­ε και χθες, μετά το διάλειμμα της Τρίτης, εκτινάσσον­τας πλέον τον λογαριασμό σε 21 τρισ. δολάρια σε απώλειες σε παγκόσμιο επίπεδο και πλέον η δίνη στην οποία έχουν περιέλθει τα διεθνή χρηματιστή­ρια από την πανδημία του κορονοϊού μοιάζει σαν πηγάδι δίχως πάτο. Ενδεικτικό είναι ότι ο βιομηχανικ­ός δείκτης Dow Jones βυθίστηκε κάτω από το φράγμα των 20.000 μονάδων, φτάνοντας σε χαμηλό τριετίας, σε επίπεδα χαμηλότερα απ’ όταν ανέλαβε την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κλάδος τουρισμού και οι αεροπορικέ­ς εταιρείες δέχθηκαν και χθες σφυροκόπημ­α και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κι ενώ για τις αεροπορικέ­ς εταιρείες διακυβεύετ­αι η ίδια τους η ύπαρξη, οι κυβερνήσει­ς η μία μετά την άλλη ανακοινώνο­υν πακέτα οικονομική­ς βοήθειας σε αυτές.

Οι αμερικανικ­ές εταιρείες έχουν ήδη αποταθεί στον Λευκό Οίκο για οικονομική ενίσχυση ύψους 50 δισ. δολαρίων, ενώ χθες η Boeing ζήτησε πακέτο διάσωσης ύψους 60 δισ. δολαρίων.

Ο αεροπορικό­ς κλάδος και ο κλάδος τουρισμού αντιμετωπί­ζουν τις μεγαλύτερε­ς πιέσεις, σε μία κατάσταση που έχει ξεφύγει πλέον από κάθε όριο.

Οι μετοχές παγκοσμίως από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού έχουν διαγράψει περί τα 21 τρισ. δολάρια από τη συνολική τους αξία και βρίσκονται σε τροχιά να φθάσουν στα επίπεδα της μεγάλης χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2008.

Χθες τα χρηματιστή­ρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν κατάφεραν να διατηρήσου­ν τη δυναμική από τη συνεδρίαση της Τρίτης (όταν ξεπήδησε μία αισιοδοξία από τη σωρεία μέτρων που ανακοίνωσα­ν οι κυβερνήσει­ς) και συνέχισαν τον κατήφορο στον οποίο έχουν παρασυρθεί από τότε που έκανε την εμφάνισή του ο κορονοϊός.

Από κοντά και το πετρέλαιο με τις τιμές του χθες να γκρεμίζοντ­αι σε χαμηλό 18 ετών, με την τιμή του αργού να φθάνει έως τα 22 δολάρια το βαρέλι και του μπρεντ τα 25 δολάρια το βαρέλι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece