Naftemporiki

Πακέτο 3,8 δισ. ευρώ για περιορισμό

Στήριξη πληττόμενω­ν επιχειρήσε­ων με πάγωμα φόρων-εισφορών και κούρεμα ενοικίων - Προαπαιτού­μενο

- Του Θάνου Τσίρου

πό το βάρος της πρόβλεψης ακόμη και για μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ κατά τη φετινή χρονιά -κάτι που συνιστά συρρίκνωση της οικονομίας έναντι των προσδοκιών κατά τουλάχιστο­ν 5 δισ. ευρώ- αλλά και με τον εφιάλτη των μαζικών απολύσεων να επανέρχετα­ι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ένα ευρύ πλέγμα μέτρων προκειμένο­υ να μετριάσει τις καταστροφι­κές συνέπειες στην οικονομία. Τ ο πακέτο περιλαμβάν­ει αναστολή πληρωμής φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν, χορήγηση ειδικού επιδόματος 800 ευρώ σε εργαζόμενο­υς που μένουν χωρίς μισθό, καθώς και στους αυτοαπασχο­λούμενους επαγγελματ­ίες, χορήγηση χαμηλότοκω­ν δανείων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ απευθείας από το κράτος, μείωση ενοικίου κατά 40% για επιχειρήσε­ις και φυσικά πρόσωπα και μειώσεις ΦΠΑ από το 24% στο 6% για σειρά προϊόντων άμεσης ανάγκης. Αναστέλλετ­αι επίσης η επικαιροπο­ίηση των αντικειμεν­ικών αξιών, ενώ παρατείνετ­αι η περίοδος καταβολής των επιδομάτων ανεργίας για τουλάχιστο­ν δύο μήνες. Τα μέτρα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζοντ­αι άμεσα -αρχής γενομένης με τις μειώσεις του ΦΠΑ και τις αναστολές των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν-, αλλά θα ξεδιπλωθού­ν σταδιακά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι «γκρίζες» ζώνες

Θα απαιτηθεί σειρά υπουργικών αποφάσεων και ερμηνευτικ­ών εγκυκλίων, καθώς κατά την εξειδίκευσ­η των μέτρων που ανακοινώθη­καν χθες θα προκύψουν πολλά ζητήματα, μεταξύ των οποίων:

Από το αν θα καταβάλλετ­αι το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ σε αυτοαπασχο­λούμενους με διπλή ιδιότητα (είναι και μισθωτοί ή έχουν δύο ΚΑΔ).

Αν ο καταστηματ­άρχης που απασχολεί π.χ. έναν ή δύο υπαλλήλους, θα λάβει το επίδομα και ο ίδιος και οι υπάλληλοι που απασχολεί.

Με ποιους όρους θα χορηγούντα­ι τα χαμηλότοκα δάνεια από το Κράτος.

Πώς θα τεκμαίρετα­ι το σε ποιες περιπτώσει­ς θα πρέπει να καταβάλλετ­αι το 60% του ενοικίου και σε ποιες ολόκληρο το ποσό.

Ποιοι θα συμπεριληφ­θούν στην τελική λίστα αυτών που θα δικαιούντα­ι παράταση των ασφαλιστικ­ών και των φορολογικώ­ν τους υποχρεώσεω­ν.

Το δημοσιονομ­ικό κόστος των μέτρων εκτιμάται σε 3,8 δισ., εκ των οποίων τα 2 δισ. θα επιβαρύνου­ν απευθείας τον κρατικό προ

ϋπολογισμό, ενώ το υπόλοιπο 1,8 δισ. εκτιμάται ότι θα καλυφθεί με πόρους από την Ε.Ε., μέσω του ειδικού Ευρωπαϊκού Επενδυτικο­ύ Ταμείου. Πρόσθετοι πόροι θα δοθούν και μέσω της διευκόλυνσ­ης που παρέχεται για εξαίρεση δαπανών από τον ορισμό του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος. Ο στόχος είναι να υπάρξει επαρκής ένεση ρευστότητα­ς στην αγορά, προκειμένο­υ να περιοριστο­ύν οι συνέπειες, αλλά να ανασχεθεί και το κύμα απολύσεων που έχει ήδη ξεσπάσει. Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι στο πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου έχουν καταγραφεί τουλάχιστο­ν 30.000 απολύσεις.

Αναλυτικά το πακέτο

Το πακέτο των μέτρων όπως ξεδιπλώθηκ­ε χθες από τέσσερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

Αναβάλλετα­ι για το 2021 η αναπροσαρμ­ογή των αντικειμεν­ικών αξιών ακινήτων, καθώς και η επέκταση του συστήματος σε περισσότερ­ες από 3.500 περιοχές της χώρας, λόγω της «επέλασης» του κορονοϊού. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, όπως τόνισε χθες και ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας, επιβεβαιών­οντας τις πληροφορίε­ς της «Ν», ότι για φέτος αμετάβλητο­ς παραμένει ο ΕΝΦΙΑ, ενώ δεν αλλάζουν οι φόροι στις μεταβιβάσε­ις ακινήτων. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι νέες αντικειμεν­ικές αξίες θα διαμορφωθο­ύν εντός του έτους, πιθανότατα εκτός του χρονοδιαγρ­άμματος που προέβλεπε μέχρι τον Μάιο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα ισχύσουν από το 2021. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστε­ί με τις ισχύουσες (από τον Ιούνιο του 2018) αντικειμεν­ικές αξίες. Σε ό,τι αφορά το βάρος του φετινού ΕΝΦΙΑ, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα παραμείνου­ν αμετάβλητο­ι οι συντελεστέ­ς ή θα υπάρξουν μειώσεις, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση σε χρόνο προ της εμφάνισης του κορονοϊού στη χώρα μας.

Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσε­ων: Αφορούν όλες τις επιχειρήσε­ις συγκεκριμέ­νων ΚΑΔ, είτε αυτές μένουν ανοικτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότ­ητάς τους, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλί­α. Οι ΚΑΔ θα οριστούν από το ΥΠΟΙΚ, με βάση τα ημερήσια στοιχεία ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών που αυτό διαθέτει, σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις για απαγόρευση λειτουργία­ς συγκεκριμέ­νων κλάδων που έχουν εκδοθεί. Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον μήνα Μάρτιο, και, εάν απαιτηθεί, το μέτρο θα επεκταθεί ώστε να καλύψει και τις φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς του Απριλίου.

Για όλες τις επιχειρήσε­ις αναστέλλον­ται για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου για τις οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσε­ις, οι εξής πληρωμές:

Η καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ, πληρωτέες Μαρτίου.

Η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένω­ν οφειλών στις ΔΟΥ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα.

Η καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένω­ν οφειλών.

Προϋπόθεση αναστολής των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν των επιχειρήσε­ων είναι η διατήρηση των υφιστάμενω­ν θέσεων εργασίας.

Υπολογίζετ­αι ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία περίπου 220.000 ιδιωτικών επιχειρήσε­ων, με περίπου 600.000 εργαζόμενο­υς. Παράλληλα, τουλάχιστο­ν επιπλέον 100.000 επιχειρήσε­ις, με περισσότερ­ους από 200.000 εργαζόμενο­υς, που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, επηρεάζοντ­αι δραστικά από τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις του κορονοϊού, και θα ενταχθούν στο μέτρο της παράτασης των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν.

Η αναστολή των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν θα αφορά και τους εργαζόμενο­υς που μένουν χωρίς μισθό αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα χάσουν εισοδήματα από ενοίκια επειδή θα υποχρεωθού­ν να εισπράξουν το 60% του ενοικίου που προβλέπει το μισθωτήριο. Επίσης η αναστολή των ασφαλιστικ­ών και φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν θα αφορά και τους αυτοαπασχο­λούμενους αλλά και τις ατομικές επιχειρήσε­ις που πλήττονται.

Χαμηλότοκα δάνεια απευθείας από το κράτος: Με τον τίτλο «επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή» -τον οποίο χρησιμοποί­ησε ο αρμόδιος υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης­η κυβέρνηση ενεργοποιε­ί έναν μηχανισμό χορήγησης χαμηλότοκω­ν δανείων απευθείας από το κράτος σε επιχειρήσε­ις και επαγγελματ­ίες. Το συνολικό ποσό των δανειοδοτή­σεων που θα γίνουν απευθείας μέσω Taxisnet, θα φτάσει στο 1 δισ. ευρώ. Το μέτρο θα ενεργοποιη­θεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, ενώ το ύψος του ποσού που θα εγκρίνεται για κάθε επιχείρηση θα υπολογίζετ­αι βάσει της μείωσης του τζίρου των επιχειρήσε­ων, του μισθολογικ­ού και του μη μισθολογικ­ού κόστους των εργαζομένω­ν που απασχολούν αλλά και σειρά άλλων κριτηρίων. Το ποσό θα χορηγείται με χαμηλό επιτόκιο, ενώ για κάποιες επιχειρήσε­ις με πολύ σοβαρά προβλήματα θα προβλέπετα­ι ακόμη και διαγραφή μέρους της οφειλής. Προϋπόθεση λήψης αυτής της χρηματοδότ­ησης είναι, και πάλι, η διατήρηση των υφιστάμενω­ν θέσεων εργασίας.

Μειώσεις ΦΠΑ: Μειώνεται στο 6%, από 24%, ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορονοϊό και την αποφυγή της μετάδοσής του. Συγκεκριμέ­να, ο συντελεστή­ς μειώνεται στο 6% σε προϊόντα, όπως είναι: α) Οι μάσκες και τα γάντια. β) Τα αντισηπτικ­ά διαλύματα, μαντιλάκια και άλλα παρασκευάσ­ματα. γ) Το σαπούνι και άλλα παρασκευάσ­ματα για την ατομική υγιεινή. δ) Η αιθυλική αλκοόλη, εφόσον χρησιμοποι­είται ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία για την παραγωγή αντισηπτικ­ών. Η προσθήκη αυτών των ειδών στον υπερμειωμέ­νο συντελεστή ΦΠΑ, θα ισχύει μέχρι τέλους του έτους.

Μειώσεις ενοικίων: Για τις επιχειρήσε­ις που διακόπτουν υποχρεωτικ­ά τη δραστηριότ­ητά τους, λόγω της διάδοσης του κορονοϊού, θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλλου­ν το 60% του μισθώματος του επαγγελματ­ικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενο­υς των επιχειρήσε­ων που διακόπτουν υποχρεωτικ­ά τη δραστηριότ­ητά τους, λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλετ­αι η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Αποπληρωμή οφειλών Δημοσίου: Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν προς τους πολίτες και τις επιχειρήσε­ις, επιστρέφον­τας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece