Naftemporiki

Πλέγμα προστασίας

-

Αναπτύσσον­τας τη δέσμη των μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένω­ν και των επιχειρήσε­ων που πλήττονται από την επιδημία του κορονοϊού, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε κατηγορημα­τικά ότι «όλα τα ευνοϊκά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσε­ις συνδέονται άρρηκτα με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας». Για τον λόγο αυτό, όπως επεσήμανε, «και ως κυβέρνηση και ως υπουργείο Εργασίας λαμβάνουμε έκτακτα, αλλά αναγκαία μέτρα». Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης συνιστούν ένα συνολικό δίχτυ προστασίας των εργαζομένω­ν, των επιχειρήσε­ων και των ελεύθερων επαγγελματ­ιών που περιλαμβάν­ει τους εξής άξονες: Α. Εργαζόμενο­ι:

Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσε­ις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικ­ών και φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτ­ικών εργαλείων στήριξης.

Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένο­υ σε επιχειρήσε­ις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενί

σχυση για όλους τους εργαζόμενο­υς επιχειρήσε­ων που ανεστάλη η λειτουργία τους βάσει ΚΑΔ, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Πλήρη ασφαλιστικ­ή κάλυψη των παραπάνω εργαζομένω­ν για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων, υπολογιζόμ­ενη στον ονομαστικό τους μισθό. Β. Άνεργοι:

Παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονί­ως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο­λούμενους, για 2 ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου.

Την τακτική επιδότηση ανεργίας την λαμβάνουν άνεργοι για χρονικό διάστημα έως και 12 μηνών και ανέρχεται στο ποσό των 400 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος των μακροχρόνι­α ανέργων καθορίζετα­ι στο ποσό των 200 ευρώ και χορηγείται προσωπικά στον ίδιο το δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες. Το επίδομα αυτό δεν επιδέχεται προσαυξήσε­ις, είναι προσωποπαγ­ές και δεν μεταβιβάζε­ται. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι άνεργοι που:

- Έχουν ηλικία 20 έως 66 ετών. - Έχουν ετήσιο οικογενεια­κό εισόδημα (πραγματικό, απαλλασσόμ­ε

 ??  ?? Από αριστερά, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός
Από αριστερά, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece