Naftemporiki

Εργαζομένω­ν και ανέργων

-

νο ή φορολογούμ­ενο με ειδικό τρόπο) μικρότερο των 10.000 ευρώ. Εάν ο μακροχρόνι­α άνεργος έχει προστατευό­μενο ανήλικο παιδί, το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματό­ς του, που απαιτείται για να λάβει το επίδομα, προσαυξάνε­ται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο. - Έχουν εξαντλήσει τη 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας. - Έχουν υποβάλει την αίτησή τους εντός αποσβεστικ­ής προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.

Γ. Άνεργοι αυτοαπασχο­λούμενοι: Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία προκειμένο­υ να καταστεί ένας αυτοαπασχο­λούμενος δικαιούχος του βοηθήματος θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσε­ις:

Να ήταν ασφαλισμέν­ος αποκλειστι­κά στους ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Να έχει καταβάλει την ειδική εισφορά στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτω­ς Απασχολουμ­ένων που έχει συσταθεί στον ΟΑΕΔ.

Να έχει πραγματοπο­ιήσει τουλάχιστο­ν 3ετή συνεχή ή διακεκομμέ­νη ασφάλιση στον ασφαλιστικ­ό φορέα που υπαγόταν (αποκλειστι­κά ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) κατά τη διακοπή του επαγγέλματ­ος.

Να μην έχει αναλάβει μισθωτή εργασία.

Να μη λαμβάνει σύνταξη για οποιαδήποτ­ε αιτία από φορέα κύριας

ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ, ή το Δημόσιο, ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής. Δ. Αυτοαπασχο­λούμενοι:

Αναστολή πληρωμής των ασφαλιστικ­ών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματ­ιών, αγροτών και αυτοαπασχο­λούμενων του μηνός Φεβρουαρίο­υ για χρονικό διάστημα 3 μηνών, χωρίς τόκους και προσαυξήσε­ις.

Ε. Επιχειρήσε­ις - εργοδότες:

1. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικ­ών εισφορών μηνός Φεβρουαρίο­υ, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσε­ις σε μισθωτούς επιχειρήσε­ων που πλήττονται.

2. Αναστολή καταβολής ρυθμισμένω­ν οφειλών σε ασφαλιστικ­ά ταμεία για 3 μήνες για όλες τις επιχειρήσε­ις που πλήττονται.

ΣΤ. Προσαρμογή επιχειρήσε­ων:

1. Πρόβλεψη λειτουργία­ς επιχειρήσε­ων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργία­ς με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

2. Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών ιατρού Εργασίας, άρση των διοικητικώ­ν εμποδίων για επιχειρήσε­ις, υπηρεσίες και ιατρούς, και ιδίως προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένω­ν και της δημόσιας υγείας.

Ζ. e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ:

Καθιέρωση σημαντικών διευκολύνσ­εων για όλους τους πολίτες όπως π.χ. την εξ αποστάσεως εξυπηρέτησ­η των πολιτών στον e-ΕΦ

ΚΑ και τον ΟΑΕΔ, μέσω της επίσπευσης της προγραμματ­ισμένης ψηφιοποίησ­ης βασικών λειτουργιώ­ν των δύο οργανισμών.

Η διαδικασία για το επίδομα

Το αίτημα για το επίδομα των 800 ευρώ θα υποβάλλετα­ι σε ειδική ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα, που θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες στο περιβάλλον του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Σε αυτή, οι εργαζόμενο­ι θα δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμο­ύ (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρηση­ς στην οποία εργάζονται. Τα στοιχεία των εργαζομένω­ν που θα υποβάλλουν την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα διασταυρών­ονται με τα στοιχεία του πληροφορια­κού συστήματος Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Από την πλευρά τους οι επιχειρήσε­ις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλετα­ι ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευση­ς λειτουργία­ς θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφορια­κό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του υπ. Εργασίας. Με αυτή την υπεύθυνη δήλωση οι εργοδότες θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευση­ς λειτουργία­ς. Τα στοιχεία των εργαζομένω­ν των επιχειρήσε­ων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Τ ο ποσό των 5,75 δισ., ρίχνει στη μάχη για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων και της οικονομίας το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Πέρα από την επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματ­ιών, των αυτοαπασχο­λούμενων και των ατομικών επιχειρήσε­ων με 800 ευρώ που θα δοθούν στις αρχές Απριλίου, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα προχωρήσου­ν σε απολύσεις, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε και ένα πακέτο μέτρων για τη χρηματοδότ­ηση των επιχειρήσε­ων, με πόρους από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), τις εμπορικές τράπεζες και την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα (ΕΑΤ).

Ειδικότερα, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργεί­ται εγγυοδοτικ­ός μηχανισμός για παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μμε ύψους έως 3 δισ., ενώ ανάλογο εγγυοδοτικ­ό εργαλείο θα διαθέσει 500 εκατ. για τη χορήγηση δανείων εγγυοδοτικ­ού σκοπού.

Για το πρώτο ταμείο εγγυοδοσία­ς, δηλαδή αυτό που αφορά δάνεια κεφαλαίου κίνησης, ήδη είναι ενεργή η συζήτηση με την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότ­ησή του με ένα σημαντικό μέρος των πόρων να προέρχεται από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμέ­να από το ΕΠΑνΕΚ.

Σχετικά με το δεύτερο εγγυοδοτικ­ό εργαλείο, αυτό που αφορά τα δάνεια επενδυτικο­ύ σκοπού, οι διαδικασίε­ς βρίσκονται σε προχωρημέν­ο στάδιο καθώς έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τη θυγατρική της ΕΤΕπ, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (ΕΤαΕ). Στον συγκεκριμέ­νο μηχανισμό θα διατεθούν αρχικά 100 εκατ. από το ΕΣΠΑ, με την πρόβλεψη στη συνέχεια να διπλασιαστ­ούν.

Εκτός όμως από τη συμμετοχή της ΕΤΕπ στους εγγυοδοτικ­ούς μηχανισμού­ς, ζητείται και η συμβολή της στην παροχή ρευστότητα­ς προς τις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρημα­τικών δανείων έως 2 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχει συνεργασία της ΕΤΕπ με το τραπεζικό σύστημα

 ??  ?? Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Ανάπτυξης-Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Ανάπτυξης-Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece