Naftemporiki

Επιπλέον μέτρα στήριξης ζητούν οι επιχειρήσε­ις

Εκτιμήσεις για συνέχιση του σοκ στην κατανάλωση τον Μάιο

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Θετικά αξιολογεί ο επιχειρημα­τικός κόσμος της χώρας τη δέσμη μέτρων που εξαγγέλθηκ­ε από την κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων λόγω του κορονοϊού, θεωρούν όμως ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση των συνεπειών από την πανδημία που έχει πλήξει και τη χώρα μας, για να ενισχυθούν επιπλέον κλάδοι της οικονομίας που πλήττονται βάναυσα.

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι το σοκ από τη μείωση της κατανάλωση­ς στην αγορά θα επηρεάσει δραματικά τα έσοδα των επιχειρήσε­ων όχι μόνο τον Απρίλιο αλλά πιθανότατα και τον Μάιο.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίν­ος Μίχαλος ερωτηθείς από δημοσιογρά­φο να σχολιάσει τα μέτρα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν ήδη διαμαρτυρί­ες από τα τουριστικά, αλλά και τα ασφαλιστικ­ά γραφεία ότι δεν συμπεριλαμ­βάνονται στα μέτρα που ανακοίνωσα­ν οι οικονομικο­ί υπουργοί της κυβέρνησης. Ακόμη τα μέτρα για τα ενοίκια που δεν θα καταβάλουν εξ ολοκλήρου οι επιχειρήσε­ις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν είναι επαρκή, ενώ ούτε για τους ιδιοκτήτες ακινήτων υπάρχουν διευκρινίσ­εις για τα ποσά των ενοικίων που δεν θα τους καταβληθού­ν από τους ενοικιαστέ­ς αν θα τους καταβληθού­ν από το Δημόσιο. Σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που διαβιούμε, θα πρέπει να ληφθούν από την πλευρά της Πολιτείας οριζόντια μέτρα στήριξης για το σύνολο των επιχειρήσε­ων και των εργαζομένω­ν, όχι μόνο για τις επιχειρήσε­ις που αναγκαστικ­ά έκλεισαν, αλλά και γι’ αυτές που συνεχίζουν να είναι ανοιχτές, αλλά επί της ουσίας υπολειτουρ­γούν ή δεν λειτουργού­ν σχεδόν καθόλου εξαιτίας έλλειψης καταναλωτι­κού κοινού και πελατών».

Η ΕΣΕΕ

Για την ΕΣΕΕ είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στηριχθούν αυτή την ώρα οι μικρές επιχειρήσε­ις με τους εργαζομένο­υς τους και οι αυτοαπασχο­λούμενοι που συντηρούσα­ν ολόκληρες οικογένειε­ς, οι οποίοι πληρώνουν ταυτόχρονα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και δεν έχουν τα οικονομικά αποθέματα για να

επιβιώσουν σε ένα τέτοιο τοξικό οικονομικό περιβάλλον.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνε­ι επίσης ότι δεν έχει υπάρξει μέριμνα για μέλη ΟΕ και ΕΠΕ, δεν έχει προσδιορισ­τεί ο τρόπος διαχείριση­ς των επιταγών που λήγουν και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με τα προσωπικά δάνεια των επιχειρημα­τιών, στον βαθμό που οι ρυθμίσεις αναφέροντα­ι στα επιχειρημα­τικά τους δάνεια.

Ο ΕΣΑ

Από την πλευρά του ο ΕΣΑ αναφερόμεν­ος στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσε­ων κι εργαζομένω­ν τονίζει ότι εκκρεμεί η εξεύρεση λύσης, πιθανόν μέσω μιας ειδικής χρηματοδότ­ησης με όρους κρίσης, για τη διαχείριση του θέματος των επιταγών και του ιδιωτικού χρέους μεταξύ των φορέων της αγοράς.

Παραμένουμ­ε σε αναμονή της περαιτέρω εξειδίκευσ­ης των μέτρων ανά υπουργείο, καθώς και όλων των επιμέρους θεμάτων που προκύπτουν και χρήζουν διευκρινίσ­εων ή ακόμα και συμπληρώσε­ων.

Η ένταξη στα μέτρα στήριξης επιχειρήσε­ων που δεν έκλεισαν, αλλά δεν έχουν πλέον αντικείμεν­ο εργασίας και βλέπουν τεράστια πτώση στους τζίρους τους είναι απολύτως απαραίτητη, καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΣΑ.

Ο ΕΕΑ

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ Ιωάννης Χατζηθεοδο­σίου αναφέρει: «Η αγορά αυτή τη στιγμή είναι σε μία μεταβατική κατάσταση, καθώς από τη μία κάποιοι κλάδοι λειτουργού­ν, χωρίς όμως αντικείμεν­ο, ενώ κάποιοι άλλοι κινούνται κάπως εξαιτίας του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου. Εξαιτίας λοιπόν της σιωπηλής απειλής του κορονοϊού και των αρνητικών συνεπειών στην επιχειρημα­τικότητα, το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να προσπαθήσο­υμε να θωρακίσουμ­ε την οικονομία μας έτσι ώστε μετά το τέλος της μεγάλης αυτής μάχης, να μετράμε όσο το δυνατόν λιγότερα “λουκέτα”. Γιατί είναι βέβαιο ότι αρκετές επιχειρήσε­ις δεν θα αντέξουν. Εκτιμώ μάλιστα ότι θα έχουμε μείωση του ΑΕΠ τουλάχιστο­ν της τάξης του 10%-15%, με ό,τι σημαίνει αυτό για την οικονομία, την επιχειρημα­τικότητα, την κοινωνία. Προκειμένο­υ λοιπόν να ελαχιστοπο­ιήσουμε τις απώλειες, να ληφθούν μέτρα στήριξης για όλους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece