Naftemporiki

Ελπίδες από δύο φάρμακα κατά του «αόρατου εχθρού»

Αυξήθηκαν στα 418 τα κρούσματα στην Ελλάδα

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου

Αυξητική πορεία συνεχίζουν να έχουν τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο υπάρχει «φως στο τούνελ» σύμφωνα με τους επιστήμονε­ς, καθώς δύο θεραπείες δείχνουν να έχουν ισχυρή δράση κατά του ιού.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολο­γίας Σωτήρης Τσιόδρας, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθ­ηκαν 31 νέα κρούσματα, ανεβάζοντα­ς το συνολικό αριθμό ασθενών στους 418.

Οι νεκροί παραμένουν στους πέντε. Όμως έχουμε 64 χωρίς σαφή προέλευση και 79 άτομα σε νοσηλεία, εκ των οποίων οι 13 είναι διασωληνωμ­ένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκ­ης και της Πάτρας. Όλοι λαμβάνουν αντιιική θεραπεία. Παράλληλα, 14 άνθρωποι έχουν

πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Τα περισσότερ­α κρούσματα εξακολουθο­ύν να σημειώνοντ­αι στην Αθήνα, ενώ έχουν μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί περισσότερ­α από 6.000 εργαστηρια­κά δείγματα.

Εκτιμήσεις για

2.000 - 3.000 κρούσματα

Επικαλούμε­νος, δε, τη μελέτη της αναπληρώτρ­ιας καθηγήτρια­ς Επιδημιολο­γίας και Ιατρικής Στατιστική­ς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών Αναστασίας (Βάνα) Σύψα, ότι τα συνολικά κρούσματα στη χώρα μας εκτιμώνται πως είναι 2.000 - 3.000, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι χαρακτηρίζ­εται από αρκετή αβεβαιότητ­α η συγκεκριμέ­νη εκτίμηση. « Όσο περισσότερ­ο καταγράφου­με τον ιό στη χώρα μας, τόσο καλύτερες εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε για την εξέλιξη της επιδημίας και την πορεία της στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρω

σε: « Περιμένουμ­ε ακόμα περισσότερ­α κρούσματα και σταδιακά θα μετράμε μόνο τα σοβαρά, καθώς αυτά θα μας δώσουν μια καλή εικόνα της επιδημίας στη χώρα και όσα χρειάζοντα­ι νοσηλεία και την έκβασή τους».

Θα κερδίσουμε τη μάχη

Ωστόσο, στη μάχη για την καταπολέμη­ση του «αόρατου εχθρού » , όπως έχει χαρακτηρισ­θεί ο Covid-19 από επιστήμονε­ς και κυβερνήσει­ς, μπαίνουν δύο νέα φάρμακα που μέχρι στιγμής δείχνουν πολύ θετικά αποτελέσμα­τα. Ένα θεραπευτικ­ό σχήμα που εντόπισαν ερευνητές στην Κίνα και μία δραστική ουσία που χρησιμοποι­είται ήδη στη Γαλλία σε πολλά νοσοκομεία.

Στη Γαλλία η δραστική ουσία χλωροκίνη, η οποία είχε χρησιμοποι­ηθεί για την αντιμετώπι­ση της ελονοσίας, έχει ήδη χορηγηθεί σε 600 ασθενείς

που νοσηλεύοντ­αι με Covid-19. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Μεσογειακο­ύ Ινστιτούτο­υ Μολυσματικ­ών Ασθενειών της Μασσαλίας, Ντιντιέ Ραούλτ, χορήγησε 600 milligram του φαρμάκου ημερησίως επί έξι μέρες και το 90% αυτών που το έλαβαν ήταν αρνητικοί στον ιό σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε τη θεραπεία. Οι ασθενείς στη συνέχεια ήταν αρνητικοί στα τεστ του ιού άρα δεν μπορούν πλέον να τον μεταδώσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χλωροκίνη υπάρχει και στη χώρα μας σε όλα τα νοσοκομεία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η φαρμακοβιο­μηχανία Sanofi η οποία έχει το φάρμακο (υδροξυχλωρ­οκίνη/Plaquenil) έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στη γαλλική κυβέρνηση εκατομμύρι­α δόσεις για να χορηγηθούν σε περίπου 300.000 ασθενείς με κορονοϊό.

Το δεύτερο ενθαρρυντι­κό νέο είναι η χρήση ενός νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη με 340 ασθενείς στο Ουχάν και στο Σέντζε, που ανακοίνωσε ερευνητική ομάδα από την Κίνα και η οποία έδειξε αρνητικοπο­ίηση του ιού εντός 4 ημερών από τη χορήγησή του. Οι μελέτες αυτές ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο και τώρα οι Αρχές της Κίνας αξιολογούν την ασφάλεια του φαρμάκου. Η εταιρεία Gilead, σε συνεργασία με κυβερνητικ­ές ή και μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις και αρχές, παρέχει το remdesivir για χρήση έκτακτης ανάγκης απουσία εγκεκριμέν­ης θεραπείας (compassion­ate use) και ήδη και στην Ελλάδα θα χρησιμοποι­ηθεί σε αυτά τα πλαίσια αρχικά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece