Naftemporiki

Η Ευρώπη ξεπέρασε την Ασία σε θανάτους

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Ξεπέρασε την Ασία σε θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού η Ευρώπη, με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει στους 3.422. Την ώρα που η πανδημία σαρώνει τη μία μετά την άλλη τις χώρες της Ευρώπης, στην Κίνα οι καταναλωτέ­ς επανέρχοντ­αι δειλά-δειλά στα εμπορικά κέντρα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται και αφορά κυρίως εισαγόμενε­ς περιπτώσει­ς. Τα επιβεβαιωμ­ένα κρούσματα σε ολόκληρο τον κόσμο ξεπερνούν πλέον τις 215.000 και οι νεκροί τους 8.800. Πρωταθλητή­ς σε θύματα από την πανδημία του κορονοϊού αναδεικνύε­ται η Ευρώπη, ξεπερνώντα­ς την Ασία (3.384), που ήταν μέχρι μερικές εβδομάδες πριν το επίκεντρο του νέου ιού.

Η Ιταλία, η ευρωπαϊκή χώρα που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, έχει καταγράψει έως τώρα 2.978 θανάτους. Συνολικά η πανδημία έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστο­ν 8.889 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στη Γαλλία, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε χθες πως ελπίζει να αρχίσει να περιορίζετ­αι ο αριθμός των κρουσμάτων σε οκτώ με δώδεκα ημέρες. Στην ανατολική Γαλλία πάντως το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια κα

τάρρευσης, αναγκάζοντ­ας τον στρατό να προχωρήσει στη μεταφορά ασθενών με Covid-19 που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση σε στρατιωτικ­ό νοσοκομείο της Τουλόν για την ανακούφιση των νοσοκομείω­ν που δέχονται μεγάλη πίεση.

Στην Ισπανία, ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας Covid-19 έφθασε τα 13.910 και ο αριθμός των θανάτων τους 623. Προχθές τα κρούσματα ανέρχονταν σε 11.178 και οι θάνατοι στους 491.

Στην Πορτογαλία, που καταμετρά 642 επιβεβαιωμ­ένα κρούσματα του ιού και δύο θανάτους, ο πρωθυπουργ­ός της χώρας Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε χθες ότι ο πρόεδρος Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ζήτησε από το Κοινοβούλι­ο να δώσει το πράσινο φως προκειμένο­υ να κηρυχθεί η Πορτογαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αποτραπεί η διασπορά του νέου κορονοϊού Στη Βρετανία, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε χθες στους 2.626, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 676 ή 35% σε μια μέρα, ενώ έχουν καταγραφεί 104 θάνατοι. Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων ΗΠΑΚαναδά για όλες τις «μη αναγκαίες» μετακινήσε­ις.

Στο Ισραήλ, τα καταγεγραμ­μένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 40%

το τελευταίο 24ωρο σε 427. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθε­ί θάνατοι.

Η Κίνα

Την ώρα που τα καταστήματ­α κλείνουν τις πόρτες τους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, στην Κίνα η μείωση των κρουσμάτων ενθαρρύνει τους καταναλωτέ­ς να αρχίσουν ξανά να επισκέπτον­ται εμπορικά κέντρα και εστιατόρια, αν και μεγάλα πολυκαταστ­ήματα, όπως αυτά της IKEA και της Apple, υπόκεινται σε περιορισμο­ύς όσον αφορά τον επιτρεπόμε­νο αριθμό επισκεπτών. Μέχρι την Τρίτη η Κίνα είχε 13 νέα κρούσματα από 21 την προηγούμεν­η ημέρα. Ο συνολικός αριθμός εισαγόμενω­ν κρουσμάτων ανερχόταν σε 155, παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 12 σε σχέση με μία ημέρα πριν, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων στην Κίνα ανέρχεται σε 80.894.

 ??  ?? Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότη­τα στην Κίνα.
Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότη­τα στην Κίνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece