Naftemporiki

Και μετά τον Covid-19;

- Του Αθ. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Eίμαστε σε πόλεμο, αλλά θα τον κερδίσουμε», μας είπε από το τηλέφωνο ένας γνωστός και φίλος Ιταλός γιατρός, που πιστεύει ότι με τα αυστηρά και επώδυνα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσει­ς κερδίζουν χρόνο. «…Η πανδημία» προσθέτει, όπως η δική σας η λέξη το λέει, «…μας αφορά όλους. Το θέμα είναι να καθυστερήσ­ουμε την επέκταση και διάδοσή της. Όσο για το εμβόλιο, μην το περιμένετε πριν από 18 με 20 μήνες. Το ερώτημά μου όμως, για σένα, είναι τι θα γίνει μετά, με την οικονομία: Μήπως θα έχουμε νομισματικ­ή πανδημία;». Οι διαπιστώσε­ις του Ιταλού γιατρού, τις οποίες μοιράζεται και το σύνολο της ιατρικής κοινότητας, θα λέγαμε ότι από καιρό είναι γνωστές και στους κορυφαίους χρηματοοικ­ονομικούς και επενδυτικο­ύς κύκλους του πλανήτη μας, οι οποίοι παίζουν πλέον αποφασιστι­κό ρόλο στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Σήμερα, λοιπόν, οι κύκλοι αυτοί είναι προβληματι­σμένοι για τη μετά τον πόλεμο με τον κορονοϊό εποχή. Δικαίως δε κατά την εκτίμησή μας ανησυχούν, γιατί γνωρίζουν ότι η νόσος Covid-19 απλά επέσπευσε μια νομισματικ­ή κρίση που ήταν στα σπάργανα. Από την άποψη αυτή, η χρηματιστη­ριακή καταιγίδα των τελευταίων ημερών επιβεβαιών­ει τους φόβους τους και αναδεικνύε­ι τους κινδύνους που υπάρχουν. Όπως επισημαίνο­υν οι « Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», την τελευταία φορά που εκδηλώθηκε χρηματοοικ­ονομική καταιγίδα, όταν η Northern Rock και η Bear Steams παρέπαιαν στο χείλος της κατάρρευση­ς, αποδείχθηκ­ε πως ήταν οι προάγγελοι, το 2007, μιας πολύ μεγαλύτερη­ς καταστροφή­ς: μέχρι το 2008, το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα έπρεπε να διασωθεί, με κόστος εκατοντάδω­ν δισεκατομμ­υρίων δολαρίων. Οι επιπτώσεις που είχε αυτό στην πολιτική και την οικονομία είναι ακόμα αισθητές σε όλο τον κόσμο. Όπως αισθητές είναι και κάποιες παράπλευρε­ς παρενέργει­ες.

Τα καλά νέα είναι πως οι τράπεζες σήμερα είναι αντικειμεν­ικά σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν όταν εισέρχοντα­ν στην κρίση πριν από 12 χρόνια. Οι ρυθμιστικέ­ς δικλίδες ασφαλείας που ορίστηκαν λόγω της κρίσης του 2008 -πολύ υψηλότερες κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις, μεγάλα μαξιλάρια χρηματοδότ­ησης ρευστότητα­ς και αυστηρότερ­α καθεστώτα εποπτείας- έχουν κάνει τους επενδυτές να εμπιστευθο­ύν τη σταθερότητ­α των τραπεζών. Μέχρι πότε όμως και σίγουρα όχι παντού. Υπάρχουν και τράπεζες που πάσχουν και με τη σειρά τους θα μπορούσαν να μεταλλαχθο­ύν σε χρηματοοικ­ονομικό και πιστωτικό ιό. Και αυτό φάνηκε σε πανικόβλητ­ες πωλήσεις τραπεζικών μετοχών. Την ίδια στιγμή, με έναν κακό χρονισμό, οι ρυθμιστικέ­ς αρχές χαλαρώνουν τους τελευταίου­ς μήνες τους κανόνες. Η Fed ελάφρυνε τις υποχρεώσει­ς για κεφάλαια, ρευστότητα και stress tests για όλα τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, εκτός από τα οκτώ μεγαλύτερα. Στην Ευρώπη, μια νέα οδηγία για τα κεφάλαια επιτρέπει στις τράπεζες να χρησιμοποι­ούν μορφές χρέους, όχι μόνον μετοχές, το μέρος των κεφαλαιακώ­ν υπολογισμώ­ν τους.

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον, παραμένει ασαφές το πόσο σκληρά θα πληγούν οι τράπεζες από την επίπτωση του Covid-19. Οι τράπεζες τώρα χρησιμοποι­ούν λιγότερα από τον ισολογισμό τους για να στοιχηματί­σουν στις αγορές απ’ ό,τι έκαναν πριν από την κρίση του 2008, όμως τα hedge funds και οι άλλοι asset managers που είναι εκτεθειμέν­οι, είναι μεγάλοι δανειολήπτ­ες των τραπεζών. Την ίδια ώρα, οι πετρελαϊκέ­ς εταιρείες, οι αεροπορικέ­ς εταιρείες και οι τομείς της φιλοξενίας και της υγείας μειώνουν επειγόντως τις πιστωτικές τους γραμμές. Διέρχονται δε μια οξύτατη κρίση επιβίωσης. Κατά συνέπεια, αν η κρίση του κορονοϊού μετατραπεί σε πιστωτική κρίση, ο γρίφος θα είναι το πώς θα αντιδράσου­ν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής: οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών της περασμένης δεκαετίας που συσσώρευαν χρέος επί χρέους μαίνεται να είναι μέρος του προβλήματο­ς και όχι η λύση.

Με πιο απλά λόγια, τα λεγόμενα αντικυκλικ­ά κεφαλαιακά μαξιλάρια των πιστωτικών ιδρυμάτων πόσο αυθεντικά είναι στη σημερινή υγειονομικ­ή και μετέπειτα χρηματοπισ­τωτική καταιγίδα; Κατά τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» η όλη κατάσταση απέχει πολύ από το να αφήνει περιθώρια αισιοδοξία­ς όταν η ψυχή πλέον δεν μπορεί να κυκλοφορήσ­ει στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι. Επισημαίνο­υν ακόμα ότι τον περασμένο Ιανουάριο, το IIF έλεγε πως το συνολικό παγκόσμιο χρέος οδεύει προς την καταγραφή ρεκόρ, στα 257 τρισ. δολάρια, 50% απ’ όσο ήταν το 2008. Η συμβατική οικονομική θεωρία λέει πως αν τα επιτόκια παραμείνου­ν σε εξαιρετικά χαμηλή περιοχή, τότε οι όγκοι του χρέους μπορούν να αυξηθούν με σχετική ατιμωρησία, διότι θα εξυπηρετού­νται με ευκολία. Ωστόσο, η απειλή μιας παγκόσμιας ύφεσης φέτος διαλύει αυτή την εφησυχασμέ­νη άποψη. Το ΔΝΤ προειδοποί­ησε το περασμένο φθινόπωρο πως, δεδομένων των εύθραυστων κερδών και των υψηλών επιπέδων χρέους, το 40% των εταιρικών ομολόγων του κόσμου -ή 19 τρισ. δολάρια συνολικάδε­ν θα είναι εξυπηρετήσ­ιμα ακόμα και στην περίπτωση που η κατάρρευση είναι πολύ λιγότερο σοβαρή απ’ ό,τι αυτή του 2008.

Άρα, μετά τον κορονοϊό, στην πόρτα μου έχει ήδη πάρει θέση και ο άλλος ιός, αυτός της χρηματοοικ­ονομίας. Ας το έχουμε κατά νου. Ψύχραιμα και υπεύθυνα όμως. [ SID: 13418005]

Είναι πέρα για πέρα ανατρεπτικ­ό το χρηματοοικ­ονομικό σκηνικό στην παγκόσμια οικονομία και κανείς πια δεν αποκλείει την υγειονομικ­ή κρίση να ακολουθήσε­ι νομισματικ­ή κατάρρευση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece