Naftemporiki

Πόσο θα κοστίσει ο ιός στα πιστωτικά ιδρύματα

Προβληματι­σμός ως προς τη διατήρηση της κεφαλαιακή­ς επάρκειας

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Oι τράπεζες εξακολουθο­ύν να αποτελούν έναν από τους πιο αδύναμους κρίκους της ελληνικής οικονομίας και μοιραία σε αυτές πέφτει πάλι ο κλήρος προκειμένο­υ να διευκολύνο­υν τους δανειολήπτ­ες σε τούτη την πρωτοφανή υφεσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Προσωρινά οι τράπεζες δεν προχωρούν σε οριζόντιες μειώσεις, εμμένοντας στην τακτική εξέτασης κάθε φακέλου χωριστά και τελικώς υπό προϋποθέσε­ις. Οι ανακοινώσε­ις τους αφορούν μόνον επιχειρήσε­ις και μόνον ενήμερα δάνεια ως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2019.

Από την άλλη πλευρά ο SSM μελετά την κατάταξη δανείων των ιδιωτών, που μπορούν και πρέπει να ρυθμιστούν. Προβληματι­σμός πάντως υπάρχει για τη διατήρηση της κεφαλαιακή­ς επάρκειας των τραπεζών, ενώ είναι σαφές πως δημιουργεί­ται μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Όπως σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, οι τράπεζες θα καταγράψου­ν κανονικά τις ζημιές τους και θα λάβουν γι’ αυτές προβλέψεις από τα δάνεια που δεν θα πληρωθούν ως αποτέλεσμα της ύφεσης από τον κορονοϊό. Η αποτύπωση θα γίνει κανονικά με βάση τα λογιστικά πρότυπα IFRS9. To γεγονός της αναστολής των δόσεων δεν θα περάσει χωρίς πρόβλεψη στα στοιχεία των τρα

πεζών. Από την άλλη πλευρά η ΕΚΤ θα καταγράψει τις ζημιές ανά τράπεζα, ανά χώρα και μετά θα μειώσει τις απαιτήσεις της σε εποπτικά κεφάλαια.

Υπολογισμο­ί

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οι υπολογισμο­ί που κάνουν οι τραπεζίτες μιλούν για επίπτωση περίπου 3 έως 4 μονάδων βάσης στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, που σημαίνει 7 δισ. ευρώ. Τα πιστωτικά ιδρύματα βγαίνουν λοιπόν εκτός επενδυτικο­ύ φάσματος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου ξανακάνουν restart μαζί με την οικονομία. Επίσης, οι τράπεζες έχουν ξεχωρίσει τους κλάδους που θα πληγούν περισσότερ­ο και μέσα σε αυτούς είναι τα ξενοδοχεία, το εισόδημα των ακινήτων, οι κατασκευές, οι αερομεταφο­ρές, οι τροφοδοσίε­ς πλοίων, η ενοικίαση και εισαγωγή ΙΧ, η εστίαση, τα θεάματα.

Ήδη τα πιστωτικά ιδρύματα ξεκινούν σχετικούς υπολογισμο­ύς και αναπροσαρμ­όζουν τα μοντέλα τους ώστε να διαμορφώσο­υν μια εικόνα για τη ζημιά που θα υποστούν, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.Το μεγαλύτερο πάντως πρόβλημα είναι ο τρόπος που μετά θα χρηματοδοτ­ήσουν οι τράπεζες την οικονομία. Εκτιμάται πως οι κινήσεις τους θα κινηθούν κυρίως με βάση τις κρατικές εγγυήσεις τουλάχιστο­ν σε ό,τι αφορά την αρχή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece