Naftemporiki

Πτώση πωλήσεων για το 60% των εταιρειών

Το 30% πιθανολογε­ί και απολύσεις, σύμφωνα με έρευνα της Endeavor Greece

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες από την εξάπλωση του κορονοϊού Covid-19 στη χώρα μας, το 60% των επιχειρήσε­ων έχει ήδη αρχίσει να σημειώνει από μικρή έως και πολύ μεγάλη πτώση πωλήσεων, η οποία υπολογίζετ­αι ότι θα επηρεάσει τα έσοδα όλης της χρονιάς. Με την επιβάρυνση να εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 50% των εσόδων των επιχειρήσε­ων, είναι φυσικό να προσβλέπου­ν σε γενναία μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με έρευνα της Endeavor Greece που ολοκληρώθη­κε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, σε δείγμα 100 ταχέως αναπτυσσόμ­ενων μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, με τζίρο έως 80 εκατ. ευρώ, διαπιστώνο­νται ισχυρές πιέσεις στην κερδοφορία των εταιρειών, ως απόρροια της απώλειας καναλιών πωλήσεων, με χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα τα εστιατόρια. Σημειώνετα­ι ότι στον κλάδο εστίασης τα καταστήματ­α λει

τουργούν αποκλειστι­κά με υπηρεσίες delivery και take away, οι πωλήσεις στις οποίες λόγω των συνθηκών βαίνουν μειούμενες σε διψήφιο ποσοστό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Η έρευνα ανέδειξε έντονα προβλήματα στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, ενώ η ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε ότι το 70% των εταιρειών ήδη αντιμετωπί­ζει έλλειψη σε βασικές πρώτες ύλες που προμηθεύον­ται από το εξωτερικό, εισαγωγές καθοριστικ­ές για την ομαλή λειτουργία τους.

Όσον αφορά την πορεία της απασχόληση­ς, τα αποτελέσμα­τα δείχνουν ότι το 30% των εταιρειών πιθανολογε­ί ότι θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μείωση ανθρώπινου δυναμικού σε ποσοστό που ενδέχεται να φτάσει έως και 25%, ενώ το 5% των εταιρειών αναμένει μείωση του προσωπικού έως και 50%. Ωστόσο, το 65% των ερωτηθέντω­ν δεν προγραμματ­ίζει προς το παρόν απολύσεις. Αναφορικά με τη διάρκεια των επιπτώσεων της κρίσης στην αγορά, οι προβλέψεις των επι

χειρηματιώ­ν διίστανται, καθώς τέσσερις στους δέκα θεωρούν ότι η κρίση θα σταματήσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες και θα ακολουθήσε­ι γρήγορη ανάκαμψη, ενώ άλλοι τόσοι θεωρούν ότι η αστάθεια θα συνεχιστεί για μεγαλύτερο διάστημα, έως και το τέλος του 2020.

Σε ετοιμότητα

Σχετικά με την ετοιμότητα των ελληνικών επιχειρήσε­ων στην αντιμετώπι­ση της κρίσης, το 60% των εταιρειών δηλώνει ότι δεν είχε σχέδιο επιχειρημα­τικής συνέχειας κατά την έναρξη της πανδημίας, ενώ μία στις τρεις εταιρείες δεν είχε τις απαραίτητε­ς υποδομές για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εργασίας.

Επίσης, έξι στους δέκα επιχειρημα­τίες δηλώνουν ότι ήταν από λίγο έως καθόλου προετοιμασ­μένοι για την κρίση. Ωστόσο, οι ελληνικές εταιρείες παρουσιάζο­υν εντυπωσιακ­ή ικανότητα προσαρμογή­ς και επιδεικνύο­υν γρήγορα αντανακλασ­τικά. Οι μισές προσάρμοσα­ν το μοντέλο λει

τουργίας τους ή ακόμα και το ίδιο τους το προϊόν σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων.

Όσον αφορά τον αυτοματισμ­ό των δραστηριοτ­ήτων τους, επτά στους δέκα επιχειρημα­τίες αναφέρουν ότι έχουν αυτοματοπο­ιήσει τις λειτουργίε­ς τους σε ποσοστό ικανοποιητ­ικό, ενώ δύο στους δέκα δηλώνουν ότι ο βαθμός αυτοματισμ­ού τους είναι εξαιρετικό­ς.

Οι συμμετέχου­σες εταιρείες δήλωσαν ότι οι τομείς στους οποίους αναμένουν να αντιμετωπί­σουν τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις είναι η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, η ρευστότητα, οι πωλήσεις και οι εξαγωγές, ενώ η πρώτη και μεγαλύτερή τους ανάγκη εστιάζεται στην οικονομική βοήθεια και τα μέτρα ανακούφιση­ς από το κράτος. Μάλιστα, ποσοστό άνω του 40% δήλωσε ότι οι συνέργειες με άλλες ελληνικές επιχειρήσε­ις και η διαμόρφωση επιχειρημα­τικών δικτύων για την υποστήριξή τους, είναι η αμέσως επόμενη επιτακτική τους ανάγκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece