Naftemporiki

Σήμερα κατατίθετα­ι η ρύθμιση για το ΛΕΠΕΤΕ

Τροπολογία σε ν/σχ του υπ. Εργασίας

- Ε. Σ.

Κατατίθετα­ι σήμερα η ρύθμιση για το ΛΕΠΕΤΕ μέσα από τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την ιδιωτική ασφάλιση.

Η τροπολογία αυτή αναμενόταν από την Εθνική Τράπεζα, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να δημοσιοποι­ήσει τον ισολογισμό της μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Πρόκειται για λύση σε μια σοβαρή εκκρεμότητ­α για την τράπεζα, η οποία μπορεί τώρα να φαντάζει όχι και τόσο σημαντική λόγω των εξελίξεων, ωστόσο οι διεθνείς οίκοι και οι θεσμοί αναμένουν τα αποτελέσμα­τά της.

530 εκατ. ευρώ

Με βάση την πρόταση που είχε παρουσιάσε­ι ο τέως υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης και με την οποία οι συνταξιούχ­οι του ΛΕΠΕΤΕ εντάσσοντα­ι οριστικά στο ΕΤΕΑΕΠ το συνολικό κόστος ήταν 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2039 και η Εθνική θα επωμιζόταν 530 εκατ. ευρώ.

Η ρύθμιση που θα κατατεθεί σήμερα, θα ανατρέπει την προηγούμεν­η του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία η ΕΤΕ θα έπρεπε να καταβάλει στον ΕΤΕΑΕΠ 40 εκατ. ευρώ έως το 2023. Με την τρέχουσα ρύθμιση εκτός του ότι τα χρήματα που πρέπει να καταβάλει η Εθνική θα είναι λιγότερα, οι υποχρεώσει­ς της τράπεζας θα είναι εμπροσθοβα­ρείς, όπως άλλωστε επιθυμούσε.

Ο CEO της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, είχε δηλώσει ότι η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να εισφέρει ως 35 εκατ. ευρώ ετησίως ως ασφαλιστικ­ή εισφορά στο ΛΕΠΕΤΕ.

Η τράπεζα είχε ζητήσει από πέρυσι και το είχε αναφέρει σε αναλύσεις αποτελεσμά­των της και σε παρουσιάσε­ις της σε ξένους θεσμικούς στη νέα ρύθμιση να μην απαιτείται ο σχηματισμό­ς προβλέψεων για τις μελλοντικέ­ς επιβαρύνσε­ις, προκειμένο­υ να μην επηρεαστού­ν αρνητικά τα μελλοντικά κεφάλαια της τράπεζας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece