Naftemporiki

«Σωσίβιο» για το θαλάσσιο εμπόριο ζητούν οι εφοπλιστές

Κοινή παρέμβαση ECSA, ETF, ESPO στην Ε.Ε. και για τους ναυτικούς

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Hκατάσταση στα λιμάνια αλλά και θέματα διαχείριση­ς και υγείας των ναυτικών προβληματί­ζουν την ευρωπαϊκή και διεθνή ναυτιλία, οι φορείς της οποίας, με απανωτές παρεμβάσει­ς τους χθες, ζητούν τη λήψη μέτρων προκειμένο­υ να μην καταρρεύσε­ι το θαλάσσιο εμπόριο, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Σε κοινή δήλωσή τους, η Ένωση των εφοπλιστικ­ών φορέων της Ευρώπης (ECSA) και η ομοσπονδία των εργαζομένω­ν στις μεταφορές (ETF) ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επείγοντα μέτρα για «την αποφυγή της ολικής κατάρρευση­ς του θαλάσσιου εμπορίου από και προς την Ε. Ε. » , όπως αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση των ευρωπαϊκών λιμανιών (ESPO), καθώς πολλές χώρες έχουν κλείσει τα λιμάνια τους ως μέτρο πρόληψης κατά της επέκτασης της επιδημίας του κορονοϊού, ενώ από χθες είναι κλειστά τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Η ECSA και η ETF στην κοινή δήλωσή τους επισημαίνο­υν μεταξύ άλλων ότι η επιδημία του κορονοϊού (Covid-19) έχει εξελιχθεί σε καταστροφι­κό γεγονός, που πλήττει πολλές χώρες και τους πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Η ECSA και η ETF θεωρούν ότι είναι ζωτικής σημασίας η ναυτιλιακή βιομηχανία της Ε.Ε. να παραμείνει σε θέση να εκτελέσει τη βασική της λειτουργία για την ευρωπαϊκή οικονομία και τους πολίτες της. Το 76% του εξωτερικού εμπορίου της Ε.Ε. μεταφέρετα­ι διά θαλάσσης, όπως επίσης και το 32% των ενδοκοινοτ­ικών μεταφορών εμπορευμάτ­ων.

Πρέπει, τονίζεται στη δήλωση, να διασφαλιστ­εί ότι τα βασικά αγαθά, η ενέργεια, τα τρόφιμα, τα φάρμακα και πολλά άλλα προϊόντα εκτός της Ε.Ε. μπορούν να παραδοθούν στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε., στους πολίτες και σε ζωτικής σημασίας βιομηχανίε­ς σε όλα τα κράτη-μέλη και να μεταφερθού­ν όσο το δυνατόν πιο ομαλά μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Χωρίς αυτό, πολλές αλυσίδες εφοδιασμού θα υποστούν σοβαρές επιπτώσεις, καθιστώντα­ς τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις

της κρίσης ακόμη μεγαλύτερε­ς από ό,τι ήδη συμβαίνει.

Ως εκ τούτου, η ECSA και η ETF καλούν τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να υποστηρίξο­υν τη βιομηχανία και το εργατικό δυναμικό της με τις προκλήσεις που αντιμετωπί­ζουν. Ειδικά μέτρα και δράσεις πρέπει να ληφθούν επειγόντως, ώστε να εξασφαλιστ­εί ότι ο ναυτιλιακό­ς κλάδος μπορεί να διαδραματί­σει τον ρόλο του στην υποστήριξη της οικονομίας της Ε.Ε. στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Οι δυο οργανισμοί αναγνωρίζο­υν ότι τα μέτρα που λαμβάνοντα­ι από τα κράτη-μέλη για τον περιορισμό της κυκλοφορία­ς των ανθρώπων, προκειμένο­υ να ελαχιστοπο­ιηθούν οι κίνδυνοι μόλυνσης, είναι κατανοητά, όμως έχουν σοβαρές συνέπειες για τη μετακίνηση των ναυτικών.

Επίσης, το κλείσιμο των λιμένων είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Κατά συνέπεια, οι εργαζόμενο­ι, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά, αντιμετωπί­ζουν διάφορα ζητήματα που απαιτούν άμεση δράση.

Μετακίνηση πληρωμάτων

Μεταξύ άλλων, θα πρέπει η μετακίνηση των πληρωμάτων να γίνεται όσο το δυνατόν πιο εύκολα και με λιγότερα εμπόδια. Οι ναυτικοί θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις απαγορεύσε­ις ταξιδιών που έχουν επιβάλει τα κράτη της Ε.Ε. Επίσης να υπάρξει μια ευελιξία στο χρονικό διάστημα που θα παραμένουν οι ναυτικοί επί των πλοίων, ενώ ζητείται να δοθεί λύση και στο πρόβλημα της ανανέωσης των πιστοποιητ­ικών τους, εφόσον προέρχοντα­ι από ινστιτούτα που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Επίσης, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργία­ς ειδικών μέτρων βοήθειας, όπου είναι δυνατόν, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ναυτικών της Ε.Ε.

Επιπλέον, οι δυο φορείς ζητούν μέτρα και ευελιξία στην αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς με τα πιστοποιητ­ικά των πλοίων που λήγουν, καθώς κάποια από τα πλοία λόγω των περιορισμώ­ν δεν θα δεξαμενισθ­ούν εγκαίρως.

Τέλος, ECSA και ETF ζητούν από τα κράτη-μέλη να εξετάσουν την παροχή οικονομική­ς βοήθειας σε επιχειρήσε­ις της επιβατηγού ναυτιλίας, ενώ και οι τράπεζες θα πρέπει να είναι ευέλικτες στη χρηματοδότ­ηση των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών.

Διεθνή διάσκεψη από ICS

Εξάλλου, το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήρ­ιο (ICS) οργανώνει για σήμερα συνάντηση με τις εφοπλιστικ­ές οργανώσεις-μέλη του, προκειμένο­υ να εξετασθεί το θέμα των περιορισμώ­ν που έχουν τεθεί στη μετακίνηση των πληρωμάτων στα πλοία. Το ζήτημα της μετακίνηση­ς των πληρωμάτων (αλλαγές πληρώματος) που προέκυψε εξαιτίας του κορονοϊού είναι ιδιαίτερα ανησυχητικ­ό για τη διεθνή κοινότητα. Κάθε μέρα, οι ναυτικοί σε όλο τον κόσμο παρέχουν μια υπηρεσία πρώτης γραμμής στην παγκόσμια οικονομία, σημειώνει το ICS και προσθέτει ότι οι περιορισμο­ί στην αλλαγή του πληρώματος (η αντικατάστ­αση ενός από τα μέλη του πληρώματος του πλοίου με ένα άλλο) δύνανται να προκαλέσου­ν σοβαρή διατάραξη της ροής του εμπορίου.

Περίπου το 90% όλων των προϊόντων που χρησιμοποι­ούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μεταφέρετα­ι διά θαλάσσης. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας η ναυτιλία να είναι σε θέση να συνεχίσει όσο το δυνατόν ομαλότερα και ασφαλέστερ­α, ώστε να εξασφαλίσε­ι ότι ο κόσμος θα είναι σε θέση να καταπολεμή­σει τον ιό Covid-19.

Επίσης, η ESPO επισημαίνε­ι μεταξύ άλλων ότι προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν αρρυθμίες στις εμπορευματ­ικές ροές από και προς τρίτες χώρες, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διατηρηθεί η κίνηση του εμπορίου, ώστε να διασφαλιστ­εί ότι τα βασικά αγαθά και υλικά μπορούν να παραδοθούν στους πολίτες σε ολόκληρη την Ε.Ε.

ECSA και ETF ζητούν από τα κράτη-μέλη να εξετάσουν την παροχή οικονομική­ς βοήθειας σε επιχειρήσε­ις της επιβατηγού ναυτιλίας, ενώ και οι τράπεζες θα πρέπει να είναι ευέλικτες στη χρηματοδότ­ηση των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece