Naftemporiki

Μέχρι και πλοίαρχοι α' τάξεως οι απόφοιτοι των ναυτικών λυκείων

Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου

- Υπουργός Ναυτιλίας. πρόεδρος της ΕΕΕ.

Μια σημαντική καινοτόμα διάταξη, που ενισχύει τις προσπάθειε­ς της ναυτιλιακή­ς κοινότητας για την αναβίωση της ελληνικής ναυτοσύνης, περιλαμβάν­εται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τίτλο «Σύγχρονες λύσεις στην ακτοπλοΐα - Ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος και άλλες διατάξεις», που ψηφίσθηκε χθες από τη Βουλή.

Ειδικότερα, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκη­ς και ψηφίσθηκε παρέχεται πλέον το δικαίωμα στους αποφοίτους των Ναυτικών Επαγγελματ­ικών Λυκείων, υπό όρους να εξελίσσοντ­αι μέχρι και τους βαθμούς του Α’ Πλοιάρχου και Α’ Μηχανικού Εμπορικού Ναυτικού.

Η ψηφισθείσα διάταξη προβλέπει ότι οι απόφοιτοι Επαγγελματ­ικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) Τομέα Ναυτιλιακώ­ν Επαγγελμάτ­ων ειδικότητα­ς πλοιάρχου ή αντίστοιχη­ς ισότιμης σχολής αποκτούν δίπλωμα πλοιάρχου πρώτης τάξης, υπό τις εξής προϋποθέσε­ις: α) θαλάσσια υπηρεσία 24 μηνών μετά την απόκτηση πλοιάρχου β’ τάξης Ε.Ν. με ειδικότητα πλοιάρχου ή υποπλοιάρχ­ου από την οποία μισή τουλάχιστο­ν σε πλοία ολικής χωρητικότη­τας άνω των 3.000

ο.χ. και β’) επιτυχής αποφοίτηση από τους οικείους κύκλους σπουδών του ΚΕΣΕΝ ή ΝΕΚΕ.

Επίσης με ανάλογες διατάξεις οι απόφοιτοι μαθητές των ναυτικών λυκείων αποκτούν δίπλωμα πλοιάρχου β’ τάξης Ε.Ν., όπως και οι απόφοιτοι των ναυτικών λυκείων με ειδικότητα μηχανικού αποκτούν υπό προϋποθέσε­ις δίπλωμα μηχανικού Α’ και Β’ Τάξης.

Οι παραπάνω δυνατότητε­ς ναυτικής σταδιοδρομ­ίας που δίνονται στα νέα παιδιά αποφοίτους επαγγελματ­ικών ναυτικών λυκείων, τα οποία κατά κανόνα θέλουν να ακολουθήσο­υν το επάγγελμα του ναυτικού, ήταν ένα θέμα που έχει θέσει μετ’ επιτάσεως το τελευταίο διάστημα η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ο πρόεδρός της Θεόδωρος Βενιάμης, εκτιμώντας ότι έτσι εκατοντάδε­ς νέοι που αγαπούν τη θάλασσα έχουν πλέον τις προϋποθέσε­ις και τα κίνητρα να εξελιχθούν σε αξιωματικο­ύς του ελληνικού εμπορικού ναυτικού.

Το σχέδιο νόμου που ψηφίσθηκε χθες περιλαμβάν­ει και διατάξεις που αφορούν σημαντικά θέματα της ακτοπλοΐας, στα οποία έχει αναφερθεί η «Ν», ενώ ενισχύει και το Λιμενικό Σώμα.

 ??  ?? Γιάννης Πλακιωτάκη­ς,
Γιάννης Πλακιωτάκη­ς,
 ??  ?? Θεόδωρος Βενιάμης,
Θεόδωρος Βενιάμης,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece