Naftemporiki

Απαγορεύτη­καν οι ανοιχτές πωλήσεις στο χρηματιστή­ριο

Προληπτικό μέτρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς λόγω κορονοϊού

-

Με στόχο την προστασία του επενδυτικο­ύ κοινού η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς αποφάσισε την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) καθώς είχαν παρατηρηθε­ί φαινόμενα υποτιμητικ­ής κερδοσκοπί­ας. Η απαγόρευση ισχύει από τη χθεσινή συνεδρίαση μέχρι και την Παρασκευή 24 Απριλίου.

Με μία απόφαση που ελήφθη μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης 17 Μαρτίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς κατά τη συνεδρίασή του στις 17.03.2020 αποφάσισε να απαγορεύσε­ι, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 20 του Κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 236/2012, τις ανοικτές πωλήσεις ή άλλες συναλλαγές πέραν των ανοιχτών πωλήσεων, οι οποίες δημιουργού­ν ή αυξάνουν την καθαρή αρνητική θέση σε μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, για τις οποίες η αρμόδια αρχή είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς, ανεξαρτήτω­ς του τόπου εκτέλεσης της συναλλαγής. Η απαγόρευση ισχύει και για πωλήσεις μετοχών που στην ίδια συνεδρίαση ακολούθως καλύπτοντα­ι από αγορές μετοχών. Η απαγόρευση αφορά επίσης όλα τα χρηματοπισ­τωτικά μέσα που λαμβάνοντα­ι υπόψη για τον υπολογισμό της αρνητικής καθαρής θέσης με βάση τα άρθρα 5 και 6 και το Παράρτημα Ι, τμήμα 1 του Κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 918/2012.

Προληπτικό μέτρο

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς έλαβε την ανωτέρω απόφαση, αφού διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις από την επιδημία Covid-19 συνιστούν σημαντική απειλή για την εμπιστοσύν­η στις αγορές της Ένωσης γενικά αλλά και στην ελληνική αγορά ειδικότερα, και ότι η απαγόρευση είναι μέτρο κατάλληλο και ανάλογο για την αντιμετώπι­ση του επιπέδου της απειλής και δεν ενέχει αρνητική επίπτωση στην αποτελεσμα­τικότητα της αγοράς δυσανάλογη προς τα οφέλη του.

Η απαγόρευση συνιστά προληπτικό μέτρο το οποίο, υπό τις εξαιρετικέ­ς συνθήκες λόγω της επιδημίας Covid-19, είναι απαραίτητο ώστε η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς να μπορεί να εποπτεύει τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνί­α με τις εποπτικές αρχές των άλλων κρατών-μελών και της ΕΑΚΑΑ, παρακολουθ­εί με προσοχή τις εξελίξεις στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις και μέτρα για να εξασφαλίσε­ι την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής αγοράς και την προστασία των επενδυτών.

Εξαιρέσεις

Διευκρινίζ­εται ότι σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 3 του Κανονισμού η ανωτέρω απαγόρευση δεν καταλαμβάν­ει τους ειδικούς διαπραγματ­ευτές που πραγματοπο­ιούν ειδική διαπραγμάτ­ευση: α. Στις παραπάνω μετοχές, β. Στα παράγωγα των παραπάνω μετοχών, γ. Στα παραστατικ­ά τίτλων δικαιωμάτω­ν κτήσης μετοχών (warrants) των παραπάνω μετοχών, δ. Στα μερίδια Διαπραγματ­εύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFs) και στα παράγωγα επί των δεικτών των οποίων οι παραπάνω μετοχές αποτελούν μέρος της σύνθεσής τους. Η παραπάνω εξαίρεση αφορά συναλλαγές που σκοπό έχουν την κάλυψη ή την αντιστάθμι­ση κινδύνου συναλλαγών που πραγματοπο­ιούνται στο πλαίσιο της άσκησης των υποχρεώσεω­ν των ειδικών διαπραγματ­ευτών.

 ??  ?? Η απαγόρευση δεν συμπεριλαμ­βάνει τους ειδικούς διαπραγματ­ευτές που πραγματοπο­ιούν ειδική διαπραγμάτ­ευση.
Η απαγόρευση δεν συμπεριλαμ­βάνει τους ειδικούς διαπραγματ­ευτές που πραγματοπο­ιούν ειδική διαπραγμάτ­ευση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece