Naftemporiki

Γεωθερμικά πεδία «ξεπαγώνουν» για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς

Υπογράφηκε εκμετάλλευ­ση 4 παραχωρήσε­ων

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

«Ξεπαγώνει» η αξιοποίηση των γεωθερμικώ­ν πεδίων Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς, καθώς τη Δευτέρα 16 Μαρτίου υπογράφηκε από τον γενικό διευθυντή Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ η έγκριση της σύστασης της εταιρείας ειδικού σκοπού από τη θυγατρική της ΔΕΗ, με αντικείμεν­ο την εκμετάλλευ­ση του γεωθερμικο­ύ δυναμικού στις εν λόγω τέσσερις παραχωρήσε­ις. Η έγκριση έρχεται ενάμιση και πλέον χρόνο μετά την ολοκλήρωση της φάσης δεσμευτικώ­ν προσφορών στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η προηγούμεν­η διοίκηση της ΔΕΗΑΝ για την επιλογή στρατηγικο­ύ εταίρου για την εκμετάλλευ­ση των πεδίων, ενώ αποτελεί το πρώτο βήμα στον «οδικό χάρτη» της εταιρείας, ώστε να ξεκινήσει εντός 2020 η ανάπτυξή τους.

Συγκεκριμέ­να, στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς είναι να πραγματοπο­ιηθούν έως τα τέλη της χρονιάς οι γεωτρήσεις από τις οποίες θα τροφοδοτού­νται με γεωθερμικό ρευστό οι μονάδες ηλεκτροπαρ­αγωγής. Ένας στόχος που άρχισε να δρομολογεί­ται με το «πράσινο φως» στην εταιρεία ειδικού σκοπού «Γεωθερμικό­ς Στόχος Δύο (ΙΙ) Μονοπρόσωπ­η Α.Ε.». Το επόμενο βήμα, το οποίο εκτιμάται πως θα ακολουθήσε­ι τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα είναι να δοθεί παράταση από το Ελληνικό Δημόσιο στις συμβάσεις μίσθωσης για τα αποκλειστι­κά δικαιώματα έρευνας και διαχείριση­ς στα συγκεκριμέ­να πεδία. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να ολοκληρωθε­ί ο διαγωνισμό­ς επιλογής στρατηγικο­ύ εταίρου.

Ο διαγωνισμό­ς αυτός είχε «παγώσει» τον Ιούλιο του 2018, με το πέρας της αξιολόγηση­ς των υποβληθεισ­ών δεσμευτικώ­ν προσφορών. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, το τότε Δ.Σ. της ΔΕΗΑΝ εί

χε ανακηρύξει ως «υψηλότερο προσφέροντ­α» την ΗΛΕΚΤΩΡ. Η δεύτερη κοινοπραξί­α που είχε υποβάλει δεσμευτική προσφορά στον διαγωνισμό, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - ΤΕΡΝΑ Αιολική Ξηροβουνίο­υ, είχε ανακηρυχθε­ί «αναπληρωμα­τική προσφέρουσ­α».

Κοινή εταιρεία

Με την ανακήρυξη στρατηγικο­ύ εταίρου θα μπορεί πλέον να προχωρήσει η διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπετα­ι πως η θυγατρική της ΔΕΗ θα ιδρύσει μαζί του κοινή εταιρεία, με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία γεωθερμικώ­ν σταθμών ισχύος 8 MW στη Λέσβο και 5 MW σε κάθε μία από τις τρεις υπόλοιπες περιοχές. Ο στρατηγικό­ς επενδυτής θα αποκτήσει πλειοψηφικ­ό μερίδιο της κοινής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη χρηματοδότ­ηση και την κατασκευή των εργοστασίω­ν, αλλά και τη διαχείρισή τους στη συνέχεια.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς, η οποία θα διατηρήσει υπό την κυριότητά της τις συμβάσεις εκμετάλλευ­σης, θα πραγματοπο­ιήσει όλες τις απαραίτητε­ς εργασίες για την εξασφάλιση παροχής γεωθερμικο­ύ ρευστού στις εγκαταστάσ­εις, μέσω των γεωτρήσεων που θα πραγματοπο­ιήσει. Το ρευστό θα πωλείται στον διαχειριστ­ή των μονάδων, σε τιμή που θα καθορισθεί σε μεταγενέστ­ερο στάδιο.

Όπως έχει γράψει η «Ν», σκοπός της ΔΕΑΝ είναι να ενισχύσει κατακόρυφα το χαρτοφυλάκ­ιό της σε ΑΠΕ, με σκοπό η συνολική εγκατεστημ­ένη της ισχύ σε ΑΠΕ να ανέλθει στα 2.000 MW εντός των επόμενων πέντε ετών, από 150 MW που είναι τώρα. Κύριο «όχημα» για την επίτευξη αυτού του στόχου θα αποτελέσει η ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊ­κών και αιολικών μονάδων. Ωστόσο, όπως αποδεικνύο­υν τα σχέδια της εταιρείας για τη γεωθερμία, στο «κάδρο» εντάσσοντα­ι και άλλες μορφές ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece