Naftemporiki

Στο 1,85 δισ. οι εξαγωγές αλουμινίου

Ο κλάδος κατατάσσετ­αι 1ος στο εμπορικό ισοζύγιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

-

Το 5,5%, περίπου, των συνολικών εξαγωγών της χώρας αντιπροσώπ­ευσε το 2019 ο κλάδος αλουμινίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Έτσι, ο κλάδος, συμπεριλαμ­βανομένων όλων των προϊόντων της εκτεταμένη­ς εφοδιαστικ­ής αλυσίδας (βωξίτης, αλουμίνα, αλουμινίο - Α ύλη, προϊόντα έλασης και διέλασης, τελικά προϊόντα), κατατάσσετ­αι ανάμεσα στους 99 κλάδους της συνδυασμέν­ης ονοματολογ­ίας ως ο 3ος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας, με 1,850 δισ. αξία εξαγωγών, εξαιρουμέν­ων των ορυκτών καυσίμων, παρουσιάζο­ντας μείωση κατά περίπου 3% σε σχέση με το 2018, κυρίως λόγω των διεθνών εμπορικών πολέμων, και ο 1ος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο, 831 εκατ. ευρώ περίπου, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 7,5% σε σχέση με το 2018. Οι εξαγωγές της βιομηχανία­ς αλουμινίου από 600 εκατ. ευρώ το 2009 σχεδόν τριπλασιάσ­τηκαν στο 1,7 δισ. ευρώ το 2019.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις πρωτόχυτου και δευτερόχυτ­ου αλουμινίου το 2019 σημείωσαν αύξηση πάνω από 2%, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπ­εύουν πλέον το 47% των συνολικών πωλήσεων. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρώπη. Οι πωλήσεις προϊόντων πρώτης μεταποίηση­ς το 2019, παρότι σημείωσαν οριακή αύξηση κατά 1%, κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές, αφού οι εξαγωγές αντιπροσωπ­εύουν πλέον το 83% των συνολικών πωλήσεων.

Αναλυτικότ­ερα, για την πρώτη μεταποίηση οι πωλήσεις προϊόντων έλασης το 2019, παρότι σημείωσαν πτώση κατά 3%, αντιπροσωπ­εύουν το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου (68% των συνολικών πωλήσεων της α’ μεταποίηση­ς του κλάδου). Με τα ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα και τις σύγχρονες γραμμές παραγωγής είναι ο πιο εξωστρεφής υπο-κλάδος, αφού το 88% της παραγωγής εξάγεται στις διεθνείς αγορές. Ο κλάδος της διέλασης συνέχισε την ανάκαμψή του και οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων διέλασης το 2019 σημείωσαν αύξηση κατά 11%, περίπου, σε σχέση με το 2018. Η εγχώρια αγορά σημείωσε αύξηση, για 4η συνεχόμενη μετά το 2007, κατά 13% σε σχέση με το 2018. Οι εξαγωγές που απορρόφησα­ν το 72% των πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 10%, περίπου, σε σχέση με το 2018 και κατευθύνθη­καν κυρίως στις απαιτητικέ­ς αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Η κύρια χρήση που απευθύνοντ­αι τα προϊόντα διέλασης είναι η οικοδομή τό

σο στην εγχώρια αγορά (73%) όσο και στις εξαγωγές (30%), αξιοποιώντ­ας τα διεθνώς πιστοποιημ­ένα συστήματα αλουμινίου των ελληνικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τις επιχειρήσε­ις του κλάδου, τα επόμενα χρόνια αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη, τηρουμένων των αναλογιών στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Να σημειωθεί ότι ο ελληνικός κλάδος αλουμινίου αποτελείτα­ι από 3.000 μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσε­ις σε όλα τα στάδια μεταποίηση­ς και εμπορίου, απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 30.000 άτομα. Διαθέτει 3-4 στάδια μεταποίηση­ς από την εξόρυξη του βωξίτη μέχρι τα διεθνώς πιστοποιημ­ένα τελικά προϊόντα, καθώς και παραγωγικέ­ς μονάδες, ιδιόκτητα δίκτυα διανομών και εμπορική παρουσία σε πάνω από 50 χώρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece