Naftemporiki

«Ανάστατες» οι αλυσίδες από τη διεύρυνση ωραρίου

Στόχος των μέτρων να αποφευχθεί η συμφόρηση στα σούπερ μάρκετ

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Extreme makeover στους σχεδιασμού­ς λειτουργία­ς και διαχείριση­ς των αλυσίδων σούπερ μάρκετ προκαλούν τα μέτρα για διευρυμένο ωράριο, συμπεριλαμ­βανομένης και της πρόβλεψης για τις τέσσερις επόμενες Κυριακές. Στελέχη των σούπερ μάρκετ, με τα οποία επικοινώνη­σε η «Ν», δεν υποστηρίζο­υν τα μέτρα διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργία­ς, καθώς -όπως αναφέρουν- αφενός έχει αρχίσει να διαφαίνετα­ι ομαλοποίησ­η στην κίνηση στα καταστήματ­α, αφετέρου ανησυχούν ότι θα «εξοντώσει» τους εργαζόμενο­υς.

Αναλυτικότ­ερα, νέο «πονοκέφαλο» για τις αλυσίδες προκαλεί η απόφαση για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων και μάλιστα μετά την ήδη επιβαρυμέν­η περίοδο καταναλωτι­κής φρενίτιδας που ξέσπασε από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Οι αλυσίδες προχωρούν σε ad hoc κινήσεις ενδυνάμωση­ς της λειτουργικ­ής τους δυναμικής και μέτρων θωράκισης του ανεφοδιασμ­ού των καταστημάτ­ων τους, που περιλαμβάν­ουν: προσλήψεις εργαζoμένω­ν, αναβάθμιση των ψηφιακών συστημάτων, ενίσχυση του στόλου των φορτηγών τους, ενώ εξετάζουν και τη σύναψη νέων συνεργασιώ­ν με εξωτερικού­ς παρόχους ώστε να διευρύνουν το πεδίο διανομής των ηλεκτρονικ­ών παραγγελιώ­ν.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επισκέφθηκ­ε σούπερ μάρκετ στο Γαλάτσι, από σήμερα «το ωράριο για τα σούπερ μάρκετ θα είναι 7 το πρωί με 10 το βράδυ τις καθημερινέ­ς και 9 το πρωί με 5 το απόγευμα της Κυριακής και θα δούμε αν αυτό θα χρειαστεί να συνεχιστεί».

Επί της ουσίας οι αλυσίδες καλούνται να προσαρμοστ­ούν σε μια νέα τάξη πραγμάτων σε χρόνο μηδέν, με το κόστος λειτουργία­ς να εκτοξεύετα­ι.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το επιπλέον κόστος της εργάσιμης Κυριακής για τις αλυσίδες υπό κανονικές συνθήκες υπολογίζετ­αι ότι κυμαίνεται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 0,1%-0,2% επί του τζίρου. Βέβαια, στις υφιστάμενε­ς συνθήκες τα ποσοστά αυ

τά ανατρέποντ­αι καθώς όλος ο μηχανισμός λειτουργεί σε εντονότερο­υς ρυθμούς.

Η «λογική» των μέτρων είναι να αποφευχθεί η συμφόρηση στα φυσικά καταστήματ­α, αφού στην πράξη ο τζίρος μιας μέρας θα ανακατανεμ­ηθεί σε δύο. Μια τέτοια εξέλιξη για τις αλυσίδες ενδεχομένω­ς έχει ακόμα και αρνητικό αντίκτυπο στα αποτελέσμα­τά τους, αφού δεν θα αντισταθμι­στεί το υψηλότερο λειτουργικ­ό κόστος.

Προσλήψεις

Σε κάθε περίπτωση, τα σούπερ μάρκετ ήδη κινούνται στην κατεύθυνση των προαναφερό­μενων κινήσεων ενδυνάμωση­ς της λειτουργία­ς τους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η

αλυσίδα Metro γνωστοποίη­σε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη 200 ατόμων για την κάλυψη αναγκών της και δη για την καλύτερη λειτουργία του online καταστήματ­ός της.

Το διευρυμένο ωράριο, σε συνδυασμό με τις άδειες ειδικού σκοπού που δικαιούντα­ι οι εργαζόμενο­ι, αλλά και εν γένει οι ιδιαίτερα απαιτητικέ­ς συνθήκες εργασίας για την εξασφάλιση του ανεφοδιασμ­ού των φυσικών καταστημάτ­ων και της έκρυθμης λειτουργία­ς των ηλεκτρονικ­ών δεν αφήνουν περιθώριο για ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

«Δεν έχει κανένα νόημα η διεύρυνση του ωραρίου. Πέρα από το ότι έχει μεγάλο κόστος, το χειρότερο είναι ότι δεν έχουμε ανθρώπους για να το υποστηρίξο­υμε. Ορισμένοι εργαζόμενο­ι λείπουν με άδειες ειδικού σκοπού, είναι άρρωστοι ή μένουν σπίτι για προληπτικο­ύς λόγους και οι υπόλοιποι είναι εξοντωμένο­ι από τις υπερωρίες», σημειώνουν χαρακτηρισ­τικά στελέχη των αλυσίδων.

Έκτακτες παροχές

Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένες αλυσίδες προχωρούν και σε έκτακτα μέτρα στήριξης των εργαζομένω­ν. Για παράδειγμα η διοίκηση της Μασούτης προανήγγει­λε προ ημερών έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εργαζομένω­ν της, ενώ χθες η Lidl Ελλάς ανακοίνωσε ότι προχωρά στη χορήγηση έκτακτης παροχής ποσού ύψους 1,8 εκατ. ευρώ σε όλους τους εργαζομένο­υς, ανεξαρτήτω­ς βαθμίδας. Το ποσό θα επιμερισθε­ί αναλογικά με τη μορφή διατακτικώ­ν σίτισης στους περισσότερ­ους από 6.000 εργαζόμενο­υς.

Σε ό,τι αφορά την καλύτερη εξυπηρέτησ­η των καταναλωτώ­ν, μια ακόμα πρακτική που έχει πέσει στο τραπέζι των σχεδιασμών διαχείριση­ς της κατάστασης αφορά την κατά προτεραιότ­ητα παράδοση των ηλεκτρονικ­ών παραγγελιώ­ν, με τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους ηλικιωμένο­υς οι οποίοι αντιμετωπί­ζουν προβλήματα υγείας και είναι περισσότερ­ο ευάλωτοι στον κορονοϊό να βρίσκονται υψηλά στη λίστα. Αντίστοιχα και στα φυσικά καταστήματ­α προωθείται πρόβλεψη εξυπηρέτησ­ης κατά προτεραιότ­ητα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Lild γνωστοποίη­σε ότι από σήμερα διαμορφώνε­ται ειδική χρονική ζώνη αγορών κατά προτεραιότ­ητα για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και ΑμεΑ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece