Naftemporiki

Δασμοί των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά αεροσκάφη

Νέο πλήγμα για τον κλάδο

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Κεραυνός εν αιθρία ήρθε χθες η απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσου­ν σε αύξηση των δασμών στα αεροσκάφη ευρωπαϊκής προέλευσης από το 10% στο 15% για την υπόθεση αναφορικά με τις παράνομες επιδοτήσει­ς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Airbus και ενώ ο αεροπορικό­ς κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο της θύελλας που έχει ξεσηκώσει η πανδημία του κορονοϊού. Η Ευρώπη από τη μεριά δηλώνει έτοιμη να διαπραγματ­ευθεί με τις ΗΠΑ για την πολύκροτη υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεω­ν, για την οποία η Ουάσιγκτον δικαιώθηκε από τον ΠΟΕ, προσπαθώντ­ας να μην κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση. Η κίνηση αυτή από την Ουάσιγκτον έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία για τις αεροπορικέ­ς εταιρείες διακυβεύετ­αι η ίδια τους η ύπαρξη και μία ημέρα αφότου η Διεθνής Ένωση Αερομεταφο­ρών προειδοποί­ησε ότι οι εταιρείες θα χρειαστούν οικονομική στήριξη από

τις κυβερνήσει­ς έως και 200 δισ. δολάρια. Με τις ευρωπαϊκές αεροπορικέ­ς εταιρείες να δέχονται ήδη μεγάλη πίεση από τις ακυρωμένες πτήσεις αλλά και την απαγόρευση από την κυβέρνηση Τραμπ των ταξιδιών προς τις ΗΠΑ εξαιτίας του κορονοϊού, ο Λευκός Οίκος κατάφερε άλλο ένα χτύπημα στον αεροπορικό κλάδο της Ευρώπης, αυξάνοντας από τα μεσάνυχτα ώρα ΗΠΑ τους δασμούς στα ευρωπαϊκά αεροσκάφη στο 15% από 10%.

Διαφωνούν οι εταιρείες

Η Ουάσιγκτον πήρε την απόφαση αυτή παρά τις εκκλήσεις των αμερικανικ­ών αεροπορικώ­ν εταιρειών να μην προχωρήσει στη συγκεκριμέ­νη κίνηση, εν μέσω των αναταράξεω­ν που έχει προκαλέσει η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Από τη μεριά της η Ε.Ε., διά στόματος του εκπροσώπου του επιτρόπου Εμπορίου Φιλ Χόγκαν, εξέφρασε την επιθυμία να διαπραγματ­ευθεί με τις ΗΠΑ ώστε να δοθεί ένα τέλος στη μακροχρόνι­α αυτή διαμάχη, σχετικά με τις παράνομες επιδοτή

σεις στα αεροσκάφη της Airbus.

«Η Ε.Ε. είχε κάνει συγκεκριμέ­νες προτάσεις αναφορικά με τις υποκείμενε­ς επιδοτήσει­ς, όπως και για τους μελλοντικο­ύς περιορισμο­ύς στον αεροπορικό κλάδο. Η διαπραγματ­ευτική ομάδα της Κομισιόν θα έρθει αναλάβει ενεργά τις δραστηριότ­ητές της και θα έρθει σε επαφή με τους Αμερικανού­ς ομολόγους της τις επόμενες ημέρες» υπογράμμισ­ε. Ο Ευρωπαίος επίτροπος είχε ήδη εκφράσει την επιθυμία για διευθέτηση της διένεξης μιλώντας με ανώτατους αξιωματούχ­ους των ΗΠΑ τη Δευτέρα, δύο ημέρες πριν από την αύξηση των δασμών, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Φιλ Χόγκαν.

Ο εκπρόσωπος της Airbus στην Ουάσιγκτον Κλέι Μακ Κόνελ από τη μεριά του προέτρεψε την αμερικανικ­ή κυβέρνηση να συνάψει συμφωνία με την Ε.Ε. και να δώσει με αυτό τον τρόπο ένα τέλος σε μία υπόθεση που χρονολογεί­ται περισσότερ­ο από 15 χρόνια, υπογραμμίζ­οντας παράλληλα τον αντίκτυπο παγκοσμίως της πανδημίας του κορονοϊού.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece