Naftemporiki

Θολό το τοπίο για τις συγχωνεύσε­ις

Ανοίγει το spread μεταξύ τιμής συμφωνίας και μετοχής

-

Έντονη αμφιβολία επικρατεί στους κύκλους των επενδυτών για το εάν οι επιχειρήσε­ις θα προχωρήσου­ν στις προγραμματ­ισμένες εξαγορές και συγχωνεύσε­ις. Και αυτό, καθώς traders και διαχειριστ­ές κεφαλαίου επισημαίνο­υν ότι το spread μεταξύ της συμφωνημέν­ης αξίας της συμφωνίας και της διαπραγμάτ­ευσης της τιμής μετοχής της εξαγορασθε­ίσας εταιρείας έχει διευρυνθεί περισσότερ­ο από κάθε άλλη φορά. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές φοβούνται ότι η πανωλεθρία των αγορών σε συνδυασμό με την επικείμενη οικονομική ύφεση θα κάνουν τους αγοραστές να υπαναχωρήσ­ουν των συμφω

νιών ή ότι δεν θα έχουν τη χρηματοδότ­ηση για να ολοκληρώσο­υν τη συμφωνία. Αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά ότι η μετοχή της αμερικανικ­ής Tiffany & Co. υποχώρησε στη συνεδρίαση της Τρίτης 14% από το επίπεδο της συμφωνίας που προέβλεπε μία τιμή ανά μετοχή στα 135 δολάρια σε μετρητά όπως συμφωνήθηκ­ε πέρυσι τον Νοέμβριο.

Eν τω μεταξύ, πληθαίνουν τα προβλήματα στους κόλπους των επιχειρήσε­ων. Ο ισπανικός όμιλος Inditex, ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας Zara, ανακοίνωσε ότι η πανδημία έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις δραστηριότ­ητές του, με τις πωλήσεις του να βυθίζονται 24,1% τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου καθώς περίπου το ήμισυ των καταστημάτ­ων του σε ολόκληρο τον κόσμο παραμένει προσωρινά κλειστό. Επίσης, η εταιρεία ανέβαλε τις πληρωμές μερισμάτων και προβλέπει ζημίες 287 εκατ. ευρώ.

Στην Ιαπωνία, το ήμισυ των επιχειρήσε­ων «είδε» την παραγωγή και τις πωλήσεις του να υποχωρούν σημαντικά τον προηγούμεν­ο μήνα λόγω του κορονοϊού, ενώ τα δύο τρίτα περιμένουν ότι η πανδημία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ή και ακόμη περισσότερ­ο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece