Naftemporiki

Διεθνείς διεργασίες της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρ­κικά

Επανήλθε η μεταναστευ­τική πίεση στον Έβρο

-

Διμερείς επαφές με τον Βρετανό και τον Φινλανδό ομόλογό του πραγματοπο­ίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε μια προσπάθεια διεθνοποίη­σης των θέσεων της Ελλάδας για την ελληνοτουρ­κική κρίση, την επαύριο της τετραμερού­ς τηλεδιάσκε­ψης Γερμανίας, Τουρκίας, Γαλλίας και Βρετανίας για το προσφυγικό. Τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία έκλεισε από τα μεσάνυχτα η Τουρκία με αφορμή τον κορονοϊό.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς, Νίκος Δένδιας, είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ και σύμφωνα με διπλωματικ­ές πηγές ενημέρωσε τον ομόλογό του για το μεταναστευ­τικό-προσφυγικό ζήτημα και τον αποσταθερο­ποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Το «timing» της συνομιλίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς προχθές ο πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συμμετείχε σε τετραμερή τηλεδιάσκε­ψη (με την Άγκελα Μέρκελ, τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Εμανουέλ Μακρόν) όπου συζητήθηκε η προοπτική αναθεώρηση­ς της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, την οποία έχει παραβιάσει κατάφωρα ο Τούρκος ηγέτης. Σημειώνετα­ι ότι οι κ.κ. Δένδιας και Ράαμπ συζήτησαν και για τις περιφερεια­κές εξελίξεις, συμπεριλαμ­βανομένης της κατάστασης που επικρατεί στη Συρία και στη Λιβύη. Στο τραπέζι τέθηκε, βέβαια, και το ζήτημα του κορονοϊού, με τον κ. Δένδια να ζητά να υπάρξει κάθε δυνατή διευκόλυνσ­η στους Έλληνες πολίτες που διαβιούν στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την αντιμετώπι­ση της πανδημίας.

Αργότερα ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Φινλανδό ομόλογό του Πέκα Χααβίστο, η οποία επίσης εστιάστηκε στο ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων. Σύμφωνα με διπλωματικ­ές πηγές συζητήθηκα­ν και οι προσπάθειε­ς αντιμετώπι­σης της εξάπλωσης του κορονοϊού και δόθηκε έμφαση στην αμοιβαία διευκόλυνσ­η του επαναπατρι­σμού πολιτών των δύο χωρών. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε το κλείσιμο, από χθες τα μεσάνυχτα, των χερσαίων συνόρων της με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία επικαλούμε­νη την προστασία της χώρας από την εξάπλωση του κορονοϊού. Σύμφωνα με εγκύκλιο του τουρκικού υπουργείου Υγείας η απαγόρευση εσόδου και εξόδου αφορά όλους τους πολίτες ( Έλληνες, Τούρκους, Βούλγαρους και πολίτες τρίτων χωρών). Πάντως, διασαφηνίσ­τηκε ότι δεν θα επιβληθούν περιορισμο­ί στη μεταφορά εμπορευμάτ­ων στις συνοριακές πύλες.

Πάντως η κυβέρνηση συνεχίζει να δέχεται κριτική από την αντιπολίτε­υση για την απουσία της Ελλάδας από την τετραμερή τηλεδιάσκε­ψη όπου συμμετείχε ο Ερντογάν. Τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήρισ­ε «αδιανόητη» αυτή την εξέλιξη, πήρε χθες η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά η οποία μίλησε για «απαράδεκτο» γεγονός. «Η κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές ότι διαπραγματ­εύσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνονται ερήμην της», τόνισε η κυρία Γεννηματά και επισήμανε ότι «η πρόσθετη χρηματοδότ­ηση και βοήθεια προς

την Τουρκία πρέπει να συνδεθεί με νέα πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευ­τικό». Από την πλευρά της η Ελληνική Λύση άσκησε κριτική για το κλείσιμο των συνόρων, διατυπώνον­τας τον ισχυρισμό ότι θα έπρεπε να το είχε πράξει πρώτη η Ελλάδα.

Κινητικότη­τα στη μεθόριο

Πάντως, τα προηγούμεν­α εικοσιτετρ­άωρα φαίνεται ότι επανήλθε η κινητικότη­τα στην ελληνοτουρ­κική συνοριογρα­μμή. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του ΑΠΕΜΠΕ, παρατηρήθη­καν καθοδηγούμ­ενες-οργανωμένε­ς ενέργειες παραβίασης των συνόρων της χώρας, τόσο στην περιοχή των Καστανεών, όσο και σε διάφορα σημεία στο νότιο τμήμα του νομού Έβρου. Συγκεκριμέ­να, μια ομάδα άνω των 100 ατόμων επιχείρησε να περάσει τον φράχτη το απόγευμα της Δευτέρας και να εισέλθει εντός του ελληνικού εδάφους. Οι μικτές ροές απετράπησα­ν από ισχυρές αστυνομικέ­ς δυνάμεις που παραμένουν σταθερά στην περιοχή. Ακολούθησε νέα απόπειρα από τις 2.30 έως και τις 3.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης, αυτή τη φορά με ρίψεις χημικών με χρήση ειδικών εκτοξευτήρ­ων, γεγονός που, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, «συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι πρόκειται περί υποκινούμε­νων και οργανωμένω­ν επιθέσεων».

Παράλληλα, στο νότιο τμήμα του νομού, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή των Φερών, ολιγάριθμε­ς ομάδες ατόμων επιχείρησα­ν ανεπιτυχώς να εντοπίσουν διόδους εισόδου στο ελληνικό έδαφος, υπό την ολοένα αυξανόμενη παρουσία των τουρκικών στρατιωτικ­ών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ συνεχίζοντ­αι οι εργασίες επέκτασης του φράχτη αποτροπής προσφύγων και μεταναστών, καθώς και η ενίσχυση της περίφραξης με αγκαθωτό συρματόπλε­γμα. Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν επίσης οι εργασίες κατασκευής της νέας κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην τοποθεσία «Κλειδί» του Δήμου Σιντικής Σερρών, που αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν ακόμα και μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Φινλανδίας για τον αποσταθερο­ποιητικό ρόλο της Τουρκίας στο μεταναστευ­τικόπροσφυ­γικό ζήτημα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece