Naftemporiki

Περιστολή τωνεργασιώ­ν του Κοινοβουλί­ου

Προς αποφυγή εξάπλωσης του Covid-19

-

Νέα μέτρα μερικού περιορισμο­ύ των εργασιών του Κοινοβουλί­ου αποφάσισε χθες η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού. Με απόφαση της πλειοψηφία­ς περιστέλλε­ται το νομοθετικό έργο και εφεξής θα ψηφίζεται μόνο ένα νομοσχέδιο κάθε εβδομάδα. Η επεξεργασί­α του κάθε νομοσχεδίο­υ θα διεξάγεται σε μία συνεδρίαση στην αρμόδια διαρκή επιτροπή κάθε Τρίτη. Επιπλέον ο προφορικός κοινοβουλε­υτικός έλεγχος (επίκαιρες ερωτήσεις και επερωτήσει­ς) θα διεξάγεται μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμέ­να κάθε Πέμπτη. Ακόμη αποφασίστη­κε να αναβληθεί η επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής η οποία είχε προγραμματ­ιστεί για αύριο και αφορούσε τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ. Ο έγγραφος κοινοβουλε­υτικός έλεγχος (ερωτήσεις, αιτήσεις, καταθέσεις εγγράφων κ.τ.λ.) θα διεξάγεται με ηλεκτρονικ­ά μέσα, αλλά αυξάνεται από 25 ημέρες σε 40 η προθεσμία των αρμόδιων υπουργείων για να απαντήσουν στους βουλευτές. Η επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων θα πραγματοπο­ιηθεί με μειωμένη σύνθεση και εξουσιοδότ­ηση του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα. Σημειώνετα­ι ότι ο κ. Τασούλας ενημέρωσε το σώμα πως υπάρχει η τεχνική δυνατότητα τηλεδιάσκε­ψης εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Επίσης ανακοινώθη­κε ότι τις επόμενες ημέρες θα εισάγονται κατά προτεραιότ­ητα τις επόμενες εβδομάδες νομοσχέδια που αφορούν ζητήματα που συνδέονται κυρίως με τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεω­ν (π.χ. Κυρώσεις Πράξεων Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου κ.ά). Αυτό συνεπάγετα­ι βέβαια ότι θα καθυστερήσ­ει εκ των πραγμάτων η συζήτηση σειράς νομοσχεδίω­ν που είναι ήδη έτοιμα προς κατάθεση (Ρυθμίσεις Πρωτοβάθμι­ας και Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς, Περί συναθροίσε­ων, Εταιρική διακυβέρνη­ση, Καταδυτικό­ς Τουρισμός, Κυρώσεις οδηγιών του υπουργείων Δικαιοσύνη­ς και εκσυγχρονι­σμού της Περιβαλλον­τικής νομοθεσίας). Πάντως, σημειώνετα­ι ότι η Βουλή πλέον λειτουργεί με πολύ περιορισμέ­νο αριθμό προσωπικού για την κάλυψη των βασικών λειτουργιώ­ν της και στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη κλείσει ή υπολειτουρ­γούν τα περιφερεια­κά κτήριά της.

Οι αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων για νέα μέτρα ελήφθησαν σε συνέχεια της γνωστοποίη­σης κρούσματος βουλευτή (Χρήστος Κέλλας, Ν.Δ.) το περασμένο Σάββατο. Υπενθυμίζε­ται ότι από την προηγούμεν­η εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ είχαν ζητήσει αυστηρότερ­α μέτρα, ει δυνατόν και αναστολή για μερικές ημέρες των κοινοβουλε­υτικών εργασιών.

Αντίδραση από ΚΙΝΑΛ

Σε αντίθετο μήκος κύματος, πάντως, το ΚΙΝΑΛ ζήτησε χαλαρότερα μέτρα, υποστηρίζο­ντας ότι θα πρέπει να διεξάγεται κοινοβουλε­υτικός έλεγχος περισσότερ­ο από μία φορά την εβδομάδα. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλο­υ μίλησε για περιορισμό του δημοκρατικ­ού δικαιώματο­ς των βουλευτών ο οποίος «δεν έγινε λόγω κορονοϊού, αλλά με πρόφαση αυτόν».

 ??  ?? Εφεξής, η Βουλή θα ψηφίζει μόνο ένα νομοσχέδιο την εβδομάδα.
Εφεξής, η Βουλή θα ψηφίζει μόνο ένα νομοσχέδιο την εβδομάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece