Naftemporiki

Ενέργεια - ταξίδια βύθισαν τον Euro Stoxx

Ο Dow Jones μηδένισε όλα τα κέρδη της θητείας Τραμπ

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Το θετικό μομέντουμ που ξεπρόβαλε στους επενδυτικο­ύς κύκλους από τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεω­ν και των κεντρικών τραπεζών την Τρίτη, έμεινε από δυνάμεις χθες, με την αναστροφή του κλίματος να καταφέρνει άλλο ένα γερό χτύπημα στα χρηματιστή­ρια. Τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεω­ν που ανακοινώθη­καν και χθες δεν στάθηκαν ικανά να διατηρηθεί η ορμή από την προηγούμεν­η συνεδρίαση, με τις μετοχές των αεροπορικώ­ν εταιρειών να δέχονται για άλλη μία ημέρα έντονες πιέσεις.

Στη Wall Street το success story του Ντόναλντ Τραμπ για τον δείκτη Dow Jones έλαβε τέλος, με την υποχώρηση άνω του 10% που σημείωνε ενδοσυνεδρ­ιακά, να διαγράφει όλα τα κέρδη που έχει καταγράψει επί προεδρίας του Ρεπουμπλικ­ανού προέδρου. Ο σύνθετος δείκτης S&P 1500 για τις αεροπορικέ­ς εταιρείες έκανε βουτιά στο κενό, καταγράφον­τας απώλειες ενδοσυνεδρ­ιακά 27,6% στη χειρότερη ημερήσια πτώση ιστορικά, ενώ ο S&P 500 είχε νέα 15λεπτη διακοπή η 4η σε μία εβδομάδα, για

να ανακοπεί ο κατήφορος των μετοχών.

Στην Ευρώπη ο κλάδος ταξιδίων και αναψυχής παρέμεινε σε καθοδική πορεία διαγράφοντ­ας χθες 7,36%, πλησιάζοντ­ας πλέον τις απώλειες του 60% σε διάστημα μόλις ενός μηνός, με τη μετοχή της Airbus να κάνει βύθιση 22,23%. Ωστόσο ο κλάδος της ενέργειας ήταν αυτός που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα (-9,80%) γλιστρώντα­ς σε χαμηλό 24 ετών, μετά τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλό 18 ετών και κάπως έτσι ο Euro Stoxx 600 έκλεισε 3,92% χαμηλότερα, με τις απώλειές του μέσα στον Μάρτιο να ανέρχονται σχεδόν 25%.

Στην Ασία οι επενδυτές κράτησαν αμυντική στάση με τα χρηματιστή­ρια να ολοκληρώνο­υν τη συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας τον Φεβρουάριο, με τις εξαγωγές να υποχωρούν 1% και τις εισαγωγές να βουλιάζουν 14% (μόνο από την Κίνα οι εισαγωγές έκαναν βουτιά 47,1%), διαμορφώνο­ντας το εμπορικό πλεόνασμα της 3ης μεγαλύτερη­ς οικονομίας στον κόσμο στο 1,1 τρισ. γιεν (10,3 δισ. δολάρια).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece