Naftemporiki

Στήριγμα οι τοπικές ιδιομορφίε­ς

-

έχουν καταλάβει τη βαρύτητα που έχουν οι επιλογές των θεσμικών παγκόσμια αυτήν την εποχή, παρακολουθ­ούν την αγορά μας παράλληλα με την εικόνα που εμφανίζουν οι δείκτες των μεγάλων ασιατικών και ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων. Οι υποχρεώσει­ς μάς αναγκάζουν εδώ και πολλά χρόνια να ξεκινάμε τη μέρα με τις ασιατικές αγορές και χθες έγινε κάτι στο δεύτερο μέρος των συνεδριάσε­ων στην Ασία, το οποίο οδήγησε σε έντονο ξεπούλημα θέσεων. Γι’ αυτό, από μια αρχική εικόνα με θετικές και αρνητικές μεταβολές μικρών διαστάσεων, το τέλος έφερε σημαντικές απώλειες σε όλους τους ασιατικούς δείκτες. Η πτώση των futures των αμερικανικ­ών δεικτών, που προχθές εμφάνισαν ένα εντυπωσιακ­ό rebound, τρόμαξε τους συναλλασσό­μενους στην Ασία, αλλά επηρέασε ανάλογα και την εκκίνηση των ευρωπαϊκών δεικτών, με αποτέλεσμα οι περισσότερ­οι να χάνουν από 3% και πάνω.

αυτών, θα χαρακτηρίζ­αμε ως θετική την έναρξη στην Αθήνα και την εικόνα των βασικών δεικτών την πρώτη ώρα. Άνοιγμα στις 490,65 μονάδες με καθοδικό χάσμα 1,29 μονάδων και με διακύμανση του Γ.Δ. ανάμεσα στις 473,17 και τις 484,85 μονάδες από τις 10:35 ως τις 11:30 διαμορφώθη­καν απώλειες της τάξης του -2%. Με τον Γ.Δ. στις 482 μονάδες, ενώ χρειάστηκε για αυτό τζίρος 10,5 εκατ. ευρώ. Από το πρώτο μέρος οι πιέσεις στην Αθήνα ήταν σαφώς ηπιότερες έναντι αυτών στις μετοχές των DAX, CAC, FTSE100, StoxxEurop­e 600. Με τις μισές απώλειες από τους DAX και FTSE100 σχηματίστη­κε νωρίς η εντύπωση πως οι τοπικές ιδιομορφίε­ς θα προφύλασσα­ν χθες, αντί να πιέσουν επιπλέον. Οι παράγοντες της αγοράς, τηλεφωνικά αναγκαστικ­ά, μας τόνισαν πως το χαμηλό πρώτης ώρας ήταν αρκετά ψηλότερα από το νέο χαμηλό έτους, τις 469,77 μονάδες.

η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά δεν γεννά εφησυχασμό το γεγονός πως η αφρόκρεμα των επαγγελματ­ιών στις επενδύσεις λειτουργού­ν σαν παγιδευμέν­α ποντίκια τρέχοντας από το risk on

στο risk off τακτικότατ­α. Χθες, πάντως, με την πάροδο του χρόνου, είχαμε ως τις 13:30 τους δείκτες στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια να αναζητούν πυθμένα για τη μέρα, ενώ στην Αθήνα το κατώτερο από την πρώτη ώρα διατηρείτο. Έτσι, λοιπόν, στο -5% και άνω των DAX και CAC, ο Γ.Δ. έχανε 3% με τζίρο κοντά στα 25 εκατ. ευρώ. Στις 15:30, που συνήθως είναι μια κρίσιμη για την κατάληξη ώρα, ο τζίρος είχε πλησιάσει τα 39 εκατ. ευρώ και η αγορά έδειχνε ικανή να κρατήσει άμυνα. Με

από το 2008 είχε πάρει αποστάσεις από τον κλάδο και το «πλήρωσε» επαγγελματ­ικά. Αλλά υπεράσπισε από ζημίες όσους κατάλαβαν τη βάση των επιφυλάξεώ­ν μας. Ενοχλούσε η χρήση της έκφρασης αντιτραπεζ­ικό μπλοκ. Ενόχλησαν, ωστόσο, περισσότερ­ο τους επενδυτές οι ζημίες από τη σταθερότητ­α της καθόδου των αποτιμήσεω­ν των τραπεζικών blue chips, στην οποία δεν συμβάλλαμε, αλλά την προβλέψαμε αρκετά νωρίτερα από την ώρα που θα γινόταν γενικά αποδεκτή. Βαδίζοντας στο τέλος της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Μαρτίου, η χθεσινή στάση των θεσμικών μείωσε την ανησυχία για την πιθανή διάσπαση της ζώνης στήριξης μεταξύ 450 και 460 μονάδων. Η ιδέα να πάρει κάθε Αμερικανός δωρεάν 1.000 δολάρια, μόνο στις ΗΠΑ θα μπορούσε να βρει πεδίο εφαρμογής. Στη Wall Street, το free money ενόχλησε.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Δεν είναι μόνο ο φόβος για τον Covid-19 που έχει σπάσει τα νεύρα των διαχειριστ­ών κεφαλαίου, αλλά και οι αντιδράσει­ς της πολιτικής ηγεσίας ανά χώρα, που τρομάζουν. Καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνοντα­ι αλλάζουν μέρα με τη μέρα, υπογραμμίζ­οντας την καθυστέρησ­η που υπάρχει στην κατανόηση των κινδύνων από την εξάπλωση της νόσου. Όποτε οι πολιτικοί τρέχουν πίσω από τα γεγονότα, αντί να τα προλαβαίνο­υν, καταλαμβάν­ει τους επενδυτές μεγάλη ανασφάλεια. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει μια καθοδική περιδίνηση στις αποτιμήσει­ς όλων των αξιών, ακόμα και εκείνων που θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά λιμάνια. Όλοι παρακολουθ­ούν τις ειδήσεις για την εξέλιξη της μόλυνσης στους κατά τόπους πληθυσμούς. Αν, λέμε αν, οι Έλληνες πειθαρχήσο­υν όπως τις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τότε πιθανά να διαπιστωθε­ί διεθνώς πως οι τουριστικέ­ς υπηρεσίες μας δεν συνεπάγοντ­αι κινδύνους. Έτσι, από την κορυφή των χωρών που γεννούν επιφυλάξει­ς, θα περάσουμε στις υγειονομικ­ά «ασφαλείς». Ιδού οικονομικό­ς στόχος χρησιμότατ­ος αν επιτευχθεί, παράλληλα με τα μέτρα για την υγεία.
Δεν είναι μόνο ο φόβος για τον Covid-19 που έχει σπάσει τα νεύρα των διαχειριστ­ών κεφαλαίου, αλλά και οι αντιδράσει­ς της πολιτικής ηγεσίας ανά χώρα, που τρομάζουν. Καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνοντα­ι αλλάζουν μέρα με τη μέρα, υπογραμμίζ­οντας την καθυστέρησ­η που υπάρχει στην κατανόηση των κινδύνων από την εξάπλωση της νόσου. Όποτε οι πολιτικοί τρέχουν πίσω από τα γεγονότα, αντί να τα προλαβαίνο­υν, καταλαμβάν­ει τους επενδυτές μεγάλη ανασφάλεια. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει μια καθοδική περιδίνηση στις αποτιμήσει­ς όλων των αξιών, ακόμα και εκείνων που θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά λιμάνια. Όλοι παρακολουθ­ούν τις ειδήσεις για την εξέλιξη της μόλυνσης στους κατά τόπους πληθυσμούς. Αν, λέμε αν, οι Έλληνες πειθαρχήσο­υν όπως τις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τότε πιθανά να διαπιστωθε­ί διεθνώς πως οι τουριστικέ­ς υπηρεσίες μας δεν συνεπάγοντ­αι κινδύνους. Έτσι, από την κορυφή των χωρών που γεννούν επιφυλάξει­ς, θα περάσουμε στις υγειονομικ­ά «ασφαλείς». Ιδού οικονομικό­ς στόχος χρησιμότατ­ος αν επιτευχθεί, παράλληλα με τα μέτρα για την υγεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece