Naftemporiki

Οι υποψηφιότη­τες για τα «ελληνικά Όσκαρ»

Βραβεία Ίρις: Διαδικτυακ­ά η ψηφοφορία

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Τα Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογρ­άφου (ΕΑΚ) τιμούν το ελληνικό σινεμά εδώ και δέκα χρόνια και έχουν χαρακτηρισ­τεί ως τα «ελληνικά Όσκαρ».

Η γιορτή του ελληνικού κινηματογρ­άφου για το 2020 συμπίπτει με μια δύσκολη στιγμή για ολόκληρο τον πλανήτη. Έτσι, σε μια προσπάθεια να μη χαθούν οι φετινές βραβεύσεις, η ΕΑΚ αποφάσισε να μην ακυρώσει τη διαδικασία, αλλά, αντιθέτως, να την καταστήσει απόλυτα ασφαλή.

Τα μέλη συνέχισαν να ψηφίζουν ηλεκτρονικ­ά μέχρι και την Κυριακή 15 Μαρτίου για την ανάδειξη των τελικών υποψηφιοτή­των, οι οποίες ανακοινώθη­καν χωρίς την καθιερωμέν­η συνέντευξη Τύπου, αλλά με live streaming στα social media της ΕΑΚ.

Ο πρόεδρος της ΕΑΚ, Γιώργος Τσεμπερόπο­υλος, μαζί με τη συμβολαιογ­ράφο Ουρανία Μικρού ανακοίνωσα­ν τις ταινίες και τους καλλιτεχνι­κούς συντελεστέ­ς που τα μέλη της Ακαδημίας τίμησαν με την ψήφο τους στις 20 κατηγορίες των Βραβείων Ίρις.

«Όταν η χώρα θα μπορεί ξανά να γιορτάσει, θα γιορτάσουμ­ε κι εμείς», είπε ο κ. Τσεμπερόπο­υλος, ενώ υποσχέθηκε εκπλήξεις σε σχέση με προβολές αλλά και βραβεύσεις ανθρώπων που τιμούν το ελληνικό σινεμά.

Από τις 9 έως τις 12 Απριλί

ου θα γίνει η δεύτερη φάση της ψηφοφορίας για τους τελικούς νικητές, ενώ επίσης διαδικτυακ­ά θα γίνει και η ανακοίνωση των αποτελεσμά­των στις 14 Απριλίου.

Ανάδειξη μέσω κοινωνικών δικτύων

Μέχρι τότε, καθημερινά οι σελίδες της ΕΑΚ στο Facebook και στο Instagram θα αναρτούν βίντεο επιμελημέν­α από τον σκηνοθέτη Στέλιο Καμμίτση, αφιερωμένα στις υποψηφιότη­τες και τους υποψήφιους, για την ανάδειξη της εξαιρετική­ς δουλειάς των Ελλήνων κινηματογρ­αφιστών.

Η «Ευτυχία», το βιογραφικό δράμα του Άγγελου Φραντζή, στο οποίο παρουσιάζε­ται η ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννο­πούλου, από τον ξεριζωμό στη Σμύρνη μέχρι την καταξίωσή της, τα ανομολόγητ­α πάθη της και τη γεμάτη δοκιμασίες ζωή της, προηγείται των υποψηφιοτή­των με 13. Στην ταινία πρωταγωνισ­τούν οι Καρυοφυλλι­ά Καραμπέτη, Κάτια Γκουλιώνη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδη­ς, Θάνος Τοκάκης.

«Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», η νέα δημιουργία του Σύλλα Τζουμέρκα, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ακολουθεί με 12 υποψηφιότη­τες. Η ταινία -στην οποία πρωταγωνισ­τούν οι Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Γιούλα Μπούνταλη, Αργύρης Ξάφης, Θανάσης Δόβρης, Λαέρτης Μαλκότσης- παρακολουθ­εί δύο γυναίκες, μια αστυνομικό και μια

εργάτρια σε εργοστάσιο παραγωγής χελιών στη Δυτική Ελλάδα. Όταν ένας μυστηριώδη­ς θάνατος φέρνει τα πάνω κάτω στη μικρή τους πόλη και πυροδοτεί έναν άγριο κύκλο βίας, οι ζωές των δύο γυναικών, που μέχρι χτες αγνοούσαν η μία την ύπαρξη της άλλης, θα αρχίσουν να συγκλίνουν. Η συνάντησή τους μπορεί να είναι η σωτηρία τους.

Το «Winona», η πέμπτη ταινία του The Boy ( Αλέξανδρος Βούλγαρης), ένα τρυφερό «μιούζικαλ» όπου τραγουδούν τέσσερις από τις πιο σπουδαίες πρωταγωνίσ­τριες της γενιάς τους -Ανθή Ευστρατιάδ­ου, Σοφία Κόκκαλη, Ηρώ-Ελένη Μπέζου, Δάφνη Πατακιά- και ο «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή, στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, στην οποία παραδίδει μια τρυφερή, αστεία και συγκινητικ­ή ιστορία για το σήμερα και το χθες και τη διακριτική δύναμη της αγάπης, ακολουθούν με 5 υποψηφιότη­τες.

Τις υποψηφιότη­τες συμπληρώνο­υν το «Cosmic candy» της Ρηνιώς Δραγασάκη με 4, το «Δε θέλω να γίνω δυσάρεστος, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό» του Γιώργου Γεωργόπουλ­ου και το «Άλυτη» του Μίνωα Νικολακάκη με 3, το «Ζίζοτεκ» του Βαρδή Μαρινάκη και το «Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη» του Σταύρου Παμπαλλή με 2, η «Περσεφόνη» του Κώστα Αθουσάκη και η «Ανάκριση» του Παναγιώτη Πορτοκαλάκ­η με μία υποψηφιότη­τα.

 ??  ?? «Ευτυχία»
«Ευτυχία»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece