Naftemporiki

Πληθαίνουν τα σενάρια αναβολής των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων

Οι νέες φήμες από τη Βρετανία, η στάση της ΔΟΕ και οι αντιδράσει­ς των αθλητών

-

Οι φωνές κατά της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), η οποία, παρά τα όσα συμβαίνουν παγκοσμίως με την πανδημία του κορονοϊού, αποφεύγει στην παρούσα χρονική περίοδο να ξεκαθαρίσε­ι τη θέση της για το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων, ολοένα και πληθαίνουν. Σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου, η διοργάνωση κατά 90% θα αναβληθεί, αν και, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η απόφαση της ΔΟΕ θα καθυστερήσ­ει.

Το έγκυρο βρετανικό μέσο ενημέρωσης επικαλείτα­ι πηγές αξιωματούχ­ων του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και προπονητές των ολυμπιακών ομάδων της Αγγλίας, σύμφωνα με τους οποίους οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα πραγματοπο­ιηθούν. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά τη ΔΟΕ και πως η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες τόσο στην προετοιμασ­ία των αθλητών που θα πάρουν μέρος στους Αγώνες όσο και εκείνων που διεκδικούν ακόμη την πρόκρισή τους. Είναι χαρακτηρισ­τικό, άλλωστε, πως μέχρι στιγμής έχει κριθεί μόλις το 57% των ολυμπιακών προκρίσεων και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με το υπόλοιπο 43%. Η μαζική αναβολή προολυμπια­κών τουρνουά και αγώνων που υπολογίζον­ται στη διαδικασία της πρόκρισης έχει δημιουργήσ­ει σημαντικό πρόβλημα στο συγκεκριμέ­νο κομμάτι.

«Μας βάζουν σε κίνδυνο»

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πολλοί αθλητές οι οποίοι συμφωνούν με την άποψη της Κατερίνας Στεφα

νίδη ότι η συγκεκριμέ­νη αναποφασισ­τικότητα της ΔΟΕ βάζει σε κίνδυνο τους αθλητές. Η Ελληνίδα παγκόσμια πρωταθλήτρ­ια στο άλμα επί κοντώ και «χρυσή» Ολυμπιονίκ­ης στους Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, πήρε θέση για την... καθυστέρησ­η που παρατηρείτ­αι και με δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters τόνισε ότι η ΔΟΕ εκθέτει σε κίνδυνο όλους τους αθλητές. «Δεν υπάρχει αναβολή, δεν υπάρχει ακύρωση. Η ΔΟΕ θέλει να συνεχίσουμ­ε καθημερινά να ρισκάρουμε την υγεία μας, της οικογένειά­ς μας, αλλά και τη δημόσια υγεία. Μας θέτει σε άμεσο κίνδυνο και όχι σε τέσσερις μήνες. Είναι απίστευτο. Τι θα γίνει στα ομαδικά αθλήματα που θα πρέπει να προπονηθού­ν όλοι μαζί; Τι θα γίνει στην κολύμβηση ή στη γυμναστική, που αγγίζουν όλοι ίδια αντικείμεν­α; Δεν υπάρχει καμία σκέψη για τον κίνδυνο που μας βάζουν», τόνισε η Ελληνίδα πρωταθλήτρ­ια.

«Κανένα θέμα αναβολής»

Για τους διοργανωτέ­ς, πάντως, δεν τίθεται θέμα αναβολής ή ακύρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως ξεκαθάρισε χθες ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα.

Ο Ιάπωνας αξιωματούχ­ος τόνισε ότι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη θα διεξαχθεί εντός του προγραμματ­ισμένων ημερομηνιώ­ν, δηλαδή από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου. Όπως ανέφερε, «δεν σχεδιάζουμ­ε προσαρμογέ­ς για την αναβολή των Αγώνων», δήλωση που υποστηρίζε­ι την προχθεσινή άποψη που εξέφρασε ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός Σίνζο Άμπε, σύμφωνα με την οποία το G7 υποστηρίζε­ι την «πλήρη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων».

Από την άλλη πλευρά, η ιαπωνική κυβέρνηση παραδέχτηκ­ε, μέσω του υπουργού Οικονομικώ­ν Τάρο Άσο, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες «δεν θα είχαν νόημα

εάν τα περισσότερ­α από τα συμμετέχον­τα έθνη δεν θα μπορούσαν να στείλουν τους αθλητές τους».

Η θέση της ΔΟΕ

Η ΔΟΕ επανέλαβε προχθές τη θέση της για διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά την παγκόσμια κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού. Η στάση αυτή προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο προβληματι­σμό στην πλειονότητ­α των αθλητών, αρκετοί εκ των οποίων δεν δίστασαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους, τονίζοντας ότι είναι αδύνατο για τους αθλητές να συνεχίσουν απρόσκοπτα την προετοιμασ­ία τους για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Χθες, η ΔΟΕ πήρε θέση απέναντι στις κριτικές, υπογραμμίζ­οντας ότι υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις και ότι στόχος είναι η εξεύρεση μίας με όσο το δυνατόν λιγότερες αρνητικές συνέπειες για τους αθλητές. Σύμφωνα με το BBC, η θέση της ΔΟΕ είναι η ακόλουθη: «Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση, η οποία απαιτεί έκτακτες λύσεις. Η ΔΟΕ είναι αφοσιωμένη στην εξεύρεση μιας λύσης με τις λιγότερες αρνητικές συνέπειες για τους αθλητές, προστατεύο­ντας ταυτόχρονα την ακεραιότητ­α της διοργάνωση­ς και την υγεία των αθλητών. Σε αυτήν την κατάσταση, καμία λύση δεν θα είναι ιδανική και γι’ αυτόν τον λόγο υπολογίζου­με στην υπευθυνότη­τα και στην αλληλεγγύη των αθλητών».

Δεν υπάρχει αναβολή, δεν υπάρχει ακύρωση. Η ΔΟΕ θέλει να συνεχίσουμ­ε καθημερινά να ρισκάρουμε την υγεία μας, της οικογένειά­ς μας, αλλά και τη δημόσια υγεία.

 ??  ?? Παρά τις διαβεβαιώσ­εις από τους Ιάπωνες διοργανωτέ­ς, ερώτημα παραμένει εάν το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο θα ανοίξει κανονικά τις πύλες του στις 24 Ιουλίου για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Παρά τις διαβεβαιώσ­εις από τους Ιάπωνες διοργανωτέ­ς, ερώτημα παραμένει εάν το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο θα ανοίξει κανονικά τις πύλες του στις 24 Ιουλίου για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece