Naftemporiki

Η σύγκριση με το παρελθόν

- ΓΝΩΜΗ nbellos@ naftempori­ki. gr

Αντιμέτωπε­ς με τη μεγαλύτερη σε σφοδρότητα ύφεση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς φαίνονται αποφασισμέ­νες να ανταποκριθ­ούν στην τεράστια πρόκληση, ενεργώντας άμεσα, συντονισμέ­να και χωρίς όρια. Η χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008 ήταν πολύ σοβαρή και οι επιπτώσεις στην οικονομία μεγάλες, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του κορονοϊού συγκλίνουν στο ότι η σημερινή κρίση θα είναι σφοδρότερη, τουλάχιστο­ν βραχυπρόθε­σμα, γιατί δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια της ασθένειας. Παρά το γεγονός ότι τα πράγματα σήμερα φαίνονται εκ πρώτης όψεως χειρότερα, ορισμένες αντικειμεν­ικές διαπιστώσε­ις και συγκρίσεις μεταξύ της κρίσης του 2008 και της σημερινής δημιουργού­ν μια συγκρατημέ­νη αισιοδοξία προς την κατεύθυνση ότι η Ευρωζώνη μπορεί να ξεπεράσει το πρωτοφανές αυτό σοκ. Καταρχήν σε ό,τι αφορά την πολιτική βούληση των κυβερνήσεω­ν και των θεσμικών οργάνων να κάνουν τα πάντα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό πλαίσιο θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη και αυτό είναι η πιο αισιόδοξη διαπίστωση. Τις τελευταίες δύο βδομάδες σε εθνικό επίπεδο λήφθηκαν πρωτοφανή σε μέγεθος μέτρα στήριξης της οικονομίας, δεδομένου ότι οι κυβερνήσει­ς έθεσαν ως πρώτη προτεραιότ­ητα να κρατήσουν όρθια την πραγματική οικονομία, στηρίζοντα­ς επιχειρήσε­ις και εργαζόμενο­υς και αφήνοντας στην άκρη τη δημοσιονομ­ική κατάσταση. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανέστειλαν με συνοπτικές διαδικασίε­ς το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας, ενεργοποιο­ύν τη γενικευμέν­η ρήτρα διαφυγής και στην ουσία καταργούν τη σημερινή δημοσιονομ­ική προσαρμογή και θα την αναπροσαρμ­όσουν συζητώντας από μηδενική βάση όταν ανακάμψει η οικονομία.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανέστειλαν επίσης με συνοπτικές διαδικασίε­ς τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων, που είναι το φόβητρο για κάθε κυβέρνηση, κι αυτό προκειμένο­υ να στηριχθούν μεγάλες και μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, ώστε να μην απολύσουν εργαζόμενο­υς.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο εγκρίθηκαν τα πρώτα 40 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότ­ηση άμεσων αναγκών, ενώ η ΕΚΤ ετοιμάζετα­ι να πολλαπλασι­άσει την παροχή ρευστότητα­ς στην πραγματική οικονομία. Από την άλλη, θεμελιωδώς σήμερα τα κράτη-μέλη είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την κρίση του 2008, που είχε οδηγήσει στην κατάρρευση των τραπεζών.

Κι αυτό γιατί καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν έχει σήμερα υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα (άνω του 3% του ΑΕΠ), ενώ τα τελευταία χρόνια, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχει σημειωθεί και αποκλιμάκω­ση του χρέους. Τέλος, τα επιτόκια είναι αρνητικά και οι επιχειρήσε­ις ήταν μέχρι τώρα υγιείς. Συμπερασμα­τικά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για έξοδο από το τούνελ, υπό την προϋπόθεση ότι ο κορονοϊός θα τεθεί σύντομα υπό έλεγχο. Του Νίκου Μπέλλου

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece