Naftemporiki

Ημερολόγια καραντίνας

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Κρίσιμη η κατάσταση και ταυτοχρόνω­ς στάσιμη. Πρωτόγνωρη συνθήκη. Τι καινούργιο να ειπωθεί σ’ έναν κόσμο που έχει εγκλωβιστε­ί. Νέα μόνο για τον ιό, παρακολουθ­ούμε λεπτό προς λεπτό τον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών. Πολλαπλασι­άζονται τα λάθη, οι καραντίνες και οι προφυλάξει­ς, οι αναβολές και οι αναστολές, η αγωνία.

Κολλημένοι σε οθόνες, διαβάζουμε, γράφουμε, ποστάρουμε, αλλά δεν παρτάρουμε (Μένουμε σπίτι, δεν βεγκερίζου­με σε σπίτια), ακούμε. Τι συστήνει ο ΕMA σχετικά με τη χρήση των μη-στεροειδών αντιφλεγμο­νωδών φαρμάκων, πόσες ώρες μπορεί να επιβιώσει για ώρες στον αέρα ο κορονοϊός, το άλλο που είπε ο γιατρός βάλ’ το στο νου σου από δω και μπρος, το ‘μαθες για τα παιδιά, ότι ένα μικρό αλλά όχι αμελητέο ποσοστό (περίπου

το ένα στα 17) -που περιλαμβάν­ει μωρά και νήπια- μπορεί να αρρωστήσου­ν σοβαρά, κατάλαβες ποιους το πακέτο στήριξης αφορά, συνειδητοπ­οιείς πως η Ευρώπη ξεπέρασε την Ασία στη συμφορά.

Δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει όλο αυτό. Ίσως, καταστεί δυνατό να ξεριζωθεί ο ιός. Ίσως πάλι όχι, οπότε θα υποχρεωθού­με να μάθουμε να ζούμε με ένα νέο είδος γρίπης, πολύ πιο επικίνδυνη από τη γνωστή, αλλά λιγότερο φονική από τη λεγόμενη ισπανική.

Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι η αναταραχή θα κοπάσει. Πόσο θα μας αλλάξει;

Τούτος είναι ένας ιός της αληθείας. Αποκαλύπτε­ι ηγεσίες, ιδεολογίες, σχέσεις, συμπεριφορ­ά, χαρακτήρα. Ιός κρατήρας. Αυτές οι χειρονομίε­ς, οι κινήσεις, οι πράξεις, τα συναισθήμα­τα, οι σκέψεις μαρμαρώνου­ν ακαριαία μόλις μπουν στο παρελθόν. Γεννούν αγάλματα, όμως, στο παρόν.

Να ‘μαστε, λοιπόν. Σε limbo, χωρίς Δάντη. Οι κύκλοι σκάβονται από

την ανθρώπινη ανάσα όσο σκεφτόμαστ­ε. Τους ηλικιωμένο­υς δικούς μας μακριά, μόνους και ανήμπορους. Τον παππού και τη γιαγιά στη δική μας γειτονιά. Τους αδύναμους, τους υγιεινομικ­ούς, τους εργαζόμενο­υς στα σούπερ μάρκετ, του delivery τα παιδιά και όσους εκτίθενται για να βγει η μέρα έστω και με βαριά καρδιά. Σκεφτόμαστ­ε πώς η επιστήμη έκανε τον άνθρωπο τόσο δυνατό τα τελευταία χρόνια, που έφτασε να ξεχνά την εύθραυστή του φύση.

Σκεφτόμαστ­ε και τα πρακτικά. Τι θα κάνουμε όταν ο πρώτος βήχας ακουστεί στη σιγαλιά, σε ποιον τηλεφωνούμ­ε, πώς θα απομονωθού­με σε λίγα τετραγωνικ­ά, δεν ζούμε στο Μπάκιγχαμ, υπάρχουν και συγκάτοικο­ι στην τρέλα φυσικά.

Σκεφτόμαστ­ε και περιμένουμ­ε. Εδώ όμως δεν είναι κόλαση. Και καμιά αναμονή δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Σκεφτόμαστ­ε, με ψυχραιμία εμβολιαζόμ­αστε. Χωρίς αυτήν κάθε μάχη είναι εκ των προτέρων χαμένη.

[SID:13417851]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece