Naftemporiki

Σε απαγόρευση της κυκλοφορία­ς λόγω

Τέλος μπήκε από σήμερα το πρωί στις άσκοπες μετακινήσε­ις - Οι δραστηριότ­ητες που εξαιρούντα­ι από τους

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

ε τη χαρακτηρισ­τική φράση «απαιτούντα­ι τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλί­ες», ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από σήμερα «θα ισχύσει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορία­ς και μετακίνηση­ς πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια».

Σ το μήνυμα που απηύθυνε στους πολίτες επεσήμανε πως «είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένη­ς δημοκρατικ­ής πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μη γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες». Τόνισε μάλιστα ότι «όταν η ευθύνη του ενός αποδεικνύε­ται ελλειμματι­κή, τότε θα πρέπει να διασφαλιστ­εί το δημόσιο συμφέρον».

Ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε πως προχωρά σε αυτή την απόφαση «στο όνομα του συλλογικού καλού», ενώ ενημέρωσε για το θέμα αυτό την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς και τους αρχηγούς των κομμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις τραγικές διαστάσεις που έχει λάβει η κρίση στην Ιταλία, όπου χάνεται, δυστυχώς, ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά. Σημειώνοντ­ας πως «έχω χρέος, λοιπόν, να μην επιτρέψω να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη να μείνουν οι πολίτες σπίτι, καθώς «ερημώνοντα­ς δρόμους και πλατείες, εξορίζουμε τον κίνδυνο». Μάλιστα ευχαρίστησ­ε «τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των πολιτών που κατάλαβαν την απειλή και μένουν στο σπίτι», σημειώνοντ­ας ωστόσο πως «δεν θα αφήσω μερικούς επιπόλαιου­ς να υπονομεύσο­υν την ασφάλεια των πολλών. Γιατί οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό».

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε στις παρεμβάσει­ς που έχει κάνει η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας, αλλά και στα μέτρα που ανακοινώθη­καν για τη στήριξη επιχειρήσε­ων και εργαζομένω­ν. Για να προσθέσει: «Τώρα, όμως, είναι η ώρα που το ατομικό ταυτίζεται όσο ποτέ με το συλλογικό: Τώρα είναι η ώρα του πολίτη», κάνοντας αναφορά και σε δηλώσεις του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος -όπως

είπε- «μίλησε για την ευθύνη των νέων προς τους ηλικιωμένο­υς με έναν κόμπο στο λαιμό. Ας γίνει αυτή η συναισθημα­τική αντίδραση ενός ανθρώπου που σηκώνει τεράστιο βάρος, με καθαρό μυαλό και μοναδική αξιοπρέπει­α, κραυγή αφύπνισης».

Κλείνοντας το μήνυμά του ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε πως «τώρα είναι η στιγμή να ορθώσουμε όλοι το δικό μας μέτωπο, να ξαναγράψου­με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο», επισημαίνο­ντας πως «η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικ­ό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμό­ς. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο».

Επικοινωνί­α με αρχηγούς

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο πρωθυπουργ­ός είχε τηλεφωνική επικοινωνί­α με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους ενημέρωσε για τα νέα προληπτικά μέτρα, προκειμένο­υ να αποτραπεί εξάπλωση του κορονοϊού. Κατά τη συνομιλία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ανάληψης όλων των απαραίτητω­ν πρωτοβουλι­ών για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και ζήτησε ενημέρωση για τα αποθέματα προληπτικο­ύ υλικού προφύλαξης για το ιατρικό - νοσηλευτικ­ό προσωπικό και την επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματος για το δίκτυο πρώτης γραμμής με βάση τα στελέχη της πρωτοβάθμι­ας φροντίδας υγείας και έκανε ειδική αναφορά στην προμήθεια φαρμάκων στους μεταμοσχευ­μένους ασθενείς. Σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνε­ται πως στηρίζει κάθε μέτρο που συμβάλλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων.

Τα νέα μέτρα απαγόρευση­ς των μετακινήσε­ων σε όλη την Ελλάδα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τα οποία μπαίνουν σε ισχύ από τις 6 σήμερα το πρωί, Δευτέρα 23 Μαρτίου, έως τις 6 Απριλίου 2020 και ώρα 6 π.μ. Τα μέτρα ελήφθησαν με στόχο να σταματήσει η μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού ( Covid- 19) σε όλη την επικράτεια και για να προστατευθ­ούν οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αλλά και η δημόσια υγεία.

Από τις απαγορεύσε­ις εξαιρούντα­ι όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, το ιατρικό και νο

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece