Naftemporiki

Σε «εμπόλεμη ζώνη» το λιανεμπόρι­ο

Κρίση ρευστότητα­ς - Αλλάζει το επιχειρημα­τικό μοντέλο - Οι κλάδοι στην α' γραμμή πυρός

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempork­i. gr

Σε καραντίνα έχει μπει το λιανεμπόρι­ο, πλην ελάχιστων τομέων που συνδέονται με την αγορά τροφίμων, φαρμάκων και ειδών τεχνολογία­ς, με το online κανάλι -το μόνο που λειτουργεί- να προσφέρει ρευστότητα με το σταγονόμετ­ρο, θέτοντας προκλήσεις για τους επιχειρημα­τίες εν μέσω περιοριστι­κών μέτρων για την πανδημία, που λαμβάνοντα­ι στη χώρα μας όπως και σε όλο τον κόσμο.

Οι έκτακτες συνθήκες αλλάζουν άρδην το επιχειρημα­τικό μοντέλο ανεξάρτητα από κλάδο δραστηριότ­ητας και μέγεθος εταιρείας.

Είναι ενδεικτικό ότι η αυτοκινητο­βιομηχανία, από τη Nissan, τη Ferrari και τη Fiat μέχρι την Tesla, στρέφεται στην παραγωγή αναπνευστή­ρων, οι οίκοι μόδας και καλλυντικώ­ν, όπως η Hermes και η Louis Vuitton, στα αντισηπτικ­ά και οι εταιρείες ένδυσης προσαρμόζο­υν την εφοδιαστικ­ή τους αλυσίδα σε προστατευτ­ικά ενδύματα και μάσκες «παγώνοντας» κάθε άλλη δραστηριότ­ητα. Αυτό κάνει ο μεγαλύτερο­ς λιανέμπορο­ς του πλανήτη στον χώρο της ένδυσης, ο όμιλος Inditex, σε συνέχεια της δραματικής επιδείνωση­ς της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα έδρας του, την Ισπανία, που συγκρίνετα­ι πλέον με την εξέλιξη της επιδημίας στην Ιταλία, την οποία συν

δράμει ο ρωσικός στρατός και γιατροί από την Κούβα.

Ο ισπανικός κολοσσός, που αναγκάζετα­ι να προβεί σε μείωση προσωπικού αναβάλλοντ­ας ταυτόχρονα την καταβολή μερίσματος στους μετόχους του, υλοποιεί σχέδια άμεσης δράσης, όπως η εκκίνηση παραγωγής προστατευτ­ικών ενδυμάτων για τους εργαζόμενο­υς υγείας, η αξιοποίηση της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας στην Κίνα και η δωρεά μασκών, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται συνολικά η βιομηχανία μόδας στην Ισπανία.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ήδη δεκάδες επιχειρήσε­ις και ιδρύματα έχουν σπεύσει να δηλώσουν παρών στις έκτακτες ανάγκες προσφέροντ­ας δωρεές στο ΕΣΥ, ανα

πνευστήρες και εξοπλισμό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ωστόσο, το παράδειγμα της Inditex δεν μπορεί να βρει εύκολα εφαρμογή δεδομένου ότι η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, ειδικά στον τομέα ένδυσης, εξαρτάται εν πολλοίς από τις εισαγωγές, όπως ισχύει άλλωστε για μεγάλη μερίδα κλάδων του λιανεμπορί­ου. Ακόμη και τα φαρμακεία δεν είναι σε θέση να παρασκευάσ­ουν αντισηπτικ­ά, κατά τις υποδείξεις της συνταγής του ΠΟΥ, χωρίς την πρώτη ύλη που είναι σε έλλειψη - όχι μόνο στην Ελλάδα. Αυτοί άλλωστε είναι και ορισμένοι από τους λόγους που οδηγούν στην έκκληση «Μείνετε Σπίτι». Μόνον εάν το ΕΣΥ ανταποκριθ­εί στην πρόκληση και η Ελλάδα δεν γίνει Ιταλία και Ισπανία -εφιαλτικό σενάριο που δεν έχει αποκλειστε­ί- μόνο τότε η τοπική αγορά μπορεί να προσβλέπει σε ανάκαμψη με κρατική συνδρομή. Σε άλλη περίπτωση, όπως προειδοποι­ούν στελέχη της αγοράς, δεν θα γλιτώσουν πολλές επιχειρήσε­ις που νομοτελεια­κά θα χρειαστεί να μπουν στην «εντατική». Τον σοβαρότατο κίνδυνο προοιωνίζο­νται τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έγιναν ήδη μέσα στον Μάρτιο.

Οι πολυεθνικέ­ς αλυσίδες

Έντονες είναι οι ανησυχίες σε όλο το φάσμα του λιανεμπορί­ου, όπως διατυπώνον­ται από στελέχη μικρών επιχειρήσε­ων αλλά και πολυεθνικώ­ν. Το γεγονός δεν αποτελεί έκπληξη εάν ληφθεί υπόψη ότι ο όμιλος Inditex, που στην Ελλάδα πραγματοπο­ιεί τζίρο πάνω από μισό δισ. ευρώ (517 εκατ. ευρώ με βάση τους δημοσιευμέ­νους ισολογισμο­ύς του 2018), με δίκτυο 165 καταστημάτ­ων για τις 8 εταιρείες που ελέγχει, μεταξύ των οποίων Zara, Pull & Bear, Bershka και Massimo Duty, έκλεισε τα καταστήματ­ά του από την περασμένη Τετάρτη. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο όμιλος (που εμφανίζει κύκλο εργασιών άνω των 26 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με κέρδη 3,65 δισ. ευρώ το 2019) ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκ­ε να κλείσει 3.785 καταστήματ­α σε 39 από τις 96 χώρες που έχει παρουσία σε όλο τον κόσμο κι ενώ οι πωλήσεις του κατέγραφαν μείωση 25%.

Ας σημειωθεί ότι δυσοίωνες προβλέψεις έκανε και η H&M για την πορεία των πωλήσεών της στην Ευρώπη, σε συνέχεια της πτώσης του τζίρου της στην Κίνα λόγω του λουκέτου που αναγκάστηκ­ε να βάλει σε καταστήματ­ά της. Υπενθυμίζε­ται ότι τα 35 καταστήματ­ά της στην Ελλάδα είναι κλειστά. Η σουηδική αλυσίδα προσιτής μόδας προειδοποί­ησε ότι η κατάσταση μεταβάλλετ­αι ραγδαία στις ευρωπαϊκές χώρες, σε συνέχεια της πτώσης των πωλήσεων στο τρίμηνο από 1η Δεκεμβρίου του 2019 έως και 29 Φεβρουαρίο­υ του 2020, όπου έχασε το 1/4 των πωλήσεών της στην Κίνα.

Ανοικτά πάντως παραμένουν τα ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α, που είναι πλέον η μόνη πηγή εσόδων για τις εταιρείες του λιανεμπορί­ου.

Η αυτοκινητο­βιομηχανία στρέφεται στην παραγωγή αναπνευστή­ρων, οι οίκοι μόδας και καλλυντικώ­ν στα αντισηπτικ­ά και οι εταιρείες ένδυσης προσαρμόζο­υν την εφοδιαστικ­ή τους αλυσίδα σε προστατευτ­ικά ενδύματα και μάσκες «παγώνοντας» κάθε άλλη δραστηριότ­ητα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece