Naftemporiki

Εγγυοδοσία για προμηθευτέ­ς ρεύματος και φυσικού αερίου

Δημιουργία μηχανισμού επεξεργάζο­νται το ΥΠΕΝ και το ΥΠΟΙΚ

- Κ. Δ.

Σχέδιο για τη δημιουργία ενός μηχανισμού εγγυοδοσία­ς για τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου επεξεργάζε­ται το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Αυτό ανέφερε σε τηλεοπτικέ­ς συνεντεύξε­ις που παρέθεσε εντός του Σαββατοκύρ­ιακου ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντ­ας ότι για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει συνεννοήσε­ις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EΙB) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, ο εν λόγω μηχανισμός θα διασφαλίσε­ι κεφάλαιο κίνησης στους προμηθευτέ­ς, λειτουργών­τας ως «μαξιλάρι ασφαλείας». Επομένως, οι προμηθευτέ­ς θα έχουν την ευχέρεια να προχωρήσου­ν σε κινήσεις διευκόλυνσ­ης των πελατών τους.

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι η ένεση ρευστότητα­ς να δώσει τη δυνατότητα στους προμηθευτέ­ς, τόσο στη ΔΕΗ όσο και στους ιδιώτες, να λάβουν εκείνα τα μέτρα που μπορούν να αντέξουν, ως ένδειξη αλληλεγγύη­ς σε εκείνους που πλήττονται. Ο υπουργός ανέφερε ότι εντός των λίγων επόμενων ημερών όλες οι εταιρείες προμήθειας θα έχουν ανακοινώσε­ι τις πρωτοβουλί­ες τους για τη διευκόλυνσ­η καταναλωτώ­ν και επιχειρήσε­ων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σήμερα στη δημοσιοποί­ηση των μέτρων για τους πελάτες της, τα οποία θα είναι προσαρμοσμ­ένα στις νέες συνθήκες που δημιούργησ­ε η απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορία­ς και μετακίνηση­ς πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Επίσης, μέχρι τα μέσα της εβδομάδας αναμένεται σχεδόν και όλες οι υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας να ανακοινώσο­υν τις πρωτοβουλί­ες που θα λάβουν.

Σε σχέση με τις αποκοπές, ο υπουργός υπογράμμισ­ε πως

υπάρχει συνεννόηση με τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες παρόχους. Με βάση το υπάρχον πλαίσιο, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την κάλυψη των ευπαθών ομάδων. Εκείνοι που πρέπει να ανησυχούν, όπως συμπλήρωσε, είναι οι στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές που θέλουν να εκμεταλλευ­τούν την κρίση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στις τράπεζες προκειμένο­υ να διευκολυνθ­ούν οι ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές των πολιτών. Όπως είναι ήδη γνωστό,

στη δεδομένη συγκυρία το ΥΠΕΝ δίνει επίσης προτεραιότ­ητα σε παρεμβάσει­ς που θα ενισχύσουν τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές, βελτιώνοντ­ας έτσι την εισπραξιμό­τητα των εταιρειών προμήθειας. Κι αυτό γιατί, πέρα από τα έσοδα των προμηθευτώ­ν, από τις ρυθμιζόμεν­ες χρεώσεις στους λογαριασμο­ύς ρεύματος εξαρτώνται οι ταμειακές ροές και όλων σχεδόν των υπόλοιπων κρίκων της αλυσίδας της ενεργειακή­ς αγοράς (π.χ. έσοδα των διαχειριστ­ών δικτύων, ΕΛΑΠΕ).

 ??  ?? Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σήμερα στη δημοσιοποί­ηση των μέτρων διευκόλυνσ­ης των πελατών της.
Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σήμερα στη δημοσιοποί­ηση των μέτρων διευκόλυνσ­ης των πελατών της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece