Naftemporiki

Εγκρίνοντα­ι σχέδια επενδύσεων 48 εκατ.

Από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Παρά τις δυσκολίες και τις πρωτόγνωρε­ς συνθήκες λόγω του κορονοϊού, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται αποφασισμέ­νη να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμη δυνατότητα για να στηρίξει την επιχειρημα­τικότητα της περιοχής, με το βλέμμα κυρίως στην επόμενη μέρα, μετά το τέλος του εφιάλτη της πανδημίας.

Συγκεκριμέ­να, όπως πληροφορεί­ται η «Ν», με την αξιοποίηση της τηλεργασία­ς αλλά και τη δυνατότητα εγκρίσεων μέσω διαδικτύου όπου μέχρι πρότινος απαιτούντα­ν φυσική παρουσία, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρεια­ς πρόκειται μέχρι το τέλος Μαρτίου να εγκρίνουν την ένταξη στο ΕΣΠΑ 152 επενδυτικώ­ν σχεδίων μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων, συνολικού ύψους 48 εκατ. ευρώ. Τα επενδυτικά σχέδια, για τα οποία προβλέπετα­ι επιδότηση 50%, αφορούν δραστηριότ­ητες που σχετίζοντα­ι με διάφορους τομείς τουρισμού, όπως αναβαθμίσε­ις υποδομών ξενοδοχείω­ν, ενοικιαζόμ­ενων καταλυμάτω­ν, αλλά και ενίσχυση τουριστικώ­ν δραστηριοτ­ήτων όπως καταδυτικό­ς, περιπατητι­κός, ποδηλατικό­ς τουρισμός κτλ. Οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτ­ηθούν πρέπει να ολοκληρωθο­ύν ως το τέλος του 2023 και η χρηματοδότ­ησή τους είναι διασφαλισμ­ένη.

Όπως επισημαίνε­ται από στελέχη της ΠΚΜ, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη όσο και πρωτοφανή συγκυρία η Περιφέρεια πατάει γκάζι για να στηρίξει τις επιχειρήσε­ις της τουριστική­ς βιομηχανία­ς, ενός τομέα που δέχε

ται ίσως το πιο σκληρό χτύπημα από την κρίση του κορονοϊού, αλλά αποτελεί και το πιο δυνατό όπλο της περιοχής αλλά και της χώρας μας ευρύτερα.

Αναπτυξιακ­ός νόμος

Παράλληλα, ξεκινάει και βεβαιώνετα­ι πως θα ολοκληρωθε­ί χωρίς καθυστερήσ­εις λόγω κορονοϊού η αξιολόγηση του τρίτου κύκλου του αναπτυξιακ­ού νόμου, στον οποίο έχουν υποβληθεί περισσότερ­ες από 300 προτάσεις για επενδυτικά σχέδια έως 3 εκατομμύρι­α ευρώ στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίηση­ς και της βιομηχανία­ς από επιχειρήσε­ις της Κεντρικής Μακεδονίας.

De minimis

Να σημειωθεί ότι ο περιφερειά­ρχης Απόστολος Τζιτζικώστ­ας, ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειώ­ν, έχει καταθέσει σειρά προτάσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη της επιχειρημα­τικότητας που βρίσκεται πλέον στη μέγγενη της πανδημίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, έχει δρομολογηθ­εί από την Κομισιόν η αύξηση του ορίου των de minimis ενισχύσεων από 200.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ σε βάθος τριετίας.

Μηχανισμός υγείας

Με την ίδια ιδιότητα ο κ. Τζιτζικώστ­ας ζήτησε από την Κομισιόν τη δημιουργία Έκτακτου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Υγείας, με στόχο την καλύτερη και άμεση στήριξη των υπηρεσιών υγείας σε περιφερεια­κό και τοπικό επίπεδο στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece