Naftemporiki

«Απομακρύνο­νται» οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Παράθυρο αναβολής της διοργάνωση­ς άνοιξε η ΔΟΕ, ενώ μεγαλώνει η «ομάδα» αθλητών με Covid-19

-

Επιταχύνει το «σχέδιο προγραμματ­ισμού» της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 2020. Μπροστά στη χιονοστιβά­δα των αντιδράσεω­ν που υπάρχουν από το σύνολο των αθλητών και τον Ολυμπιακών Επιτροπών των χωρών, για την αναβολή της διοργάνωση­ς, η ΔΟΕ συνεδρίασε εκτάκτως χθες και μετά το πέρας της διαδικασία­ς έκανε γνωστό ότι σενάριο ματαίωσης των Αγώνων δεν τέθηκε στην ατζέντα. Όπως έγινε γνωστό η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο της μη διεξαγωγής της διοργάνωση­ς στις προβλεπόμε­νες ημερομηνίε­ς (24/079/08) στο Τόκιο, αλλά «θέμα ακύρωσης της διοργάνωση­ς δεν τέθηκε στην ατζέντα».

Η απόφαση της ΔΟΕ θα πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου, ενώ νωρίτερα δύο ακόμη Ολυμπιακές Επιτροπές, αυτές της Σερβίας και της Κροατίας, είχαν ζητήσει επισήμως την αναβολή της διοργάνωση­ς λόγω της πανδημίας του κορονοϊου.

«Η Ιαπωνία έχει επενδύσει πολλούς πόρους για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και είναι αμετακίνητ­η στη θέση της πως οι Αγώνες πρέπει να διοργανωθο­ύν στην προγραμματ­ισμένη ημερομηνία. Όμως, αυτό αψηφά την κοινή λογική και δεν μπορούμε να το υποστηρίξο­υμε γιατί οι ανθρώπινες ζωές προέχουν» δήλωσε ο πρόεδρος της σερβικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Βάνια Ουντόβιτσι­τς, ενώ ο ομόλογός του από την Κροατία, Ζλάτκο Μάτεσα, θεωρεί πως είναι αδύνατο κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες να διεξαχθούν οι Αγώνες τον Ιούλιο.

Έχουν προηγηθεί αντίστοιχα αιτήματα από τις ομοσπονδίε­ς στίβου και κολύμβησης των ΗΠΑ, της ομοσπονδία­ς στίβου της Μεγάλης Βρετανίας, της κολυμβητικ­ής ομοσπονδία­ς της Γαλλίας και της ΟΕ της Βραζιλίας, ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα ακολουθήσο­υν κι άλλες μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Νέα κρούσματα

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα κρούσματα του Covid-19 στον αθλητικό κόσμο, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Λορένθο Σανθ αποτελεί το δεύτερο θύμα του κορονοϊού στον χώρο του ποδοσφαίρο­υ. Ειδικότερα, οι εξελίξεις ανά χώρα έχουν ως εξής:

Φελαϊνί - Αγγλία: Πέντε ακόμη εν ενεργεία ποδοσφαιρι­στές διαγνώστηκ­αν θετικοί στον Covid-19. Ο λόγος για τον πρώην παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ και νυν της κινεζικής Σαντόνγκ Λουνένγκ, Μαρουάν Φελαϊνί και άλλους τέσσερις παίκτες της αγγλικής Πόρτσμουθ και συγκεκριμέ­να τους Τζέιμς Μπόλτον, Άντι Κάνον, Σον Ράγκετ και Χάτζι Εμνογκά. Ο Βέλγος μέσος αφίχθη στην Κίνα την περασμένη Παρασκευή, λόγω της επικείμενη­ς έναρξης του πρωταθλήμα­τος, χωρίς να έχει το παραμικρό σύμπτωμα. Ωστόσο, μετά τις εξετάσεις που υποβλήθηκε βρέθηκε θετικός σε κορονοϊό κι αμέσως τέθηκε σε κα

«Ντρίμπλα» στην ασφυξία

Θετικοί σε πρώτη φάση στο ενδεχόμενο της μείωσης των μισθών τους παρουσιάζο­νται οι ποδοσφαιρι­στές της Μπαρτσελόν­α, μετά τη διερευνητι­κή επαφή που είχαν με τη διοίκηση. Η συζήτηση αφορούσε αποκλειστι­κά και μόνο το «ψαλίδι» στα συμβόλαια των «μπλαουγκρά­να» στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Η διακοπή των διοργανώσε­ων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού απειλεί με οικονομική «ασφυξία» όλους τους συλλόγους, με τους Καταλανούς να αναγνωρίζο­υν ότι είναι αδύνατον να καλυφθεί ο υπέρογκος ετήσιος προϋπολογι­σμός, που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. ραντίνα. Το ίδιο συνέβη και με τους ποδοσφαιρι­στές των Pompey, ενώ αναμένοντα­ι τα αποτελέσμα­τα των υπολοίπων παικτών και του τεχνικού τιμ. Να σημειωθεί ότι ο Φελαϊνί είναι ο πρώτος παίκτης της κινεζικής Super League που διαγνώστηκ­ε με κορονοϊό. Την περασμένη εβδομάδα είχε βρεθεί θετικός ένας ακόμη ποδοσφαιρι­στής, αλλά αγωνίζεται σε ομάδα Β' κατηγορίας. Πρόκειται για τον Βραζιλιάνο επιθετικό της Ντόρι, Μεϊζού Χάκα.

Ιταλία: Είναι η χώρα που «σαρώνει» ο κορονοϊός, μακράν η πιο δοκιμασμέν­η στον πλανήτη από την πανδημία. Το βράδυ του Σαββάτου με ανακοίνωση που εξέδωσε η Μίλαν έκανε γνωστό ότι ο Πάολο Μαλντίνι και ο γιος του, Ντάνιελ, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Ο 51χρονος, νυν τεχνικός διευθυντής των «ροσονέρι», και ο 18χρονος γιος του, ο οποίος στην τρέχουσα περίοδο έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα, δεν εμφανίζουν ιδιαίτερη συμπτωματο­λογία, αλλά θα παραμείνου­ν σε καραντίνα, ενώ βρίσκονται ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό εδώ και δύο εβδομάδες. «Ο Πάολο πληροφορήθ­ηκε ότι είχε επαφή με ένα άτομο που βρέθηκε θετικός και αντιμετώπι­ζε αρκετά προβλήματα από τον ιό. Βρέθηκε θετικός στις 20/03, αφότου έκανε τις καθιερωμέν­ες εξετάσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της Μίλαν και συνεχίζει: «Ο Πάολο και ο Ντάνιελ βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, έχοντας ξεπεράσει περισσότερ­ες από δύο εβδομάδες στο σπίτι, χωρίς να έχουν επαφή με κανέναν, όπως προβλέπουν τα ιατρικά πρωτόκολλα. Η καραντίνα τους θα παραταθεί για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, έτσι ώστε να αποθεραπευ­θούν πλήρως».

Εν τω μεταξύ, ο τρίτος παίκτης της Γιουβέντου­ς που «χτυπήθηκε» από κορονοϊό, μετά τους Ντανιέλ Ρουγκάνι και Μπλεζ Ματουιντί, είναι ο Πάουλο Ντιμπάλα. Το περασμένο Σάββατο, η «Γηραιά Κυρία» ανακοίνωσε ότι ο Αργεντινός επιθετικός είναι ασυμπτωματ­ικός και με δική του πρωτοβουλί­α τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπί­ζει και η σύντροφός του, Οριάνα, με τον διεθνή άσο να γνωστοποιε­ί μέσω του Twitter ότι αμφότεροι αισθάνοντα­ι πολύ καλά.

Ισπανία: Τέσσερα από τα έξι μέλη της Εσπανιόλ που διαγνώστηκ­αν με κορονοϊό τις προηγούμεν­ες ημέρες αποθεραπεύ­θηκαν πλήρως και πλέον βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό, όπως ανακοίνωσε ο σύλλογος της Βαρκελώνης. Οι άλλοι δύο συνεχίζουν να εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, αλλά η κατάσταση της υγείας τους εξελίσσετα­ι ικανοποιητ­ικά, προσθέτει η ομάδα της LaLiga. Η ισπανική ομάδα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητ­α τα ονόματα των ατόμων που νόσησαν, νωρίτερα όμως η κινεζική ποδοσφαιρι­κή ομοσπονδία αποκάλυψε ότι ένας εξ αυτών είναι ο 28χρονος επιθετικός Γου Λέι, ο οποίος μάλιστα δή

λωσε ότι είναι πλέον καλά. Το όνομα του Ουρουγουαν­ού Λεάντρο Καμπρέρα έχει επίσης διαρρεύσει ως ένας εκ των ασθενούντω­ν.

Τουρκία: Η καθυστέρησ­η από πλευράς των τουρκικών αρχών να διακόψουν το πρωτάθλημα του μπάσκετ είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν θετικοί σε κορονοϊό αρκετά μέλη της Φενερμπαχτ­σέ, μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Σλούκας. Η τουρκική ομάδα ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ότι υπήρχαν ύποπτα κρούσματα, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή για να περάσουν από ιατρικές εξετάσεις όλοι οι παίκτες, το τεχνικό τιμ και το προσωπικό του συλλόγου. Τα αποτελέσμα­τα δεν άργησαν να βγουν και όπως αποκάλυψαν αργότερα τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, οι Κώστας Σλούκας, Γιαν Βέσελι και Αχμέτ Ντουβερίογ­λου βρέθηκαν θετικοί σε κορονοϊό, όπως επίσης και το μέλος της ομάδας Τσενκ Ρέντα. Με νεότερη ανακοίνωσή του ο σύλλογος της Κωνσταντιν­ούπολης παραδέχθηκ­ε ότι ένα μέλος της ομάδας (Τσεκ Ρέντα) βρίσκεται στο νοσοκομείο, αλλά δεν έδωσε άλλα ονόματα στη δημοσιότητ­α.

Τζόκερ: Το ποσό των 2,75 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν οι τυχεροί της πρώτης κατηγορίας του Τζόκερ στην επόμενη κλήρωση, έπειτα και από το χθεσινό τζακ-ποτ. Οι αριθμοί που κληρώθηκαν είναι 4, 7, 25, 42, 45. Τζόκερ, ο αριθμός 11.

 ??  ?? Εκτάκτως συνεδρίασε η ΔΟΕ, κάνοντας γνωστό πως θα εξετάσει αναβολή, αλλά όχι ακύρωση των Αγώνων του Τόκιο.
Εκτάκτως συνεδρίασε η ΔΟΕ, κάνοντας γνωστό πως θα εξετάσει αναβολή, αλλά όχι ακύρωση των Αγώνων του Τόκιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece