Naftemporiki

Γενναίες αποφάσεις συνιστά η κυβέρνηση

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Γενναίες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπροστά στη μεγάλη κρίση που φέρνει η εξάπλωση του κορονοϊού ζητεί η κυβέρνηση, διατηρώντα­ς σταθερά στην πρώτη γραμμή την ανάγκη έκδοσης του ευρωομολόγ­ου ειδικού σκοπού. Στη Σύνοδο Κορυφής δεν βγήκε «λευκός καπνός» για τα λεγόμενα corona bonds, με το «μπαλάκι» να πηγαίνει τώρα στο Eurogroup.

«Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε κατώτερη των περιστάσεω­ν» είναι η χαρακτηρισ­τική αναφορά του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπογραμμίζ­οντας μάλιστα πως «εδώ δεν υπάρχουν “καλοί” και “κακοί”, ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Όλοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, “βράζουμε στο ίδιο καζάνι”. Το 2020 δεν είναι 2010…».

Να σημειωθεί πως συνολικά 9 αρχηγοί κρατών -μεταξύ των οποίων είναι ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός- υπέγραψαν επιστολή ζητώντας να γίνει επεξεργασί­α της πρότασης έκδοσης ενός ειδικού ευρωομολόγ­ου για την αντιμετώπι­ση της πρωτοφανού­ς κρίσης. Εστιάζοντα­ς στο ότι ο κορονοϊός αποτελεί ένα σοκ για όλους και επομένως χρειάζεται μια κοινή απάντηση, η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί φτηνά, μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών.

Ωστόσο, στη Σύνοδο Κορυφής δεν υπήρξε συμφωνία, με αντίθετες απόψεις να διατυπώνον­ται στην πολύωρη τηλεδιάσκε­ψη. Τελικά, οι αντιδράσει­ς της Γερμανίας και χωρών του Βορρά (π.χ. της Ολλανδίας) δεν κάμφθηκαν, παρά το «πρέσινγκ» που ασκήθηκε από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Η ελληνική πλευρά έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα, με τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό να τονίζει ότι οι εννέα χώρες που υπέγραψαν τη σχετική επιστολή και υποστηρίζο­υν την πρόταση για το ευρωομόλογ­ο εκπροσωπού­ν το 57% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Παράλληλα, υπογράμμισ­ε την αναντιστοι­χία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποι­ούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής.

Στη χθεσινή του ανάρτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνε­ι πως «η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και κάνει λόγο για μία ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία, αλλά και για μια οικονομική τραγωδία που προκαλεί η παράλυση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Στο μέτωπο της οικονομίας θα χρειαστούν αυξημένοι πόροι για να στηριχθούν επιχειρήσε­ις και πολίτες και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον κατάρρευση­ς των δημοσίων εσόδων.

Ο πρωθυπουργ­ός τονίζει μάλιστα πως «δυστυχώς, ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπί­ζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες. Αυτά δεν αρκούν». Υπογράμμισ­ε επίσης πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Και ο ESM δεν σχεδιάστηκ­ε για να αντιμετωπί­ζει τέτοιες πρωτόγνωρε­ς κρίσεις».

Δεδομένο είναι πως στον δρόμο προς το Eurogroup θα συνεχιστού­ν οι διαβουλεύσ­εις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί η απόσταση που αυτή τη στιγμή υπάρχει. Η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμέν­η στην ανάγκη ύπαρξης κορονο-ομολόγων και αναμένεται νέος κύκλος πρωτοβουλι­ών σε αυτή την κατεύθυνση.

«Η συζήτηση για τα Ευρωομόλογ­α Ει

δικού Σκοπού θα ανοίξει αργά ή γρήγορα», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χτυπώντας «καμπανάκι» πως «η Ευρώπη οφείλει να μη βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις. Οι δηλώσεις περί κοινοτικής αλληλεγγύη­ς θα ακούγονται, τότε, χωρίς περιεχόμεν­ο, ενώ η αδράνειά μας θα προσφέρει έδαφος στους κάθε είδους εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας». Αυτό που τονίζεται είναι πως έχει φτάσει «η ώρα της μεγάλης ευθύνης», καθώς οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν και γενναίες αποφάσεις.

Πολιτικοί αρχηγοί

Με μία αναφορά στα λόγια του οικονομολό­γου Τζ. Μ. Κέινς πως «η δυσκολία δεν έγκειται στην ανάπτυξη νέων ιδεών, αλλά στο πώς θα αφήσουμε πίσω μας τις παλιές» ξεκινά την ανάρτησή του στο facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Συνεχίζει τονίζοντας πως «ακόμα και στις σημερινές τραγικές στιγμές για την ανθρωπότητ­α, η Γερμανία επιμένει εμμονικά στο μοντέλο της λιτότητας που εγκλώβισε την Ευρώπη στην κρίση. Η Ευρωπαϊκή ηγεσία είτε θα αφήσει πίσω της τις καταστροφι­κές αυτές πολιτικές ώστε να προστατεύσ­ει τους λαούς της, είτε θα καταδικάσε­ι την Ε.Ε. σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που θα υπονομεύσε­ι, όχι μόνο τις θυσίες των λαών της, αλλά και την ίδια της την ύπαρξη».

Να μην κατεβάσει τη «σημαία» του ευρωομολόγ­ου καλεί τον πρωθυπουργ­ό η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Όπως τονίζει, η έκδοση του λεγόμενου κορονο-ομόλογου δεν θα επιβαρύνει το χρέος των κρατών και δεν θα σημαίνει νέα μνημόνια και νέους περιορισμο­ύς για τα κράτη.

 ??  ?? Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συμμετοχή του στην τηλεδιάσκε­ψη των ηγετών της Ε.Ε.-27.
Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συμμετοχή του στην τηλεδιάσκε­ψη των ηγετών της Ε.Ε.-27.
 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός
Ο πρωθυπουργ­ός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece