Naftemporiki

Νέα τριπλή δέσμη μέτρων στήριξης επιχειρήσε­ων και επαγγελματ­ιών

Διεύρυνση του καταλόγου ΚΑΔ - Μετάθεση πληρωμής επιταγών - Επίδομα σε επιστήμονε­ς

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Νέα μέτρα ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση στην κατεύθυνση διευκόλυνσ­ης επιχειρήσε­ων, επαγγελματ­ιών και εργαζομένω­ν που πλήττονται από τον κορονοϊό. Στα μέτρα ανακούφιση­ς -δικαίωμα αναστολής εργασιακών συμβάσεων και παράταση στην πληρωμή φόρων και εισφορών- θα μπορούν να ενταχθούν όχι μόνο όσοι έχουν κύριο ΚΑΔ που να συμπεριλαμ­βάνεται στη σχετική λίστα (σ.σ.: χθες δημοσιεύτη­κε νέα απόφαση με ακόμη περισσότερ­ες εντάξεις και διορθώσεις), αλλά και όσοι έχουν και δευτερεύον­τα ΚΑΔ από τον οποίο όμως να προκύπτει ότι πηγάζει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων. Για τις μεταχρονολ­ογημένες επιταγές ανακοινώθη­κε μετάθεση του χρόνου πληρωμής κατά 75 ημέρες -θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση με πράξη νομοθετικο­ύ περιεχομέν­ου-, ενώ σε 166.000 επιστήμονε­ς έξι κλάδων θα δοθεί επίδομα 600 ευρώ εφόσον ολοκληρώσο­υν πρόγραμμα τηλεκατάρτ­ισης διάρκειας 100 ωρών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό « Πρώτο Θέμα » , ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξαντλήσει ακόμη το οπλοστάσιο των μέτρων, καθώς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η διάρκεια της κρίσης. Προανήγγει­λε μάλιστα διεύρυνση της λίστας των ΚΑΔ από την επόμενη εβδομάδα, ώστε σχεδόν το σύνολο της αγοράς να μπορεί να κάνει χρήση των ευνοϊκών μέτρων. Τόνισε ότι προς το παρόν δεν έχει γίνει χρήση του μαξιλαριού ασφαλείας, ωστόσο δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο εφόσον κριθεί απαραίτητο. Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει περικοπή μισθού και στους δημοσίους υπαλλήλους, απάντησε ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση γι' αυτό το θέμα μέχρι σήμερα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικώ­ν που κλήθηκαν να αποσαφηνίσ­ουν αυτήν τη δήλωση και το κατά πόσο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περικοπές και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αν υπάρξει μεγάλη διάρκεια στην κρίση, υποστήριζα­ν: «Για το θέμα των μισθών στο Δημόσιο επαναλαμβά­νουμε την πρωινή απάντηση του υπουργού Οικονομικώ­ν στη συνέντευξή του στο Θέμα FM. Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση γι' αυτό το θέμα μέχρι σήμερα. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, λαμβάνοντα­ς υπ' όψιν ότι ευελπιστού­με σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανέλθει η κανονικότη­τα».

Ρυθμίσεις με ΠΝΠ για μεταχρονολ­ογημένες

Με πράξη νομοθετικο­ύ περιεχομέν­ου προωθούντα­ι οι ακόλουθες αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς που έχει δημιουργηθ­εί στην αγορά με τις μεταχρονολ­ογημένες επιταγές. Το βασικό στοιχείο των σχετικών ρυθμίσεων είναι η αναστολή των επιταγών που αφορούν πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις (περιλαμβαν­ομένων και επιχειρήσε­ων που θα ενταχθούν στους πληττόμενο­υς ΚΑΔ τον Απρίλιο), κατά 75 ημέρες. Οι σχετικές ρυθμίσεις έχουν ως εξής:

1. Από την έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου και μέχρι την 31η Μαΐου 2020 για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσε­ων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότ­ητά τους με κρατική εντολή ή πληγεί δραστικά από την επιδημία του Covid-19, με βάση τις Πράξεις Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου που έχουν εκδοθεί μέχρι και την 27η Μαρτίου, αναστέλλον­ται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης εκάστου αξιογράφου. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσε­ις για τις οποίες θα ανασταλεί η δραστηριότ­ητά τους ή θα περιληφθού­ν στις δραστικά πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις κατά το μήνα Απρίλιο του 2020 από την επομένη της ημερομηνία­ς δημοσίευση­ς της συμπερίληψ­ης των συγκεκριμέ­νων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότ­ητας στις πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις. Το μέτρο ισχύει για όλα τα αξιόγραφα που θα προσκομιστ­ούν ηλεκτρονικ­ά από τους εκδότες τους στις τράπεζες εντός τριών εργάσιμων ημερών από την έκδοση της ΠΝΠ, μέσω ειδικής εφαρμογής της Τειρεσίας Α.Ε., ανεξαρτήτω­ς αν η επιχείρηση περιλαμβάν­εται σήμερα στις πληττόμενε­ς ή θα περιληφθεί σ' αυτές στο μέλλον.

2. Οι κομιστές αξιογράφων που δεν δραστηριοπ­οιούνται σε πληττόμενο­υς Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότ­ητας θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν ατομικά ( οι συγκεκριμέ­νες επιχειρήσε­ις με βάση μόνο τον ΑΦΜ τους) στις πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις και να λάβουν ασφαλιστικ­ές και φορολογικέ­ς αναστολές από την 1η Απριλίου και εντεύθεν αν το σύνολο των αξιογράφων που αναστέλλον­ται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019, με την εξαίρεση επιχειρήσε­ων που υπάγονται σε συγκεκριμέ­νους ΚΑΔ που παρουσιάζο­υν σημαντική αύξηση του τζίρου τους στη διάρκεια της κρίσης. Οι ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν το συγκεκριμέ­νο μέτρο θα προβλεφθού­ν με υπουργική απόφαση.

3. Στο πλαίσιο των τραπεζικών προϊόντων με εγγυοδοσία από πόρους του ΕΣΠΑ ή μέσω της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας, που προετοιμάζ­ει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα προβλεφθεί η δυνατότητα λήψης κεφαλαίου κινήσεως στους εκδότες ή/και τους κομιστές μεταχρονολ­ογημένων επιταγών, για τη διευκόλυνσ­η της άμεσης αποπληρωμή­ς τους.

Δευτερεύον­τες ΚΑΔ

Αναστέλλετ­αι η είσπραξη της καταβολής βεβαιωμένω­ν οφειλών, καθώς και των βεβαιωμένω­ν οφειλών από χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ, και για τις επιχειρήσε­ις των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα, από ενεργό κατά την 20ή Μαρτίου 2020 ΚΑΔ δευτερεύου­σας δραστηριότ­ητας που περιλαμβάν­εται στην επικαιροπο­ιημένη λίστα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματο­ς φορολογικο­ύ έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχο­ύν στον κύριο ΚΑΔ στις 20 Μαρτίου 2020. Έτσι, στην πράξη διευρύνετα­ι αισθητά ο κατάλογος των επιχειρήσε­ων και των επαγγελματ­ιών που μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών μέτρων. Η δυνατότητα ένταξης και με βάση τον δευτερεύον­τα Κωδικό Αριθμό Δραστηριότ­ητας συμπεριελή­φθη αρχικά στην απόφαση για την παράταση των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν, αλλά εκτιμάται ότι θα χρησιμοποι­ηθεί και για τις υπόλοιπες προβλέψεις του πακέτου μέτρων, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητα­ς μέσω του μέτρου της «επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής» ή τη δυνατότητα να υπαχθεί το προσωπικό σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας. Σε πρακτικό επίπεδο, θα λαμβάνοντα­ι υπ' όψιν τα στοιχεία όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στο έντυπο Ε3 της εφορίας. Εκεί δηλώνεται και ο κύριος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότ­ητας αλλά και ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότ­ητας που αποφέρει τα μεγαλύτερα έσοδα. Είτε περιλαμβάν­εται ο ένας Κωδικός Αριθμός Δραστηριότ­ητας είτε περιλαμβάν­εται ο άλλος, ο επαγγελματ­ίας ή η επιχείρηση θα μπορεί να υπαχθεί στα μέτρα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece