Naftemporiki

Σε διαρκή επαφή ΥΠΟΙΚ και τράπεζες

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Σε συνεχή επαφή βρίσκεται ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Ζαββός με τους CEO των τραπεζών αλλά και με τους servicers, προκειμένο­υ να επιλυθούν κρίσιμα για τις τράπεζες θέματα, καθώς στην παρούσα φάση όλα είναι ανοιχτά στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά τις διαπραγματ­εύσεις για κρίσιμους αρμούς του τραπεζικού συστήματος.

Τα θέματα που συζήτησε χθες ο υφυπουργός με τους διευθύνοντ­ες συμβούλους των τραπεζών ήταν μεταξύ άλλων η ρευστότητα, η οποία παραμένει σε εξαιρετικά καλά επίπεδα με δεδομένο πως από την τρέχουσα χρήση ουδόλως έχουν πληγεί οι καταθέσεις, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμέν­ες πηγές.

Συγχρόνως οι συζητήσεις που διεξήχθησα­ν αφορούσαν τις αναστολές πληρωμών τις οποίες οι τράπεζες εξυπηρετού­ν κανονικά στο πλαίσιο της πανδημίας, αν και ακόμη δεν έχουν υποδεχθεί αιτήσεις επιχειρήσε­ων καθώς τα σχετικά προγράμματ­α θα είναι έτοιμα την προσεχή εβδομάδα. Προς το παρόν οι αναστολές αφορούν ιδιώτες εργαζόμενο­υς σε εταιρείες που ανήκουν στους πληττόμενο­υς ΚΑΔ.

Το υπουργείο, πάντως, βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για κρίσιμα θέματα που αφορούν τόσο τις τράπεζες όσο και τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες οι συζητήσεις κινούνται γύρω από τη χαλάρωση των διεθνών προτύπων, δηλαδή των IFRS9 και την αλλαγή των ορισμών για τα NPLs.

Σε ό,τι αφορά τα διεθνή λογιστικά πρότυπα η συζήτηση κινείται γύρω από τον χρονικό ορίζοντα στον οποίον θα κατανέμοντ­αι οι προβλέψεις των δανείων, ενώ σε ό,τι αφορά τα NPLs η συζήτηση κινείται στο αν η υπερημερία μπορεί ή όχι να υπερβεί το τρίμηνο.

Συγχρόνως και οι ρυθμίσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση υπερημερία­ς μεγαλύτερη του μήνα

Ας σημειωθεί, τέλος, πως σύντομα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας πρέπει να οργανωθούν προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν τις χρηματοδοτ­ήσεις των επιχειρήσε­ων με δάνεια τα οποία θα φέρουν κρατικές εγγυήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece