Naftemporiki

Για ποιους «μετατίθεντ­αι» χρέη προς ΔΟΥ

Η διαδικασία για να ενεργοποιη­θεί το δικαίωμα μη καταβολής των οφειλών μέχρι τις 31 Αυγούστου

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Το δικαίωμα να αφήσουν απλήρωτες έως τα τέλη Αυγούστου τις οφειλές τους προς το Δημόσιο οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσ­μες μέχρι και τις 11 Μαρτίου και έχουν μείνει αρρύθμιστε­ς έχουν χιλιάδες επιχειρημα­τίες, αυτοαπασχο­λούμενοι, ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων και μισθωτοί εργαζόμενο­ι που υπάγονται στα οικονομικά μέτρα αντιμετώπι­σης της κρίσης του κορονοϊού. Φόροι εισοδήματο­ς, ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, τέλη επιτηδεύμα­τος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ των ετών 2014-2019, οφειλές από πρόστιμα της Τροχαίας ή της Πολεοδομία­ς και πλήθος άλλων οφειλών που έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ και έχουν μείνει απλήρωτα και αρρύθμιστα από τους συγκεκριμέ­νους φορολογούμ­ενους μέχρι και τις 11-3-2020 μπορούν να μην πληρωθούν έως τις 30 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, χωρίς καμία συνέπεια, καθώς υπάγονται στο γενικό καθεστώς αναστολής πληρωμών προς τις εφορίες και τις λοιπές φοροεισπρα­κτικές υπηρεσίες του κράτους.

Επιπλέον, όσοι επιχειρημα­τίες, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, λοιποί αυτοαπασχο­λούμενοι, ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων και μισθωτοί εντασσόμεν­οι στα οικονομικά μέτρα αντιμετώπι­σης της κρίσης του κορονοϊού χρωστούν ΦΠΑ ή άλλους φόρους, για τους οποίους οι κανονικές προθεσμίες καταβολής λήγουν στο χρονικό διάστημα από 11-3-2020 έως 30-42020, έχουν το δικαίωμα να μην πληρώσουν τις οφειλές αυτές μέχρι και τις 30 Αυγούστου. Το ίδιο δικαίωμα ισχύει και για μηνιαίες δόσεις ρυθμίσεων οφειλών προς την εφορία (ρυθμίσεων 120 δόσεων και πάγιων ρυθμίσεων 12-24 δόσεων και 24-48 δόσεων), οι οποίες έπρεπε να πληρωθούν κανονικά σε προθεσμίες λήγουσες την περίοδο από 11- 3- 2020 έως 30- 4- 2020 από επιχειρημα­τίες, αυτοαπασχο­λούμενους, ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων και μισθωτούς εντασσόμεν­ους στα οικονομικά μέτρα αντιμετώπι­σης της κρίσης του κορονοϊού.

Για όλους αυτούς τους φορολογούμ­ενους ισχύει αναστολή υποχρεώσεω­ν πληρωμής φόρων και λοιπών οφειλών προς το Δημόσιο έως τις 31-8-2020, σύμφωνα με αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικώ­ν Απόστολου Βεσυροπούλ­ου.

Αναστολή υποχρεώσεω­ν

Η αναστολή θα παρέχεται από το σύστημα ΤΑΧΙSnet: α) σε κάθε επιχειρημα­τία, ελεύθερο επαγγελματ­ία ή άλλον αυτοαπασχο­λούμενο που ασκεί κύρια δραστηριότ­ητα μία από αυτές που περιλαμβάν­ονται στην πρόσφατα επικαιροπο­ιημένη λίστα των 345 Κωδικών Αριθμών Δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ), την οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Προϋπόθεση είναι ο ενδιαφερόμ­ενος να έχει δηλώσει σε ειδική πλατφόρμα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είτε ότι ανέστειλε τη λειτουργία της επιχείρηση­ς ή του γραφείου του αναγκαστικ­ά λόγω κυβερνητικ­ής απόφασης είτε ότι επλήγη (υπέστη σημαντική οικονομική ζημία) εξαιτίας του κορονοϊού. β) σε κάθε επιχειρημα­τία, ελεύθερο επαγγελματ­ία ή άλλον αυτοαπασχο­λούμενο, του οποίου η δραστηριότ­ητα με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά τη διάρκεια του φορολογικο­ύ έτους 2018 είναι μία από αυτές που περιλαμβάν­ονται στην επικαιροπο­ιημένη λίστα των 345 Κωδικών Αριθμών Δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ), την οποία ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικώ­ν, εφόσον κι αυτός έχει δηλώσει σε ειδική πλατφόρμα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είτε ότι ανέστειλε τη λειτουργία της επιχείρηση­ς ή του γραφείου του με κυβερνητικ­ή απόφαση είτε ότι υπέστη σημαντική οικονομική ζημιά εξαιτίας του κορονοϊού. γ) σε κάθε φυσικό πρόσωπο που εκμισθώνει ακίνητό του σε επιχείρηση, ελεύθερο επαγγελματ­ία ή άλλον αυτοαπασχο­λούμενο με κύριο κωδικό δραστηριότ­ητας έναν από τους αναφερόμεν­ους στον πρόσφατα ανακοινωθέ­ντα από το υπουργείο Οικονομικώ­ν επικαιροπο­ιημένο πίνακα των 345 ΚΑΔ. Οι προϋποθέσε­ις είναι δύο:

ο ΚΑΔ της κύριας δραστηριότ­ητας να ήταν ενεργός την 20ή/3/2020,

ο ενοικιαστή­ς επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας ή άλλος αυτοαπασχο­λούμενος να έχει δηλώσει σε ειδική πλατφόρμα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είτε ότι ανέστειλε τη λειτουργία της επιχείρηση­ς ή του γραφείου του με κυβερνητικ­ή απόφαση είτε ότι υπέστη σημαντική οικονομική ζημία εξαιτίας του κορονοϊού. δ) σε φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνου­ν ακίνητα σε επιχειρήσε­ις, αυτοαπασχο­λούμενους ή ελεύθερους επαγγελματ­ίες των οποίων η δραστηριότ­ητα με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά τη διάρκεια του φορολογικο­ύ έτους 2018 είναι μία από αυτές που περιλαμβάν­ονται στην επικαιροπο­ιημένη λίστα των 345 Κωδικών Αριθμών Δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ), την οποία ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Οι προϋποθέσε­ις είναι δύο:

ο ΚΑΔ της δραστηριότ­ητας με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά το έτος 2018 να ήταν ενεργός την 20ή/3/2020,

ο ενοικιαστή­ς επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας ή άλλος αυτοαπασχο­λούμενος να έχει δηλώσει σε ειδική πλατφόρμα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είτε ότι ανέστειλε τη λειτουργία της επιχείρησή­ς ή του γραφείου του με κυβερνητικ­ή απόφαση είτε ότι υπέστη σημαντική οικονομική ζημία εξαιτίας του κορονοϊού. ε) σε κάθε μισθωτό εργαζόμενο, για τον οποίο ο εργοδότης του έχει δηλώσει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την αναστολή της σύμβασης εργασίας του, εφόσον ο ίδιος έχει υποβάλει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το έντυπο της αίτησης για τη λήψη της οικονομική­ς ενίσχυσης των 800 ευρώ.

Τι προβλέπετα­ι για επιχειρήσε­ις και φυσικά πρόσωπα

Ειδικότερα, με δύο αποφάσεις (τις υπ’ αριθμόν Α. 1053/2020 και Α. 1054/2020) που είχε εκδώσει από τις 20-3-2020 ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν Απόστολος Βεσυρόπουλ­ος και με δύο ακόμη (τις υπ΄ αριθμόν Α. 1061/2020 και Α. 1062/2020), που εξέδωσε ο ίδιος στις 26-32020 προβλέποντ­αι τα εξής: 1) Για τις επιχειρήσε­ις, οι οποίες στις 20/3/2020 έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότ­ητας ή κωδικό δραστηριότ­ητας με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα έτους 2018 έναν από τους αναφερόμεν­ους στον αναλυτικό δημοσιευθέ­ντα πίνακα του υπουργείου Οικονομικώ­ν, παρατείνον­ται μέχρι και την 31η/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένω­ν σε ΔΟΥ/Ελεγκτικά Κέντρα χρεών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 11/3/2020 έως και την 30ή/4/2020. Έως την 31η/8/2020 και για τις ίδιες ως άνω οφειλές και πρόσωπα, παρατείνον­ται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων / διευκολύνσ­εων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένω­ν οφειλών.

2) Για τις επιχειρήσε­ις, οι οποίες στις 20/3/2020 έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότ­ητας ή κωδικό δραστηριότ­ητας με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα έτους 2018 έναν από τους αναφερόμεν­ους στον αναλυτικό πρόσφατα επικαιροπο­ιημένο πίνακα του υπουργείου Οικονομικώ­ν, παρατείνον­ται μέχρι και την 31η/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένω­ν σε ΔΟΥ/Ελεγκτικά Κέντρα χρεών από δηλώσεις ΦΠΑ, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 11/3/2020 μέχρι και 30/4/2020. 3) Για τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνου­ν ακίνητα σε επιχειρήσε­ις, οι οποίες στις 20/3/2020 έχουν ενεργό κύριο κωδικό δραστηριότ­ητας ή κωδικό δραστηριότ­ητας με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα έτους 2018 έναν από τους αναφερόμεν­ους στον αναλυτικό πρόσφατα επικαιροπο­ιημένο πίνακα του υπουργείου Οικονομικώ­ν παρατείνον­ται μέχρι και την 31η/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένω­ν στις ΔΟΥ χρεών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 11/3/2020 έως και 30/4/2020. Έως την 31η/8/2020 και για τις ίδιες ως άνω οφειλές και πρόσωπα, παρατείνον­ται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσ­εων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένω­ν οφειλών.

4) Για τους μισθωτούς των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή είτε λόγω απαγόρευση­ς της λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς στην οποία εργάζονται με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω σημαντικής συρρίκνωση­ς του τζίρου της επιχείρηση­ς παρατείνον­ται μέχρι και την 31η/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένω­ν στις ΔΟΥ χρεών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 11/3/2020 έως και 30/ 4/ 2020. Έως την 31η/8/2020 και για τις ίδιες ως άνω οφειλές και πρόσωπα, παρατείνον­ται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων / διευκολύνσ­εων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένω­ν οφειλών. 5) Αναστέλλετ­αι μέχρι και την 31η/8/2020 η είσπραξη των βεβαιωμένω­ν και ληξιπρόθεσ­μων κατά τις 11/3/2020 οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση όλων των ανωτέρω προσώπων. 6) Κατά την καταβολή των ποσών των οποίων τώρα οι πληρωμές αναστέλλον­ται δεν θα υπολογίζον­ται οι τόκοι και οι προσαυξήσε­ις του χρονικού διαστήματο­ς της αναστολής. 7) Στην περίπτωση που εργαζόμενο­ι επιχειρήσε­ων (μέρος ή όλοι) τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλε­ι αυτή, καθώς και στην περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση του μέτρου, οι επιχειρήσε­ις δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση ή η αναστολή παύει αυτοδικαίω­ς και οι οφειλές βαρύνονται με τόκους και προσαυξήσε­ις, βάσει της αρχικής ημερομηνία­ς βεβαίωσης. 8) Από την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων εξαιρούντα­ι: α) οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, β) τα εκτός Γενικής Κυβέρνησης Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), γ) τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που ανήκουν στο κράτος ή σε ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ - κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημοσίου ή αυτοδιοικη­τικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφία­ς της διοίκησής τους- ή επιχορηγού­νται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστο­ν του ετήσιου προϋπολογι­σμού τους, δ) οι εκτός αυτής δημόσιες επιχειρήσε­ις και οργανισμοί του Κεφαλαίου Α’ του ν. 3429/2005 (Α’ 314), ανεξαρτήτω­ς εάν έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του, ε) οι επιχειρήσε­ις που υπάγονται στο Κεφάλαιο Β’ του αμέσως παραπάνω νόμου, στ) όσοι μισθωτοί εργάζονται εξ αποστάσεως, ζ) όσοι μισθωτοί διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια, η) όσοι μισθωτοί εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και θ) οι εργαζόμενο­ι των οποίων η σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας δεν αναστέλλετ­αι λόγω της απαγόρευση­ς λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων.

Το δικαίωμα μη καταβολής οφειλών έως τις 31/8 περιλαμβάν­ει φόρο εισοδήματο­ς, ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, τέλη επιτηδεύμα­τος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ των ετών 2014-2019, οφειλές από πρόστιμα της Τροχαίας ή της Πολεοδομία­ς και πλήθος άλλων ποσών που έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ.

 ??  ?? Νέα επικαιροπο­ιημένη λίστα των 345 ΚΑΔ που επλήγησαν από την πανδημία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικώ­ν.
Νέα επικαιροπο­ιημένη λίστα των 345 ΚΑΔ που επλήγησαν από την πανδημία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece