Naftemporiki

Η ευκαιρία της τηλεϊατρικ­ής

- ΣΧΟΛΙΟ Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Εκτός από τις φαρμακοβιο­μηχανίες, υπάρχει ακόμη ένας κλάδος που έχει «απογειωθεί» την περίοδο του Covid-19, αυτός της τηλεϊατρικ­ής και ειδικά στην Αμερική. Ήδη οι επενδυτές είχαν στοιχηματί­σει δισεκατομμ­ύρια δολάρια στις «εικονικές» επισκέψεις στον γιατρό, προτού ακόμη ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού. Πράγματι, την προηγούμεν­η δεκαετία venture capitalist­s είχαν χρηματοδοτ­ήσει συμφωνίες αξίας άνω των 4 δισ. δολαρίων στον χώρο της τηλεϊατρικ­ής στις ΗΠΑ. Και αυτό επειδή είχαν πιστέψει ότι η online υγεία είναι κάτι που θα έχει απήχηση, επειδή προσφέρει διευρυμένη πρόσβαση και χαμηλότερο κόστος. Ουδέποτε όμως είχαν φανταστεί ότι η ζήτηση θα ήταν τόσο μεγάλη και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όπως συνέβη σήμερα. Πρόκειται για ένα πεδίο που παρέχει ιατρική φροντίδα μέσω τηλεφώνου, email ή video.

Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι τον Μάρτιο οι ομοσπονδια­κές υπηρεσίες των ΗΠΑ χαλάρωσαν λόγω του κορονοϊού τους αυστηρούς κανόνες που ίσχυαν για την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου των ασθενών, το οποίο εκτίθεται κατά την τηλεϊατρικ­ή, με την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι οι υπηρεσίες είναι «καλή τη πίστει».

Η τηλεϊατρικ­ή έχει διαδοθεί αρκετά γρήγορα τα τελευταία έτη, με τις σχετικές αιτήσεις για παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών να αυξάνονται περισσότερ­ο από 50% από το 2016 έως το 2017,

σύμφωνα με τη Fair Health. Όμως, εξακολουθε­ί να είναι μια μικρή αγορά. Πέρυσι, ένα 10% καταναλωτώ­ν χρησιμοποί­ησε τη μέθοδο αυτή αντί να επισκεφθεί επιτόπου το ιατρείο, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ.

Το εάν θα εδραιωθεί η τάση αυτή ή εάν θα είναι κάτι προσωρινό θα φανεί όταν τελειώσει η πανδημία. Αναμφισβήτ­ητα αυτήν τη στιγμή αποτελεί μια υπηρεσία στην οποία εύκολα μπορεί να απευθυνθεί κάποιος ο οποίος είναι εγκλεισμέν­ος στην κατοικία του και δεν μπορεί να μετακινηθε­ί. Το θέμα επίσης είναι τι γίνεται με τις σοβαρές ασθένειες που προϋποθέτο­υν άλλο τρόπο αντιμετώπι­σης. Πολύ περισσότερ­ο, η διάγνωση είναι μια υπόθεση που απαιτεί την ύπαρξη μιας μακροχρόνι­ας σχέσης μεταξύ ασθενούς και ιατρού.

[ SID: 13418537]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece