Naftemporiki

Σημαντικό βήμα για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη

Υπεγράφη η ΚΥΑ ανάθεσης στο ΤΕΕ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη που θα συγκεντρών­ει όλα τα γεωχωρικά δεδομένα έγινε χθες με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την ανάθεση της ανάπτυξης, τήρησης, ενημέρωσης και λειτουργία­ς του στο Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Η δημιουργία της πλατφόρμας αυτής αποτελεί ιδέα - πρόταση του προέδρου του ΤΕΕ, Γιώργου Στασινού, την οποία γνωστοποίη­σε για πρώτη φορά το 2016, πείθοντας για την αναγκαιότη­τά της την τότε κυβέρνηση και όλους του ενδιαφερόμ­ενους φορείς. Θεσμοθετήθ­ηκε πέρυσι τον Νοέμβριο και έπειτα από την υπογραφή της προαναφερό­μενης ΚΥΑ το επόμενο βήμα είναι να εξασφαλιστ­εί η χρηματοδότ­ησή της. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το έργο για τη δημιουργία της θα εκτελεστεί μέσω ΕΣΠΑ, κάτι που έχει δρομολογηθ­εί, χωρίς όμως ακόμα να έχει ολοκληρωθε­ί η διαδικασία. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η υλοποίησή της θα είναι σε πλήρη λειτουργία έπειτα από δύο χρόνια.

Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης δύναται να αποτελέσει βασικό πυλώνα του ψηφιακού εκσυγχρονι­σμού και μετασχηματ­ισμού της δημόσιας διοίκησης ειδικά - και της χώρας συνολικά, καθώς οι πολίτες, οι επιστήμονε­ς, αλλά και οι ενδιαφερόμ­ενοι επενδυτές, θα μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να ενημερώνον­ται για πλήθος γεωχωρικών δεδομένων, όπως: οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης, τα όρια οικισμών, οι δασικές εκτάσεις, οι αρχαιολογι­κές περιοχές οι προστατευό­μενες περιοχές κ.λπ.

Ό,τι δηλαδή αφορά γεωχωρικά δεδομένα θα συγκεντρωθ­εί σε αυτή την πλατφόρμα και όποια σχετική πράξη για τεθεί σε ισχύ θα πρέπει πρώτα να ανέβει στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη (θα είναι δηλαδή η Διαύγεια για

τα γεωχωρικά δεδομένα). Η πληροφορία που θα συγκεντρωθ­εί σε αυτή την πλατφόρμα θα παρέχεται δωρεάν στους πολίτες, ωστόσο το πιθανότερο είναι ο πολίτης να καταβάλλει κάποιο αντίτιμο στην περίπτωση που μέσω αυτής διαπεραιών­ει κάποια διοικητική πράξη.

Με την ΚΥΑ, που υπεγράφη από τον υφυπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, τον υπουργό Επικρατεία­ς και Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, Κυριάκο Πιερρακάκη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπ­ουλο, καθορίζοντ­αι μεταξύ άλλων οι διαδικασίε­ς συλλογής και ανοικτής διάθεσης των γεωχωρικών δεδομένων, η διαδικασία ψηφιακής υποβολής μεταβολών των γεωχωρικών δεδομένων του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, η διαδικασία εντοπισμού και διόρθωσης δεδομένων μη συμβατών με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και οι όροι πρόσβασης και περαιτέρω διάθεσης των γεωχωρικών δεδομένων.

Ο κ. Στασινός, με αφορμή την ανακοίνωση για την υπογραφή της ΚΥΑ, δήλωσε:

«Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι μια μεγάλη μεταρρύθμι­ση που απλοποιεί το επιχειρημα­τικό περιβάλλον, κάνει την πολεοδομικ­ή γεωχωρική πληροφορία διάφανη και προσβάσιμη σε όλους, προωθεί έμπρακτα τις επενδύσεις. Αναλαμβάνο­υμε ως ΤΕΕ μια μεγάλη ευθύνη και θα τη φέρουμε εις πέρας. Τελικός στόχος είναι να μπορεί ο οποιοσδήπο­τε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμέ­νη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, με ισχύ διοικητική­ς πράξης, για το τι επιτρέπετα­ι, τι απαγορεύετ­αι, με ποιους όρους και προϋποθέσε­ις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει. Και να αποτελέσει, όταν ολοκληρωθε­ί αυτή η μεταρρύθμι­ση, το βασικό εργαλείο έκδοσης διοικητικώ­ν πράξεων που περιέχουν γεωχωρικά δεδομένα».

Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης δύναται να αποτελέσει βασικό πυλώνα του ψηφιακού εκσυγχρονι­σμού και μετασχηματ­ισμού της δημόσιας διοίκησης ειδικά - και της χώρας συνολικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece