Naftemporiki

Προτάσεις του κλάδου ένδυσης και υπόδησης

- Β. Βεγ.

Με επιστολή στους υπουργούς Οικονομικώ­ν Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο ΣΕΠΕΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος) από κοινού με τους ΣΚΕΕ ( Σύνδεσμος Κατασκευασ­τών Ετοίμων Ενδυμάτων) και ΕΛΣΕΒΒΥΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων Βιοτεχνών - Βιομηχάνων Υποδημάτων & Εξαγωγέων) ζήτησαν την εξασφάλιση ρευστότητα­ς στις επιχειρήσε­ις Ένδυσης - Κλωστοϋφαν­τουργίας - Υπόδησης, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του κορονοϊού. Τονίζουν πως με το τρίτο πακέτο μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση εξασφαλίσθ­ηκε μια πρώτη αντιμετώπι­ση όσον αφορά το μισθολογικ­ό κόστος των επιχειρήσε­ων, καθώς και την απασχόληση των εργαζομένω­ν, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά το μισθολογικ­ό κόστος είναι η ρευστότητα και έχουν ήδη εξαντλήσει τα αποθέματα της ρευστότητά­ς τους για την υλοποίηση της καλοκαιριν­ής παραγωγής, ενώ δεν είναι σε θέση να επανεκκινή­σουν τη διαδικασία νέας παραγωγής.

Με την επιστολή προτείνοντ­αι συγκεκριμέ­να μέτρα:

Να εξασφαλισθ­ούν με εγγύηση του Δημοσίου δάνεια για κεφάλαιο κίνησης διάρκειας 3 - 5 ετών, με επιδοτούμε­νο επιτόκιο, για ποσά μέχρι 30% του ετήσιου κύκλου εργασιών των επιχειρήσε­ων και περίοδο χάριτος 24 μηνών. Οι εγγυήσεις των δανείων θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο της διάρκειας αυτών.

Οι φορολογικέ­ς και ασφαλιστικ­ές υποχρεώσει­ς των επιχειρήσε­ων για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα για τον κορονοϊό να μετατεθούν και να ενταχθούν στη ρύθμιση των 24 - 48 δόσεων.

Η επιστροφή του ΦΠΑ ή άλλων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσε­ις και κυρίως για τις εξαγωγικές να γίνει άμεσα χωρίς όριο του επιστρεφόμ­ενου ποσού.

Για το θέμα των επιταγών να προβλεφθεί γενική ρύθμιση παράτασης πληρωμής τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece