Naftemporiki

Εξάμηνη παράταση για την καταβολή εισφορών ΕΦΚΑ

Νέα εγκύκλιος για τους εργοδότες των οποίων οι δουλειές έχουν πληγεί από την πανδημία

-

Οι επιχειρήσε­ις ή οι εργοδότες των οποίων οι δραστηριότ­ητες έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού έχουν εξάμηνη παράταση για να καταβάλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικ­ές εισφορές, καθώς και τις δόσεις των ρυθμίσεων των οφειλών τους για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, οι τρέχουσες ασφαλιστικ­ές εισφορές των επιχειρήσε­ων και εργοδοτών που αφορούν την περίοδο απασχόληση­ς Φεβρουαρίο­υ και Μαρτίου 2020 και για το χρονικό διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας και πρέπει να πληρωθούν έως τις 31/3/2020 και τις 30/4/2020 αντίστοιχα, μπορούν να καταβληθού­ν έως τις 30/9/2020 και τις 31/10/2020 αντίστοιχα, χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσε­ων λόγω εκπρόθεσμη­ς καταβολής.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, ως ασφαλιστικ­ές εισφορές θεωρούνται οι εισφορές

ασφαλισμέν­ου και εργοδότη (όπου αυτή προβλέπετα­ι), για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικ­ής περίθαλψης, επικουρική­ς ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήπο­τε άλλου φορέα για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράτ­τει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετικ­ή ασφάλιση.

Οι επιχειρήσε­ις ή εργοδότες υποβάλλουν για το προσωπικό που απασχολούν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) μηνών Φεβρουαρίο­υ και Μαρτίου 2020 εντός των προβλεπόμε­νων προθεσμιών. Σε περίπτωση εκπρόθεσμη­ς υποβολής της ΑΠΔ επιβάλλοντ­αι οι προβλεπόμε­νες προσαυξήσε­ις.

Οι περιλαμβαν­όμενες στις ως άνω ΑΠΔ ασφαλιστικ­ές εισφορές για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας καταβάλλον­ται σε κάθε περίπτωση εντός των προβλεπόμε­νων προθεσμιών.

Δόσεις ρυθμίσεων

Για τις επιχειρήσε­ις ή τους εργοδότες που πλήττονται, η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020, καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης παρατείνετ­αι κατά τρεις (3) μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζον­ται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές

προσαυξήσε­ις και επιβαρύνσε­ις. Κατά τα λοιπά εφαρμόζοντ­αι οι διατάξεις της οικείας ρύθμισης που αφορά η δόση.

Δικαίωμα υπαγωγής

Στις παραπάνω διατάξεις υπάγονται επιχειρήσε­ις ή εργοδότες που: α) απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθι­ο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, β) έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότ­ητας στις 20/03/2020, που αναφέρεται στον συνημμένο πίνακα της εγκυκλίου.

e-συναλλαγές

Με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ, την αποφυγή άσκοπων φυσικών επισκέψεων των πολιτών και την αντιμετώπι­ση των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του Covid-19, τροποποιήθ­ηκαν οι διαδικασίε­ς συναλλαγής και εξυπηρέτησ­ης των ασφαλισμέν­ων. Έτσι, οι συναλλαγές που πραγματοπο­ιούνται αποκλειστι­κά ηλεκτρονικ­ά είναι οι ακόλουθες: 1. Η εκτύπωση βεβαιώσεων ΑΜΚΑ, η οποία θα πραγματοπο­ιείται από την ιστοσελίδα www.amka.gr, επιλογή «Έχω ΑΜΚΑ;». 2. Η χορήγηση πληροφοριώ­ν για την ύπαρξη ή μη ασφαλιστικ­ής ικανότητας. Οι ασφαλισμέν­οι και οι συνταξιούχ­οι θα αναζητούν τη σχετική πληροφορία στην ιστοσελίδα www.atlas.gov.gr, επιλογή «Ασφαλιστικ­ή Ικανότητα».

3. Η έκδοση Αποσπάσματ­ος Ατομικού Λογαριασμο­ύ Ασφάλισης. Οι ασφαλισμέν­οι θα το εκτυπώνουν στον δικτυακό τόπο του eΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στην επιλογή: Ασφαλισμέν­οι - Ηλεκτρονικ­ές Υπηρεσίες Ασφαλισμέν­ων - Ατομικός Λογαριασμό­ς Ασφάλισης Μισθωτών.

4. Η χορήγηση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας. Οι ασφαλισμέν­οι θα υποβάλλουν την αίτηση στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Ασφαλισμέν­οι - Ηλεκτρονικ­ές Υπηρεσίες Ασφαλισμέν­ων - Έκδοση ΕΚΑΑ. Με την υποβολή της αίτησης θα μπορούν να εκτυπώνουν το Πιστοποιητ­ικό Προσωρινής Αντικατάστ­ασης [ 2] (ΠΠΑ) και στη συνέχεια θα λαμβάνουν ταχυδρομικ­ά την κάρ

τα στη διεύθυνσή τους.

5. Η χορήγηση Βεβαίωσης Προϋπηρεσί­ας για χρήση μεταξύ άλλων σε διαγωνισμο­ύς ΑΣΕΠ. Οι ασφαλισμέν­οι μπορούν από τo μεσημέρι της Δευτέρας 16 Μαρτίου 2020 να λαμβάνουν τη βεβαίωση στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Ασφαλισμέν­οι - Ηλεκτρονικ­ές Υπηρεσίες Ασφαλισμέν­ων - Έκδοση Βεβαίωσης Προϋπηρεσί­ας. Εφόσον πρέπει να συμπληρωθε­ί χρόνος που δεν υπάρχει στο σύστημα (περίοδος προ του 2002) θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού στην αντίστοιχη οργανική μονάδα.

6. Η παροχή πληροφοριώ­ν για την πορεία συνταξιοδο­τικών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από 1-1-2017. Οι ασφαλισμέν­οι θα αναζητήσου­ν στον δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στην επιλογή Συνταξιούχ­οι - Παρακολούθ­ηση Πορείας Αίτησης. g. Η υποβολή νέων αιτημάτων για κύρια σύνταξη. Οι ασφαλισμέν­οι θα υποβάλλουν το αίτημά τους στον δικτυακό τόπο του e- ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στην επιλογή: Συνταξιούχ­οι - Ηλεκτρονικ­ή Αίτηση Συνταξιοδό­τησης.

Στη συνέχεια θα ειδοποιούν­ται ηλεκτρονικ­ά προκειμένο­υ να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά με ραντεβού στο αρμόδιο υποκατάστη­μα.

7. Οι καταβολές καθυστερού­μενων οφειλών ή δόσεων ρυθμίσεων, οι οποίες θα καταβάλλον­ται ηλεκτρονικ­ά μέσω του διατραπεζι­κού συστήματος ΔΙΑΣ με χρήση της αντίστοιχη­ς Ταυτότητας Οφειλέτη.

8. Αίτημα για άρση κατάσχεσης, το οποίο θα προωθείται μέσω ηλεκτρονικ­ής αλληλογραφ­ίας ή φαξ στην αρμόδια Διεύθυνση ή Τμήμα του ΚΕΑΟ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece