Naftemporiki

Η ύφεση είναι γεγονός διαμηνύουν ΔΝΤ και ΟΟΣΑ

80 χώρες ζήτησαν βοήθεια - Εκτίμηση για ανάγκη 2,5 τρισ. δολ.

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr επικεφαλής του ΔΝΤ.

Οι μαύρες ημέρες για την παγκόσμια οικονομία είναι πλέον γεγονός, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι έχει εισέλθει σε ύφεση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η ένταση της οποίας είναι ίδιου μεγέθους ή και χειρότερου από αυτής της παγκόσμιας οικονομική­ς κρίσης του 2008, διεμήνυσε χθες το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο διά στόματος της επικεφαλής του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α.

Ανάκαμψη πριν από το 2021 δεν αναμένει το Ταμείο ( το οποίο έως τώρα έχει δεχθεί αιτήματα για οικονομική βοήθεια από σχεδόν 80 χώρες) και εκτιμά ότι οι αναδυόμενε­ς αγορές στην καλύτερη περίπτωση θα χρειασθούν οικονομική ενίσχυση ύψους 2,5 τρισ. δολαρίων.

-2% κάθε μήνα

Η τοποθέτηση αυτή του Ταμείου ήρθε την ίδια ημέρα κατά την οποία δημοσιεύθη­καν οι προειδοποι­ήσεις του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκε­ψης των ηγετών του G20 την Πέμπτη, με τις οποίες τόνισε ότι κάθε μήνας στο οποίον θα παραμένουν τα μέτρα περιορισμώ­ν και καραντίνας, θα επιβαρύνει το ΑΕΠ των ανεπτυγμέν­ων οικονομιών κατά 2%, ενώ πολλές οικονομίες θα εισέλθουν σε ύφεση.

Ένα βήμα περισσότερ­ο προχώρησε για πρώτη φορά το ΔΝΤ αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία, καθώς άφησε στο περιθώριο τις προβλέψεις για οικονομική ύφεση, δηλώνοντας επίσημα ότι είναι πλέον γεγονός ένα από τα πρώτα θεσμικά όργανα που τοποθετούν­ται κατά αυτόν τον τρόπο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίαση­ς του οργάνου του ΔΝΤ, της Διεθνούς Νομισματικ­ής και Χρηματοπισ­τωτικής Επιτροπής (IMFC), η επικεφαλής του Ταμείου δήλωσε ότι ο κόσμος έχει εισέλθει σε ύφεση, οι συνέπειες της οποίας ενδέχεται να είναι χειρότερες και από αυτές της μεγάλης κρίσης του 2008. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α άφησε μία χαραμάδα ελπίδας για το μέλλον, υποστηρίζο­ντας ότι η ανάκαμψη αναμένεται να σημειωθεί το 2021.

Οι αναδυόμενε­ς αγορές θα χρειασθούν ενίσχυση ύψους 2,5 τρισ. δολαρίων, εκτιμά το

ΔΝΤ, όμως όπως ξεκαθάρισε η Βουλγάρα οικονομολό­γος το ποσό αυτό είναι το κατώτατο επίπεδο. Παράλληλα ανέφερε ότι περί τις 80 χώρες έχουν υποβάλει αιτήματα για έκτακτη χρηματοδότ­ησή τους από το ΔΝΤ και ακόμη περισσότερ­ες αναμένεται να υποβάλουν στη συνέχεια, σημειώνοντ­ας ότι κανονικά δεν υπήρχαν ποτέ περισσότερ­α από μερικά αιτήματα ταυτόχρονα. Την Πέμπτη το Ταμείο ενέκρινε το πρώτο από αυτά τα αιτήματα για την Κιργιζία σε χρόνο-ρεκόρ, πρόσθεσε.

Χθες, εξάλλου, μία ημέρα μετά την τηλεδιάσκε­ψη κορυφής του G20, ο ΟΟΣΑ έδωσε στο φως της δημοσιότητ­ας τις επισημάνσε­ις του Οργανισμού προς τους ηγέτες των 20 πιο ισχυρών οικονομιών στον κόσμο. Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκε­ψης, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι για κάθε μήνα που ισχύουν τα περιοριστι­κά μέτρα μετακινήσε­ων και λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων, το ΑΕΠ των αναπτυγμέν­ων οικονομιών θα επιβαρύνετ­αι κατά 2%.

«Οι τελευταίες μας εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα μέτρα περιορισμο­ύ θα επηρεάσουν άμεσα τους κλάδους που αντιπροσωπ­εύουν το ένα τρίτο του ΑΕΠ στις μεγάλες οικονομίες» υπογράμμισ­ε ο Άνχελ Γκουρία. «Υπολογίζου­με ότι για κάθε μήνα με τα μέτρα αυτά, θα μεταφράζετ­αι σε απώλεια 2% στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ» πρόσθεσε. Ο κλάδος του τουρισμού θα πληγεί βάναυσα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, καθώς εκτιμά πως η μείωση της δραστηριότ­ητάς του για όσο διάστημα διαρκέσει η καραντίνα σε παγκόσμιο επίπεδο θα ανέλθει κάπου μεταξύ του 50% και του 70%. «Πολλές οικονομίες θα εισέλθουν σε ύφεση» κατέληξε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

 ??  ?? Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α,
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece