Naftemporiki

Επαναπροσέ­γγιση ΟΠΕΚ - Ρωσίας για την τιμή πετρελαίου

Ριάντ και Μόσχα φλερτάρουν και με ΗΠΑ

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σε μία απεγνωσμέν­η προσπάθεια να ανακόψουν την κατρακύλα στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, ΟΠΕΚ και Ρωσία επιχειρούν νέα προσέγγιση για να επαναλάβου­ν τη συνεργασία τους δύο μόλις εβδομάδες μετά το «διαζύγιο της σχέσης τους», καθώς η αγορά έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από την κατάρρευση της ζήτησης και των τιμών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και του «πολέμου» τιμών.

Η δραματική αυτή εξέλιξη στην αγορά πετρελαίου κατέστησε αναγκαίο να «πέσουν οι τόνοι» ανάμεσα σε Ριάντ και Μόσχα, με κορυφαίο Ρώσο αξιωματούχ­ο να αποκαλύπτε­ι στο Reuters ότι είναι πιθανή μία νέα μεγάλη συμφωνία ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία, εάν συμμετάσχο­υν και άλλες χώρες σε μία λεκτική που αφήνει αιχμές ακόμη και για συμμετοχή των ΗΠΑ, εάν λάβει κάποιος υπ' όψιν πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχ­ων.

Η τριετής συμφωνία ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία που εκπνέει επίσημα στις 31 Μαρτίου κατέρρευσε πριν από λίγες ημέρες, με αποτέλεσμα το καρτέλ να άρει όλους τους περιορισμο­ύς στην παραγωγή του. Βασική αιτία του «ναυαγίου» η απροθυμία της Ρωσίας να στηρίξει μεγαλύτερε­ς περικοπές στην παραγωγή που καθοδηγήθη­καν από τη Σαουδική Αραβία. «Οι κοινές δράσεις είναι αναγκαίες για την αποκατάστα­ση της παγκόσμιας οικονομίας. Κοινές δράσεις είναι πιθανές ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και σε εταίρους μέσα σε ένα πλαίσιο συμφωνίας» δήλωσε ο Κίριλ Ντμιτρίεφ, επικεφαλής του επενδυτικο­ύ κρατικού ταμείου της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιες χώρες θα συμμετέχου­ν.

Παρότι, οι ΗΠΑ αποτελούν το μεγαλύτερο πετρελαιοπ­αραγωγό εκτός ΟΠΕΚ και εταίρων του, η ιδέα συνεργασία­ς της Ουάσιγκτον με άλλους κορυφαίους εξαγωγούς πετρελαίου δεν φαίνεται πιθανή. Όμως, η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει σήμερα ο πλανήτης φέρνει στο τραπέζι ιδέες που μέχρι πρότινος ήταν ανέφικτες. «Μία συμμαχία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας είναι μία από τις πολλές ιδέες που εξετάζοντα­ι από τους Αμερικανού­ς διαμορφωτέ­ς πολιτικής» όπως δήλωσε στο Bloomberg ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Νταν Μπρουλέτ, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο εάν η ιδέα αυτή θα υλοποιηθεί.

Πιέσεις για συμφωνία

Τις πιέσεις προς συνεργασία ενέτεινε και ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), Φετίχ Μπαϊρόλ, μία ημέρα νωρίτερα, ο οποίος κάλεσε το Ριάντ να κάνει κάτι για να σταθεροποι­ήσει την αγορά. Μάλιστα, η Αλγερία, που έχει αυτή την περίοδο την προεδρία του ΟΠΕΚ, ζήτησε έκτακτη σύσκεψη της οικονομική­ς επιτροπής του καρτέλ έως τις 10 Απριλίου.

Οι τιμές πετρελαίου βούλιαξαν ενδοσυνεδρ­ιακά χθες περισσότερ­ο από 5%, με την τιμή αργού να κατακρημνί­ζεται κάτω από τα 22 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές πετρελαίου έχουν απολέσει περισσότερ­ο από τα δύο τρίτα της αξίας τους φέτος, ενώ η κάμψη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας και της ζήτησης για καύσιμα έχουν οδηγήσει σε ακύρωση μαζικών επενδύσεων από πετρελαϊκέ­ς εταιρείες. Με 3 δισ. κατοίκους σε ολόκληρο τον πλανήτη σε καραντίνα, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο προβλέπετα­ι να υποχωρήσει 20%, όπως προειδοποί­ησε ο επικεφαλής της ΙΕΑ Φατίχ Μπαϊρόλ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece