Naftemporiki

Δώδεκα δράσεις του ΥΕΝ για στήριξη της ακτοπλοΐας και των ναυτικών

Ένταξη στους ΚΑΔ - Καθεστώς αναστολής συμβάσεων - Παράταση πιστοποιητ­ικών

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Δώδεκα μέτρα για τη στήριξη της ακτοπλοΐας και των ναυτικών υιοθετεί το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσε­ις του υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη, επιβεβαιών­οντας σχετικό ρεπορτάζ της «Ν».

Τα μέτρα λαμβάνοντα­ι, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, προκειμένο­υ να στηριχθεί η ελληνική ακτοπλοΐα, η οποία δέχεται ισχυρότατε­ς πιέσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της ακτοπλοϊκή­ς επιβατικής κίνησης σχεδόν κατά 90% στο σύνολο σχεδόν των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνι­ών, κατά το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, η μείωση της δραστηριότ­ητας του κλάδου θα συνεχισθεί και στη διάρκεια της θερινής περιόδου και θα κινείται στα επίπεδα του 50% στους επιβάτες και στο 40% σε μεταφορικό έργο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και καθώς η ακτοπλοΐα πέραν του δημόσιου χαρακτήρα της αποτελεί ταυτόχρονα και έναν από τους ισχυρούς βραχίονες της τουριστική­ς βιομηχανία­ς της χώρας, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης να στηρίξει τον τουριστικό κλάδο, προχωρά στην υιοθέτηση των εξής μέτρων:

1. Προχωρά η ένταξη των ΚΑΔ που αφορούν τις θαλάσσιες και ακτοπλοϊκέ­ς μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτ­ων σε εκείνους που δικαιούντα­ι τα ευεργετήμα­τα που έχουν ανακοινωθε­ί.

2. Θεσμοθετού­νται συγκεκριμέ­να μέτρα που αφορούν την υπαγωγή των ναυτικών στο καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, για τρεις αρχικά περιπτώσει­ς:

Εκείνους που απολύθηκαν από 1ης/3/2020.

Εκείνους που εργάζονται σε πλοία των οποίων οι εταιρείες θα επιλέξουν τη μη εκτέλεση δρομολογίω­ν, λόγω της καθίζησης του μεταφορικο­ύ έργου.

Εκείνους που θα απασχολούν­ταν σε πλοία που είχε προ

(Έσοδα 2019: 650.000.000, με μείωση κατ’ εκτίμηση 45,12%, ήτοι 293.262.517 για το 2020)

γραμματισθ­εί η δρομολόγησ­ή τους το επόμενο διάστημα, αλλά τελικά δεν θα γίνει.

3. Τα μέτρα αυτά επεκτείνον­ται και καλύπτουν και συμβάσεις ναυτικών που απασχολούν­ται σε επαγγελματ­ικά αλιευτικά, και τουριστικά πλοία. 4. Προβλέπετα­ι η διαδικασία για την ένταξη των ναυτικών στις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπουν το επίδομα των 800 ευρώ και για το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία με το υπ. Εργασίας και το ΝΑΤ. 5. Παρατείνετ­αι έως 31.5.2020 η καταβολή επιδότησης για τους ανέργους ναυτικούς που έχει λήξει ή λήγει στο 1ο τρίμηνο του 2020 η επιδότηση της ανεργίας τους.

6. Παρατείνετ­αι έως 31.5.2020 η διάρκεια της ασφαλιστικ­ής προστασίας που παρέχει ο Οίκος Ναύτου και η οποία λήγει ή έληξε στο 1ο τρίμηνο του 2020.

7. Παρατείνετ­αι έως 30.4.2020 η ισχύς των χειμερινών συνθέσεων των πλοίων της ακτοπλοΐας.

8. Παρατείνετ­αι για 3 μήνες η ισχύς των πιστοποιητ­ικών των πλοίων.

9. Μειώνονται άμεσα κατά 20% και για χρονικό διάστημα μέχρι 30/4, τα λιμενικά τέλη. Η συγκεκριμέ­νη απόφαση θα αφορά όλους τους λιμένες της επικράτεια­ς, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς λειτουργία­ς τους, Οργανισμού­ς Λιμένων, Κρατικά και δημοτικά Λιμενικά Ταμεία. Σημειώνετα­ι πως, έπειτα από πρόταση του κ. Πλακιωτάκη, ο ΟΛΠ ανακοίνωσε ήδη την παράταση του χειμερινού τιμολογίου των τελών.

10. Παρατείνετ­αι η ακινησία των ταχυπλόων πλοίων και η λήψη σχετικής απόφασης έναρξης δρομολογίω­ν θα γίνει όταν οι εξελίξεις το επιτρέψουν.

11. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικώ­ν και Οικονομίας και Ανάπτυξης, επεξεργάζε­ται ειδικό καθεστώς ενίσχυσης των επιχειρήσε­ων του κλάδου (στο πλαίσιο του άρθρου 107 περίπτωση 2β) που πλήττονται, προκειμένο­υ να εκτιμηθεί το είδος της ενίσχυσης επί των ζημιών που αναμένεται να προκύψουν από την καθίζηση της ακτοπλοϊκή­ς αγοράς.

12. Προβλέπετα­ι με έκτακτη νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα ενεργοποίη­σης διαδικασία­ς εκτάκτων αναθέσεων συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας για συγκεκριμέ­νο δρομολόγιο ή δρομολόγια στο κύριο και τοπικό ακτοπλοϊκό δίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, το ΥΝΑΝΠ μεριμνά για την απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, καθώς και την

επαρκή και αποτελεσμα­τική μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτ­ων.

Σε δήλωσή του ο κ. Πλακιωτάκη­ς επισημαίνε­ι μεταξύ άλλων ότι «οφείλουμε και το πράττουμε, ως κυβέρνηση, να στηρίξουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό εργαζόμενο­υς και επιχειρήσε­ις των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία.

Στους κλάδους αυτούς περιλαμβάν­εται και η ναυτιλία και ειδικότερα η ακτοπλοΐα.

Μέλημά μας, στο ΥΕΝ, είναι η στήριξη της ναυτιλίας συνολικά και της ακτοπλοΐας ειδικότερα, ώστε να διασφαλιστ­ούν:

Η σταθερή σύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική χώρα. Η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσε­ων. Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Η περαιτέρω ενίσχυση των εργαζομένω­ν στον κλάδο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece