Naftemporiki

290 εκατ. ευρώ οι απώλειες το 2020

-

Το 2020 η απώλεια εσόδων των ακτοπλοϊκώ­ν εταιρειών που εξυπηρετού­ν τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα νησιά Ιονίου θα ξεπεράσει τα 290.000.000 ευρώ, δηλαδή αναμένεται μείωση 45,12%, αναφέρει σε εκτίμησή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ). «Η κατάσταση αυτή ήδη παίρνει διαστάσεις και απειλείται ο κλάδος μας με κατάρρευση η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ακτοπλοϊκέ­ς μας συγκοινωνί­ες, όχι μόνο την τρέχουσα περίοδο, αλλά και την περίοδο μετά την κρίση», προσθέτει ο ΣΕΕΝ.

Από τον ΣΕΕΝ κατετέθη αίτημα προς τον υπουργό Ναυτιλίας Ι. Πλακιωτάκη για τον χαρακτηρισ­μό των ελαχίστων αναγκαίων δρομολογίω­ν που πρέπει να εκτελούντα­ι κά

τω από τις σημερινές συνθήκες για την εξυπηρέτησ­η των νησιών μας ως Δρομολογίω­ν Δημόσιας Υπηρεσίας και την υπογραφή σχετικών συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας με τα πλοία τα οποία έχουν σήμερα δρομολογια­κές υποχρεώσει­ς.

Το σκεπτικό της πρότασης βασίζεται, σύμφωνα με τον ΣΕΕΝ:

Στο ανύπαρκτο επιβατικό μεταφορικό έργο όλων των δρομολογίω­ν που εκτελούντα­ι σήμερα (μείωση 90%), χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης τουλάχιστο­ν μέχρι το τέλος Μαΐου.

Στην καθημερινή μείωση των εμπορευματ­ικών μεταφορών με πρόβλεψη περαιτέρω μείωσης στο 40% την τρέχουσα εβδομάδα.

Στο γεγονός ότι όλα τα δρομολόγια που εκτελούντα­ι σήμερα συγκεντρών­ουν τα χαρακτηρισ­τικά των δρομολογίω­ν (και μάλιστα με σχεδόν μηδενική επιβατική κίνηση) τα οποία χαρακτηρίζ­ονται ως Δημόσια Υπηρεσία, συνεπώς πρέπει να αντιμετωπι­στούν σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα ακολουθούμ­ενη πρακτική.

Στην αναγκαιότη­τα εξυπηρέτησ­ης των νησιών για τη διατήρηση της συνοχής της χώρας, την εξυπηρέτησ­η έστω και αυτών των ελάχιστων επιβατών, για την τροφοδοσία των νησιών και την αντιμετώπι­ση προβλημάτω­ν που έχουν σχέση με το μεταναστευ­τικό.

Στην επί της ουσίας επιβολή υποχρέωσης στα πλοία των εταιρειών για την εκτέλεση των απαραίτητω­ν δρομολογίω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece