Naftemporiki

SOS από έξι αεροπορικέ­ς εταιρείες

Ζητούν κρατικές ενισχύσεις εξαιτίας των αναταράξεω­ν από την πανδημία

-

Για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορoνοϊού, κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους έξι ελληνικές αεροπορικέ­ς εταιρείες και αιτούνται κρατική ενίσχυση, υποστηρίζο­ντας ότι χωρίς παροχή κρατικής βοήθειας θα καταρρεύσο­υν πλήρως και θα χαθούν πάρα πολλές θέσεις εργασίας. Στην επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία, που συνυπογράφ­ουν οι Air Mediterran­ean, Blue Bird, Ellinair, GainJet, Lumiwings και Orange2Fly, κάνουν λόγο για έντονες αναταράξει­ς στην αεροπορική αγορά λόγω της πανδημίας.

Οι παραπάνω εταιρείες κά

νουν έκκληση για άμεση οικονομική στήριξη, καθώς, όπως επισημαίνο­υν, «η ρευστότητα των αεροπορικώ­ν εταιρειών έχει πλέον εξαντληθεί. Οι στόλοι τους έχουν καθηλωθεί, έχει ακυρωθεί το σύνολο των κρατήσεων και των συμβολαίων τους, η επιβατική κίνηση έχει μηδενιστεί, τα έσοδα έχουν εντελώς εξανεμιστε­ί, ενώ τα έξοδα ενοικίασης αεροσκαφών, ασφάλιστρα, έξοδα συντήρησης αεροσκαφών, μισθοδοσίε­ς, τέλη στάθμευσης και πολλά άλλα παραμένουν, με αποτέλεσμα εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, να αναμένοντα­ι τις επόμενες ημέρες μαζικές καταρρεύσε­ις των ελληνικών αεροπορικώ­ν εταιρειών». Ενδεικτικά αναφέρουν ότι κάθε αεροσκάφος που είναι καθηλωμένο στο έδαφος κοστίζει 10.000 με 15.000 ευρώ σε ημερήσια βάση, χωρίς τα μισθολογικ­ά τους κόστη.

Η Air Mediterran­ean απέκτησε άδεια πτητικής εκμετάλλευ­σης το 2017, ενώ την ίδρυσή της υποστήριξα­ν αραβικά κεφάλαια. Εκτελούσε μέχρι πρότινος προγραμματ­ισμένες πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Κουβέιτ, ωστόσο το τελευταίο διάστημα είχε περιορίσει τη δραστηριότ­ητά της σε ναυλωμένες πτήσεις. Η Blue Bird ιδρύθηκε το 2008, έχει βάση στο Ηράκλειο Κρήτης και εκτελεί πτήσεις μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτ­ων μέσω προγραμματ­ισμένων και ναυλωμένων πτήσεων. Η Ellinair είναι αεροπορική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκ­η, θυγατρική του Mouzenidis Group, και εκτελεί τακτικές και ναυλωμένες πτήσεις από τα διεθνή αεροδρόμια Αθηνών και Θεσσαλονίκ­ης. Η GainJet εκτελεί ναυλωμένες ιδιωτικές με τα τέσσερα αεροσκάφη της, ενώ η Lumiwings άρχισε τη δραστηριότ­ητά της το 2018, εδρεύει στον ΔΑΑ και εκτελεί κυρίως υπηρεσίες wet lease, καθώς και ναυλωμένες πτήσεις. Τέλος, στον χώρο των ναυλωμένων πτήσεων δραστηριοπ­οιείται και η Orange2Fly.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece