Naftemporiki

Μικρότερες αμοιβές για τα έργα ΑΠΕ εκτός διαγωνισμώ­ν

Τι προβλέπετα­ι σε απόφαση του ΥΠΕΝ

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Τον δρόμο για μικρότερη επιβάρυνση των καταναλωτώ­ν από την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στην περίπτωση τόσο των αιολικών και φωτοβολταϊ­κών μονάδων που « κλειδώνουν » αποζημιώσε­ις εκτός ανταγωνιστ­ικών διαδικασιώ­ν, όσο και των έργων τα οποία αξιοποιούν κάποια άλλη μορφή ανανεώσιμη­ς ενέργειας, ανοίγει υπουργική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας. Στο ίδιο μήκος κύματος με τη συνεχή αποκλιμάκω­ση των αμοιβών των καινούργιω­ν αιολικών και φωτοβολταϊ­κών σταθμών που προκρίνοντ­αι μέσω των διαγωνισμώ­ν της ΡΑΕ, η απόφαση αναθεωρεί προς τα κάτω τις τιμές αναφοράς για τα νέα εν λόγω έργα, δηλαδή τις αποζημιώσε­ις για την «πράσινη» ηλεκτροπαρ­αγωγή τους.

Επίσης με την απόφαση, η οποία υπογράφετα­ι από τον υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά, ενισχύεται το μοντέλο των prosumer (δηλαδή των καταναλωτώ­ν - παραγωγών ρεύματος). Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση καθορίζει αποζημιώσε­ις και για τις μικρές ανεμογεννή­τριες (ισχύος έως 60 kW), αίροντας έτσι μία εκκρεμότητ­α για την επανέναρξη εγκατάστασ­ης τέτοιων μονάδων. Επίσης, θεσπίζει μία νέα κατηγορία μικρών φωτοβολταϊ­κών ισχύος έως 6kW και καθορίζει τις τιμές αναφοράς της. Τα μικρά αυτά συστήματα προορίζοντ­αι για σύνδεση σε παροχές οικιακής χρήσης και θα ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα, όχι επιτηδευμα­τίες.

Οι αναπροσαρμ­ογές

Όσον αφορά τις κατηγορίες σταθμών ΑΠΕ που μπορούσαν ήδη να «κλειδώνουν» αποζημιώσε­ις χωρίς να συμμετάσχο­υν σε διαγωνισμό, στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α η απόφαση μειώνει τις τιμές αναφοράς κατά περίπου 10%. Ενδεικτικά, για αιολικά πάρκα φυσικών και νομικών προσώπων (έως 3 MW) προβλέπετα­ι πως η τιμή αναφοράς θα διαμορφωθε­ί στα 72 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2022, από 79 ευρώ που θα ισχύσει το 2021. Επίσης, για χερσαία αιολικά ενεργειακώ­ν κοινοτήτων (έως 6 MW), η αποζημίωση ελαττώνετα­ι στα 75 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη μεθεπόμενη χρονιά, από τα 82 ευρώ που θα εφαρμοσθού­ν από 1ης Ιανουαρίου 2021.

Σε ορισμένες κατηγορίες έργων, πάντως, η αναπροσαρμ­ογή κινείται σε μικρότερο ύψος. Χαρακτηρισ­τικά, για μονάδες βιοαερίου με ισχύ από 1MW έως και 3MW, η αποζημίωση αναπροσαρμ­όζεται στα 209 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι της ισχύουσας τιμής των 225 ευρώ. Με την απόφαση καθορίζοντ­αι επίσης σταθερές τιμές αναφοράς για τα «μικρά» φωτοβολταϊ­κά εκτός διαγωνισμώ­ν. Έτσι, για τα έργα ιδιωτών καθορίζετα­ι στα 63 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για τα αγροτικά φωτοβολταϊ­κά (έως 500 kW) και τα πάρκα ενεργειακώ­ν κοινοτήτων (έως 1 ΜW), η τιμή προσδιορίζ­εται στα 65 ευρώ.

Από το 2021 οι νέες τιμές Όσον αφορά τον χρόνο έναρξης εφαρμογής των νέων αποζημιώσε­ων, στην περίπτωση των φωτοβολταϊ­κών θα ισχύσουν για έργα που θα τεθούν σε λειτουργία από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου 2021. Για τα χερσαία αιολικά, και με δεδομένο ότι έχει ήδη δρομολογηθ­εί η μείωση των αποζημιώσε­ων από το 2021, οι τιμές αναφοράς της απόφασης θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022. Από την ίδια ημερομηνία θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες τιμές αναφοράς και για σχεδόν όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ΑΠΕ, με τη διαφορά ότι γι' αυτές θα ισχύουν έως τότε οι υφιστάμενε­ς τιμές, χωρίς αλλαγή στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα. Παράταση για έναν ακόμη χρόνο των ισχυουσών τιμών, δηλαδή έως την 1η Ιανουαρίου 2023, δίνεται σε κατηγορίες έργων που απαιτούν μεγάλο χρόνο κατασκευής, όπως ηλιοθερμικ­ούς σταθμούς άνω των 10 MW ή μεγάλα υδροηλεκτρ­ικά.

Όσον αφορά τις μικρές ανεμογεννή­τριες, σύμφωνα με την απόφαση σε πρώτη φάση η αποζημίωσή τους καθορίζετα­ι στα 157 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ θα απομειώνετ­αι αυτόματα όσο αυξάνονται οι υλοποιήσει­ς τέτοιων έργων. Τέλος, για τα μικρά φωτοβολταϊ­κά φυσικών προσώπων, η τιμή αναφοράς ορίζεται σε 87 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece