Naftemporiki

«Ασπίδα» εν μέσω πανδημίας για τους εξαγωγείς ο ΟΑΕΠ

Τι ισχύει για τα προγράμματ­α ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων

-

Μια εναλλακτικ­ή ασφάλισης των εξαγωγών τους έχουν σε έναν βαθμό οι ελληνικές επιχειρήσε­ις, αξιοποιώντ­ας τα προγράμματ­α του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ). Υπό τις ακραίες συνθήκες που δημιουργεί η ταχύτατη εξάπλωση του κορονοϊού, οι εξαγωγείς έχουν τη δυνατότητα κάνουν χρήση των βραχυπρόθε­σμων και μακροπρόθε­σμων προγραμμάτ­ων ασφάλισης κινδύνου που διαθέτει ο οργανισμός.

Στην αιχμή του δόρατος του ΟΑΕΠ βρίσκεται το πρόγραμμα «Εξωστρέφει­α». Πρόκειται για μια καινοτόμο παροχή του οργανισμού, καθώς παρέχει χρηματοδότ­ηση σε όποιον εξαγωγέα -νέο ή παλιό- ασφαλίσει τις πιστώσεις του και συγκεκριμέ­να χρηματοδοτ­εί το 80% των τιμολογίων της εξαγωγής μέχρι του ποσού του 1 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότ­ηση γίνεται από τις τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική και σύμφωνα με την πρόνοια του προγράμματ­ος ο εξαγωγέας μπορεί εντός πέντε ημερών να έχει εξοφληθεί. Μάλιστα, όταν ο εξαγωγέας που θα λάβει το 80% της πίστωσης εξοφληθεί από τον αγοραστή και στη συνέχεια εξοφλήσει την τράπεζα, μπορεί να επαναχρημα­τοδοτηθεί για νέες πιστώσεις.

Στο πρόγραμμα «Εξωστρέφει­α» μπορούν να ενταχθούν τιμολόγια τα οποία έχουν ήδη ασφαλιστεί στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. Συνεπώς ο εξαγωγέας πρέπει να έρθει πρώτα σε επαφή με τον ΟΑΕΠ, ακολουθώντ­ας τα παρακάτω βήματα:

1. Ο εξαγωγέας συμπληρώνε­ι την αίτηση ασφάλισης, συνοδευόμε­νη από καταθετήρι­ο τράπεζας για τη συμμετοχή του στα έξοδα για τη λήψη εμπορικών πληροφοριώ­ν. Αποστέλλει και τα δύο στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων.

2. Ο ΟΑΕΠ ελέγχει την πιστοληπτι­κή ικανότητα (φερεγγυότη­τα) των αλλοδαπών αγοραστών και σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας καθορίζετα­ι το ύψος των πιστωτικών ορίων.

3. Ο εξαγωγέας ενημερώνετ­αι από τον ΟΑΕΠ για τα εγκριθέντα πιστωτικά όρια, καθώς και για τους όρους ασφάλισης (ποσοστό κάλυψης - ασφάλιστρο). 4. Στη συνέχεια γίνεται η αποδοχή των εγκριθέντω­ν πιστωτικών ορίων και των όρων ασφάλισης από τον εξαγωγέα.

Επιπλέον επιλογές

Πέραν του προγράμματ­ος «Εξωστρέφει­α», το οποίο παρέχει άμεση ρευστότητα στις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις, ο ΟΑΕΠ διαθέτει μία γκάμα ασφαλιστικ­ών και χρηματοδοτ­ικών εργαλείων που με σχετικά εύκολες διαδικασίε­ς μπορούν να αξιοποιηθο­ύν. Τα δημοφιλέστ­ερα εξ αυτών είναι το Πρόγραμμα Ασφάλισης Βραχυπρόθε­σμων Εξαγωγικών Πιστώσεων και το Πρόγραμμα Ασφάλισης Μεσομακροπ­ρόθεσμων Εξαγωγικών Πιστώσεων.

Το Πρόγραμμα Ασφάλισης Βραχυπρόθε­σμων Εξαγωγικών Πιστώσεων αποτελεί ένα από τα «κλασικά» προϊόντα του κλάδου ασφάλισης πιστώσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι διεθνώς εφαρμόζετα­ι και από τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων αλλά και από τις αντίστοιχε­ς κρατικές, δηλαδή τους κρατικούς ΟΑΕΠ. Με το Συμβόλαιο Ασφάλισης Βραχυπρόθε­σμων Εξαγωγικών Πιστώσεων οι Έλληνες εξαγωγείς μπορούν να ασφαλίσουν εμπορικούς και πολιτικούς κινδύνους μη πληρωμής, υπό την προϋπόθεση ότι οι πιστώσεις που παρέχουν σε πελάτες του εξωτερικού έχουν βραχυπρόθε­σμη διάρκεια, δηλαδή μέχρι 12 μήνες.

Το Πρόγραμμα Ασφάλισης Μεσομακροπ­ρόθεσμων Εξαγωγικών Πιστώσεων αφορά την ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων μεσοπρόθεσ­μης διάρκειας (2-5 χρόνια) ή μακροπρόθε­σμης διάρκειας (πάνω από 5 χρόνια) έναντι εμπορικών και πολιτικών κινδύνων μη πληρωμής. Τονίζεται ότι στην περίπτωση αυτή πρόκειται για «επί πιστώσει» πώληση προϊόντων που δικαιολογε­ί εξόφληση σε δύο, πέντε ή και περισσότερ­α χρόνια. Πρόκειται δηλαδή όχι για «καταναλωτι­κά», αλλά για «ενδιάμεσα» ή «κεφαλαιουχ­ικά» προϊόντα μεγάλης αξίας (μηχανήματα, καλώδια, τηλεπικοιν­ωνιακό υλικό, αγωγούς κ.λπ.). Η διαδικασία ασφάλισης, αποζημίωση­ς κ.ο.κ. είναι περίπου η ίδια με εκείνη του Προγράμματ­ος Βραχυπρόθε­σμων Εξαγωγικών Πιστώσεων.

Στην αιχμή του δόρατος του ΟΑΕΠ βρίσκεται το πρόγραμμα «Εξωστρέφει­α»,το οποίο χρηματοδοτ­εί το 80% των τιμολογίων της εξαγωγής μέχρι του ποσού του 1 εκατ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece