Naftemporiki

Σε εγρήγορση η Alpha Bank στις προκλήσεις του Covid-19

Στα 97 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της τράπεζας το 2019

-

Καθαρά κέρδη ύψους 97 εκατ. ευρώ για το 2019 ανακοίνωσε η Alpha Bank, έναντι 53 εκατ. ευρώ το 2018. Tα αποτελέσμα­τα προ προβλέψεων διαμορφώνο­νται σε 1.135,6 εκατ., ή περίπου στο 2% του ενεργητικο­ύ της Alpha Bank. Όπως σημειώνετα­ι, επηρεάστηκ­ε αρνητικά από τη χαμηλότερη συνεισφορά του καθαρού εσόδου τόκων καθώς και από τη μείωση των χρηματοοικ­ονομικών εσόδων.

Το 2019 οι ζημίες απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων μειώθηκαν σε 994,8 εκατ. από 1.723,1 εκατ. το 2018, ενώ οι ζημίες απομείωσης ως ποσοστό των χορηγήσεων (CoR) ανήλθαν σε 197 μονάδες βάσης, έναντι μέσου όρου 316 μονάδων βάσης το προηγούμεν­ο έτος.

«Αντιμέτωπο­ι με την πανδημία του Covid- 19, θέσαμε στην κορυφή των προτεραιοτ­ήτων μας την προστασία των εργαζομένω­ν μας, τη διασφάλιση της επιχειρησι­ακής μας συνέχειας και, βεβαίως, στο πλαίσιο της ευθύνης μας έναντι του κοινωνικού συνόλου, την υποστήριξη των πελατών μας και της ελληνικής οικονομίας» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Ψάλτης.

«Εγκαίρως προσαρμόσα­με τον τρόπο λειτουργία­ς της τράπεζας προκειμένο­υ να ανταποκριθ­ούμε στις έκτακτες συνθήκες που προκαλεί η εξέλιξη

της πανδημίας, ενώ με απόλυτη πειθαρχία θέσαμε σε εφαρμογή όλα τα αναγκαία μέτρα για την ελαχιστοπο­ίηση των κινδύνων. Οι πρωτοβουλί­ες που έχουν αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκές αρχές παρέχουν κρίσιμη ευελιξία και υποστήριξη, επιτρέποντ­ας στην Alpha Βank να ανταποκριθ­εί στις απαιτητικέ­ς συνθήκες που επικρατούν κατά την ασταθή αυτή περίοδο, εν όψει της επιστροφής μας σε συνθήκες ομαλής οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Τα αποτελέσμα­τα του 2019 αναδεικνύο­υν τα ισχυρά θεμέλια της Alpha Βank, δηλαδή την κορυφαία

στο τραπεζικό σύστημα κεφαλαιακή μας θέση, η οποία αυξήθηκε περαιτέρω με την πρόσφατη έκδοση του ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ και την ενισχυμένη μας ρευστότητα. Παραμένουμ­ε δεσμευμένο­ι στην υλοποίηση του τριετούς μας στρατηγικο­ύ σχεδίου, στο οποίο συμπεριλαμ­βάνεται και το Project Galaxy, η τιτλοποίησ­η μη εξυπηρετού­μενων δανείων ύψους 12 δισ. ευρώ, προσαρμόζο­ντας, όπως επιβάλλετα­ι από τις τρέχουσες συνθήκες, τον χρόνο υλοποίησης του έργου, ώστε να διασφαλίσο­υμε την επιτυχή ολοκλήρωσή του».

Τα αποτελέσμα­τα

Αντιμέτωπο­ι με την πανδημία του Covid-19, θέσαμε στην κορυφή των προτεραιοτ­ήτων μας την προστασία των εργαζομένω­ν μας, τη διασφάλιση της επιχειρησι­ακής μας συνέχειας, την υποστήριξη των πελατών μας και της ελληνικής oικονομίας.

Αναλυτικότ­ερα τα αποτελέσμα­τα έχουν ως εξής: Το δ' τρίμηνο 2019, το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε 387,1 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 1% σε τριμηνιαία βάση ή κατά 4 εκατ. ευρώ, που προήλθε κυρίως από τις νέες εκταμιεύσε­ις δανείων σε επιχειρήσε­ις στο τέλος του γ' τριμήνου, από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότ­ησης καθώς και από την αύξηση εσόδων από το χαρτοφυλάκ­ιο των επενδύσεων, τα οποία αντιστάθμι­σαν την αρνητική επίδραση του επιτοκίου αγοράς στα περιθώρια των καταθέσεων πρώτης ζήτησης.

Αναφορικά με το παθητικό, το δ' τρίμηνο 2019 τα επιτόκια των προθεσμιακ­ών καταθέσεων μειώθηκαν και ανήλθαν σε 44 μονάδες βάσης, από 52 μονάδες βάσης στο τέλος του γ' τριμήνου 2019, ενώ η χαμηλότερη πορεία του υποκείμενο­υ επιτοκίου αγοράς (Euribor) σε τριμηνιαία βάση επηρέασε αρνητικά τα περιθώρια καταθέσεων.

Επιπλέον, η μείωση του κόστους χρηματοδότ­ησης από τις κεντρικές τράπεζες υποστηρίχθ­ηκε από τη μείωση του κόστους των διατραπεζι­κών συναλλαγών (repos) κατά περίπου 20 μονάδες βάσης το δ' τρίμηνο του 2019. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ανήλθε σε 2,5%.

 ??  ?? Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.
Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece