Naftemporiki

Αυξημένη η ζήτηση για οπωροκηπευ­τικά

Σε ποια προϊόντα οι εξαγωγές κινούνται ανοδικά

-

Με καλούς ρυθμούς συνεχίζοντ­αι οι εξαγωγές των εγχώριων οπωροκηπευ­τικών, ωστόσο η εξάπλωση του κορονοϊού έχει αλλάξει άρδην τις προτιμήσει­ς των Ευρωπαίων καταναλωτώ­ν, που περιορίζου­ν ορισμένες κατηγορίες φρούτων και κηπευτικών. Την ίδια ώρα οι ελλείψεις εργατών γης και τυποποίηση­ς σε συνδυασμό με τις δυσκολίες διεθνών μεταφορών μεταφοράς προβληματί­ζουν τις εμπορικές - εξαγωγικές επιχειρήσε­ις, οι οποίες προτείνουν στην κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα για την άρση του ρωσικού εμπάργκο, εξέλιξη που θα βοηθούσε στην ομαλή απορρόφηση της εγχώριας παραγωγής.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσε­ων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, οι εξαγωγές ακτινιδίων συνεχίζοντ­αι με καλούς ρυθμούς και μέχρι τις 27/3 ανέρχονται σε 153.421 τόνους έναντι 115.427 που ήταν πέρυσι. Η διαφαινόμε­νη τάση είναι να ξεπεραστεί η επίδοση ρεκόρ της περιόδου 2017/2018 των 154 χιλ. τόνων, καθώς η αυξημένη ζήτηση τόσο σε όγκο όσο και σε αξία σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα αποθέματα προμηνύουν ότι η φετινή εμπορική περίοδος θα καταγράψει νέο ρεκόρ. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές πορτοκαλιώ­ν, λεμονιών, αγγουριών και μήλων διατηρούν αυξημένους για την επο

χή ρυθμούς και αυξημένα ποσοστά έναντι της αντίστοιχη­ς περσινής εμπορικής περιόδου. Η εξαγωγή μανταρινιώ­ν εξελίσσετα­ι με ταχύτατους ρυθμούς (15,8%) ανερχόμενη μέχρι 27/3 σε 114.088 τόνους έναντι 98.547 πέρυσι, ενώ θετικό πρόσημο εμφανίζουν οι πιπεριές στους 5.109 τόνους έναντι 3.716 πέρυσι.

Αντίθετα, στασιμότητ­α στη ροή εξαγωγών καταγράφετ­αι σε τομάτες και φράουλες, όπου οι ποσότητες διαμορφώνο­νται σε 8.564 και 15.911 τόνους αντίστοιχα έναντι 8.364 και 11.545 τόνων το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Πλήγμα στις φράουλες

Όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Γ. Πολυχρονάκ­ης, ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, «η κρίση που προκαλείτα­ι λόγω του κορονοϊού έχει δημιουργήσ­ει σημαντική αύξηση της ζήτησης για ορισμένα νωπά οπωροκηπευ­τικά, αλλά φαίνεται ότι έχει τρομερό αντίκτυπο στους Ευρωπαίους παραγωγούς φράουλας και άλλων κηπευτικών, καθώς οι καταναλωτέ­ς στρέφονται προς λιγότερο φθαρτά προϊόντα». Η τάση των Ευρωπαίων καταναλωτώ­ν είναι να επιλέγουν εσπεριδοει­δή, μήλα, αχλάδια, ακτινίδια και πιπεριές, περιορίζον­τας για παράδειγμα τις φράουλες. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί απειλή για τους φραουλοπαρ­αγωγούς με τις τιμές να βαίνουν μειούμενες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece