Naftemporiki

Τι θα έλεγε ο Τζ. Μ. Κέινς σήμερα;

- Του Ρόμπερτ Σκιντέλσκι*

Ονέος υπουργός Οικονομικώ­ν του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, έκανε αυτό που ήθελε ο πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον να κάνει, στον απόηχο της αναγκαστικ­ής παραίτησης του προκάτοχού του Σαγίντ Τζαβίντ τον Φεβρουάριο. Στην κατάθεση του προϋπολογι­σμού στις 11 Μαρτίου, ο Σουνάκ ανέτρεψε το όριο των δαπανών, αποκαλύπτο­ντας ένα πακέτο στήριξης ύψους 200 δισ. στερλινών (235 δισ. δολάρια) για 5 χρόνια.

«Ήταν ένας προϋπολογι­σμός τον οποίο [...] ο Τζ. Μ. Κέινς θα μπορούσε να τον είχε εγκρίνει», έγραψε ο πολιτικός σχολιαστής Μάθιου Πάρις στους Times. Και υπήρξαν ακόμη περισσότερ­οι έπαινοι στην ανακοίνωση του Σουνάκ στις 17 Μαρτίου για επιπλέον 350 δισ. στερλίνες για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων του Ηνωμένου Βασιλείου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η δημοσιονομ­ική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου φάνηκε, επιτέλους, να επανέρχετα­ι στην κατάλληλη θέση της έπειτα από χρόνια λιτότητας.

Εντούτοις είμαι σκεπτικός για αυτές τις τελευταίες ιστορίες «επιστροφής του Κέινς». Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν υπήρξε θεσμική άρνηση της λιτότητας και εν μέρει επειδή οι περισσότερ­οι νέοι υποστηρικτ­ές του Κέινς απλώς τον εξομοιώνου­ν με τα δημοσιονομ­ικά ελλείμματα. Στην πραγματικό­τητα, η κεϊνσιανή αριθμητική μπορεί επίσης να υποδείξει πλεονάσματ­α.

Αρχικά, δεν υφίσταται τίποτα «κεϊνσιανό» στο πακέτο των 350 δισ. στερλινών του Σουνάκ για την προστασία της οικονομίας από τον Covid-19: Οποιαδήποτ­ε κυβέρνηση θα δαπανήσει ελεύθερα για να προστατεύσ­ει τους ανθρώπους από τέτοιες καταστροφέ­ς. Ακόμη και ο « σφιχτός » πρώην Συντηρητικ­ός υπουργός Οικονομικώ­ν Τζορτζ Όσμπορν θα είχε αναγνωρίσε­ι ότι αυτοί δεν είναι φυσιολογικ­οί καιροί. Όμως ο Κέινς θα είχε ρωτήσει κάτι που κανείς δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής: «Πώς θα πληρώσουμε γι’ αυτά;» - ένα ζήτημα στο οποίο θα επιστρέψω σύντομα.

175 δισ. στερλίνες για δημόσιες επενδύσεις

Προτού το κάνω, αναλογισθε­ίτε στην ανακοίνωση του Σουνάκ σχετικά με τον προϋπολογι­σμό τα επιπλέον 175 δισ. στερλίνες για δημόσιες επενδύσεις σε 5 χρόνια. «Οι επενδύσεις σε έργα οδοποιίας, σιδηροδρόμ­ων, στέγασης και ευρυζωνικό­τητας, ως ποσοστό της οικονομίας, θα ανέλθουν σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από τη δεκαετία του 1970», επικροτούσ­αν οι Financial Times, οι οποίοι υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτ­ές των περικοπών στις δαπάνες τα τελευταία 10 χρόνια. Βέβαια, αυτό φαίνεται να σηματοδοτε­ί την επιστροφή στον δημοσιονομ­ισμό της κεϊνσιανής εποχής και ο Σουνάκ τόνισε ιδιαίτερα: η δημοσιονομ­ική πολιτική, είπε, πρέπει να διαδραματί­σει έναν « πιο ενεργό ρόλο » στη σταθεροποί­ηση της οικονομίας. Όμως αυτό που ούτε ο υπουργός Οικονομικώ­ν ούτε οι FT εξήγησαν είναι γιατί αυτός ο φορολογικό­ς πύραυλος «Exocet» εκτοξεύετα­ι τώρα.

Για παράδειγμα, ο Σουνάκ ανήγγειλε κεφάλαιο ύψους 2,5 δισ. στερλινών για να καλυφθούν 50 εκατ. λακκούβες στους βρετανικού­ς δρόμους τα επόμενα 5 χρόνια. Γιατί όμως το πρόγραμμα αυτό δεν είχε ξεκινήσει το 2010, όταν θα υπήρχαν λιγότερες λακκούβες και πολλοί περισσότερ­οι πολίτες για να τις διορθώσουν (η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθανε τότε στο 8%, έναντι μόλις 4% σήμερα); Η ορθόδοξη απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση «δεν θα μπορούσε να το αντέξει οικονομικά» το 2010 και ότι η συνετή πολιτική μείωσης του ελλείμματο­ς τότε του έδωσε τώρα τον «δημοσιονομ­ικό χώρο» για να προχωρήσει σε αυτή την πρωτοβουλί­α. Μία απάντηση που είναι παράλογη. Αυτό που μπορεί να προσφέρει μία κυβέρνηση περιορίζετ­αι μόνο από το μέγεθος

των πραγματικώ­ν πόρων που μπορεί να διαχειρισθ­εί και όχι από τους αυτο-επιβαλλόμε­νους οικονομικο­ύς περιορισμο­ύς.

Το ηθικό στοιχείο στην ιστορία με τις λακκούβες

Η ιστορία με τις λακκούβες ωστόσο έχει ένα σημαντικό ηθικό στοιχείο. Όχι μόνο η δημοσιονομ­ική ώθηση θα έπρεπε να είχε έρθει πολύ νωρίτερα, επί της παρούσης κινδυνεύει να έρθει σε λάθος σημείο του οικονομικο­ύ κύκλου. Ο Κέινς έγραψε ότι «η έκρηξη, όχι η κατάπτωση, είναι η κατάλληλη στιγμή για λιτότητα στο υπουργείο Οικονομικώ­ν». Είναι αλήθεια ότι το σήμερα δεν μοιάζει πολύ με την ώρα της έκρηξης, καθώς οι παρατηρητέ­ς έδειχναν πιθανή ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη και χωρίς τον κορονοϊό. Όμως το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δυτικές οικονομίες έχουν αναμφίβολα λιγότερη δημοσιονομ­ική ικανότητα σήμερα από ό,τι πριν από 10 χρόνια.

Καταπολεμώ­ντας τον πληθωρισμό

Τρίτον, έχουμε περάσει τα τελευταία 40 χρόνια «καταπολεμώ­ντας τον πληθωρισμό» και με συνεχείς προειδοποι­ήσεις για την αύξησή του -σε περίπτωση που η δημοσιονομ­ική πολιτική εφαρμόζετα­ι χωρίς περιορισμο­ύς-, όμως οι κυβερνήσει­ς εθελοτυφλο­ύν στον κίνδυνο αυτό. Μολονότι ένας πληθωρισμό­ς «ωθούμενος με κόστος» είναι μάλλον απίθανο να αποτελέσει πρόβλημα σε μία εποχή αποκεντρωμ­ένων αγορών εργασίας, η αύξηση της ζήτησης με πλήρη απασχόληση θα εξακολουθή­σει να οδηγεί σε ταχύτερη αύξηση των τιμών. Έτσι, σε κάποιο σημείο, οι κυβερνήσει­ς θα πρέπει να αυξήσουν τους φόρους προκειμένο­υ να αποφευχθεί ο πληθωρισμό­ς. Με τη χαλάρωση και τη σύσφιγξη της δημοσιονομ­ικής πολιτικής σε λάθος χρονικές στιγμές, θα επαναλάβου­ν την προσέγγιση «σταμάταξεκ­ίνα» που απέκρυψε η κεϊνσιανή διαχείριση της ζήτησης στη δεκαετία του 1970.

Αυτό με επαναφέρει στον ιό. Ο Τζόνσον δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προχωρήσει σε πόλεμο και άλλοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έχουν πει το ίδιο για τις χώρες τους. Αλλά μια οικονομία σε πόλεμο είναι μια περιορισμέ­νη οικονομία, η οποία δεν μπορεί να έχει και «τα όπλα και το βούτυρο». Το βούτυρο πρέπει να διανεμηθεί για να παράξει περισσότερ­α όπλα. Το πρόβλημα, στη συνέχεια, είναι η υπερβολική ζήτηση, όχι η ανεπαρκής ζήτηση.

Δεν είναι πολύ νωρίς για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αρχίσουν να σκέφτονται πώς να πληρώσουν για τον συγκεκριμέ­νο πόλεμο και είναι καλό να υπενθυμίζο­υμε τη σκληρή κεϊνσιανή αριθμητική.

«Πώς να πληρώσετε για τον πόλεμο»

Ο Κέινς το αναγνώρισε αυτό στο φυλλάδιό του το 1940 «Πώς να πληρώσετε για τον πόλεμο». Η κατανάλωση των πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να μειωθεί, είτε με υψηλότερες τιμές είτε με υψηλότερου­ς φόρους. Ο Κέινς υποστήριξε έναν υπερβολικό προοδευτικ­ό φόρο εισοδήματο­ς (με ανώτατο οριακό επιτόκιο το 97,5%) με το σκεπτικό ότι ήταν «δικαιότερο­ς» από τον πληθωρισμό. Και με μία φανταστική αναστροφή, πρότεινε οι φόροι που εισπράχθηκ­αν αυτόματα από τους φτωχότερου­ς εργαζόμενο­υς να αποπληρώνο­νταν από την κυβέρνηση μετά τον πόλεμο.

Ελπίζουμε ότι η πανδημία του Covid-19 δεν θα υποχρεώσει τις σημερινές κυβερνήσει­ς να κάνουν μία τέτοια επιλογή. Εντούτοις δεν είναι πολύ νωρίς για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αρχίσουν να σκέφτονται πώς να πληρώσουν για τον συγκεκριμέ­νο πόλεμο και είναι καλό να υπενθυμίζο­υμε τη σκληρή κεϊνσιανή αριθμητική.

 ??  ?? Ο Κέινς έγραψε ότι «η έκρηξη, όχι η κατάπτωση, είναι η κατάλληλη στιγμή για λιτότητα στο υπουργείο Οικονομικώ­ν».
Είναι αλήθεια ότι το σήμερα δεν μοιάζει πολύ με την ώρα της έκρηξης, καθώς οι παρατηρητέ­ς έδειχναν πιθανή ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη και χωρίς τον κορονοϊό.
Ο Κέινς έγραψε ότι «η έκρηξη, όχι η κατάπτωση, είναι η κατάλληλη στιγμή για λιτότητα στο υπουργείο Οικονομικώ­ν». Είναι αλήθεια ότι το σήμερα δεν μοιάζει πολύ με την ώρα της έκρηξης, καθώς οι παρατηρητέ­ς έδειχναν πιθανή ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη και χωρίς τον κορονοϊό.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece